Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 08-Απρ-2025 00:39

    Είναι το πλήρες γάλα καλύτερο από το χαμηλών λιπαρών;

    γαλα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Το δίλημμα μεταξύ πλήρους γάλακτος και γάλακτος χαμηλών λιπαρών δεν είναι νέο. Οι παράμετροι για το ποιο είναι "καλύτερο" είναι πολλοί: περισσότερα θρεπτικά συστατικά, χαμηλότερες θερμίδες, κορεσμός, καρδιαγγειακή προστασία.

    Το ζήτημα της επιλογής μεταξύ πλήρους γάλακτος και γάλακτος χαμηλών λιπαρών επανήλθε στην επικαιρότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως λόγω νομοθετικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην επανεισαγωγή του πλήρους γάλακτος στα σχολικά γεύματα, πέραν των ήδη επιτρεπόμενων επιλογών χαμηλών λιπαρών. Πάνω από μια δεκαετία μετά την απόφαση της εποχής Ομπάμα να απαγορεύσει γενικά το πλήρες γάλα και το γάλα 2% στα σχολεία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μείωσης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και νομοθέτες υποστηρίζουν την επιστροφή του.

    Το πλήρες γάλα περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρά ανά φλιτζάνι, εκ των οποίων τα 5 είναι κορεσμένα. Το γάλα χαμηλών λιπαρών, όπως το 1% ή 2%, έχει αντίστοιχα λιγότερες θερμίδες και λιπαρά (περίπου 100–120 θερμίδες και 2.5–5 γραμμάρια λιπαρά), ενώ το άπαχο γάλα πέφτει στις 80 περίπου θερμίδες και μηδενικά λιπαρά. Όλα περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων, και η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο είναι πρακτικά η ίδια.

    Για πολλά χρόνια πιστευόταν πως το πλήρες γάλα, λόγω των κορεσμένων λιπαρών, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Όμως, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν αμφισβητήσει αυτή την άποψη. Μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet το 2018, έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συνδέεται απαραίτητα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο – και μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή διαβήτη τύπου 2.

    Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο βάρους, αν και το γάλα χαμηλών λιπαρών έχει λιγότερες θερμίδες, το πλήρες γάλα φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει πιο πλήρης για περισσότερο χρόνο, ενδεχομένως μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη τροφής. Παρά τις λιγότερες θερμίδες του, το άπαχο γάλα δεν συνδέεται απαραίτητα με μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε όλες τις περιπτώσεις.

    Τέλος, ένα άλλο σημείο είναι η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η A, D, E και K. Αυτές οι βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα παρουσία λίπους, κάτι που το πλήρες γάλα προσφέρει φυσικά, σε αντίθεση με το άπαχο.

    ΠΗΓΗ: TheToc

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    17:39 18/09

    ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με Covid-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

    Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.

    07:46 18/09

    Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας μελέτης

    Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;

    07:42 17/09

    Κρέας και γάλα από αιγοπρόβατα: Πότε είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους

    Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    11:01 15/09

    Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου

    Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

    07:33 15/09

    Πώς η βιταμίνη D3 μπορεί να "παρατείνει" τη νεότητα των κυττάρων

    Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.

    08:00 12/09

    Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου

    Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος".