Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 08-Απρ-2025 00:39

    Είναι το πλήρες γάλα καλύτερο από το χαμηλών λιπαρών;

    γαλα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Το δίλημμα μεταξύ πλήρους γάλακτος και γάλακτος χαμηλών λιπαρών δεν είναι νέο. Οι παράμετροι για το ποιο είναι "καλύτερο" είναι πολλοί: περισσότερα θρεπτικά συστατικά, χαμηλότερες θερμίδες, κορεσμός, καρδιαγγειακή προστασία.

    Το ζήτημα της επιλογής μεταξύ πλήρους γάλακτος και γάλακτος χαμηλών λιπαρών επανήλθε στην επικαιρότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως λόγω νομοθετικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην επανεισαγωγή του πλήρους γάλακτος στα σχολικά γεύματα, πέραν των ήδη επιτρεπόμενων επιλογών χαμηλών λιπαρών. Πάνω από μια δεκαετία μετά την απόφαση της εποχής Ομπάμα να απαγορεύσει γενικά το πλήρες γάλα και το γάλα 2% στα σχολεία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μείωσης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και νομοθέτες υποστηρίζουν την επιστροφή του.

    Το πλήρες γάλα περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρά ανά φλιτζάνι, εκ των οποίων τα 5 είναι κορεσμένα. Το γάλα χαμηλών λιπαρών, όπως το 1% ή 2%, έχει αντίστοιχα λιγότερες θερμίδες και λιπαρά (περίπου 100–120 θερμίδες και 2.5–5 γραμμάρια λιπαρά), ενώ το άπαχο γάλα πέφτει στις 80 περίπου θερμίδες και μηδενικά λιπαρά. Όλα περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων, και η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο είναι πρακτικά η ίδια.

    Για πολλά χρόνια πιστευόταν πως το πλήρες γάλα, λόγω των κορεσμένων λιπαρών, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Όμως, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν αμφισβητήσει αυτή την άποψη. Μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet το 2018, έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συνδέεται απαραίτητα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο – και μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή διαβήτη τύπου 2.

    Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο βάρους, αν και το γάλα χαμηλών λιπαρών έχει λιγότερες θερμίδες, το πλήρες γάλα φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει πιο πλήρης για περισσότερο χρόνο, ενδεχομένως μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη τροφής. Παρά τις λιγότερες θερμίδες του, το άπαχο γάλα δεν συνδέεται απαραίτητα με μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε όλες τις περιπτώσεις.

    Τέλος, ένα άλλο σημείο είναι η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η A, D, E και K. Αυτές οι βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα παρουσία λίπους, κάτι που το πλήρες γάλα προσφέρει φυσικά, σε αντίθεση με το άπαχο.

    ΠΗΓΗ: TheToc

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 18/12

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    07:30 18/12

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    07:30 17/12

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    10:21 16/12

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...