Τρίτη, 08-Απρ-2025 00:39
Είναι το πλήρες γάλα καλύτερο από το χαμηλών λιπαρών;

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το δίλημμα μεταξύ πλήρους γάλακτος και γάλακτος χαμηλών λιπαρών δεν είναι νέο. Οι παράμετροι για το ποιο είναι "καλύτερο" είναι πολλοί: περισσότερα θρεπτικά συστατικά, χαμηλότερες θερμίδες, κορεσμός, καρδιαγγειακή προστασία.
Το ζήτημα της επιλογής μεταξύ πλήρους γάλακτος και γάλακτος χαμηλών λιπαρών επανήλθε στην επικαιρότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως λόγω νομοθετικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην επανεισαγωγή του πλήρους γάλακτος στα σχολικά γεύματα, πέραν των ήδη επιτρεπόμενων επιλογών χαμηλών λιπαρών. Πάνω από μια δεκαετία μετά την απόφαση της εποχής Ομπάμα να απαγορεύσει γενικά το πλήρες γάλα και το γάλα 2% στα σχολεία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μείωσης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και νομοθέτες υποστηρίζουν την επιστροφή του.
Το πλήρες γάλα περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρά ανά φλιτζάνι, εκ των οποίων τα 5 είναι κορεσμένα. Το γάλα χαμηλών λιπαρών, όπως το 1% ή 2%, έχει αντίστοιχα λιγότερες θερμίδες και λιπαρά (περίπου 100–120 θερμίδες και 2.5–5 γραμμάρια λιπαρά), ενώ το άπαχο γάλα πέφτει στις 80 περίπου θερμίδες και μηδενικά λιπαρά. Όλα περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων, και η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο είναι πρακτικά η ίδια.
Για πολλά χρόνια πιστευόταν πως το πλήρες γάλα, λόγω των κορεσμένων λιπαρών, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Όμως, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν αμφισβητήσει αυτή την άποψη. Μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet το 2018, έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συνδέεται απαραίτητα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο – και μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή διαβήτη τύπου 2.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο βάρους, αν και το γάλα χαμηλών λιπαρών έχει λιγότερες θερμίδες, το πλήρες γάλα φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει πιο πλήρης για περισσότερο χρόνο, ενδεχομένως μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη τροφής. Παρά τις λιγότερες θερμίδες του, το άπαχο γάλα δεν συνδέεται απαραίτητα με μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε όλες τις περιπτώσεις.
Τέλος, ένα άλλο σημείο είναι η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η A, D, E και K. Αυτές οι βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα παρουσία λίπους, κάτι που το πλήρες γάλα προσφέρει φυσικά, σε αντίθεση με το άπαχο.
ΠΗΓΗ: TheToc
Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.
Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.
Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.
Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.
Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;
Τι δείχνει η νέα μελέτη.
Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.
Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;
Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.
Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.
Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος".
Τι λέει η σχετική εγκύκλιος.