Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 31-Μαρ-2025 14:59

    Η κολπική μαρμαρυγή στη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    166006784
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας κατά 21% σε ασθενείς κάτω των 70 ετών και τον κίνδυνο πρώιμης άνοιας (διάγνωση πριν από την ηλικία των 65 ετών) κατά 36%, όπως προκύπτει από έρευνα.

    Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό και είναι σχετικά συχνή, επηρεάζοντας το 2%-3% του γενικού πληθυσμού, με το ποσοστό εμφάνισης να αυξάνεται με την ηλικία.

    Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας EHRA 2025, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ανεξάρτητη συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και περιστατικών άνοιας στην Καταλονία, στην Ισπανία. Η μελέτη παρατήρησης συμπεριέλαβε περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια άτομα που, το 2007, ήταν τουλάχιστον 45 ετών και δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση άνοιας. Τα δεδομένα προήλθαν από το Σύστημα για την Ανάπτυξη Έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, το οποίο παρέχει ανώνυμα δεδομένα για πάνω από το 80% του πληθυσμού της Καταλονίας. Η περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε 15 χρόνια, από το 2007 έως το 2021. Ο μέσος όρος παρακολούθησης ήταν 13 έτη.

    Όπως διαπιστώθηκε, η συσχέτιση κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας ήταν ισχυρότερη στους ενηλίκους κάτω των 70 ετών και στην εμφάνιση πρώιμης άνοιας. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι στις ηλικίες 45-50 ετών, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είχαν 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους χωρίς κολπική μαρμαρυγή. Ευρύτερα, σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή πριν από την ηλικία των 70 ετών, η πάθηση αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 21%. Ακόμα ισχυρότερη ήταν η επίδραση της κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με την άνοια πρώιμης έναρξης, καθώς η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο κατά 36%. Αντίθετα, στους ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πληθυσμιακή μελέτη που αξιολογεί τη συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας. "Θα πρέπει τώρα να διερευνήσουμε εάν οι στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης και η επιθετική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής σε νεότερους ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας και στην αλλαγή της φυσικής πορείας της νόσου", καταλήγουν.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    17:39 18/09

    ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με Covid-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

    Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.

    11:01 15/09

    Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου

    Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.