Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 26-Μαρ-2025 08:03

    Θα ζήσουμε περισσότερο αν ξεκινήσουμε να τρώμε υγιεινά ακόμη και στα 50; - Τι δείχνει νέα έρευνα

    Θα ζήσουμε περισσότερο αν ξεκινήσουμε να τρώμε υγιεινά ακόμη και στα 50; - Τι δείχνει νέα έρευνα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Προλαβαίνουμε στα 50 να "σβήσουμε" τις συνέπειες των κακών διατροφικών επιλογών στο σώμα μας. Φαίνεται πως ναι.

    Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine και διεξήχθη από επιστήμονες του Harvard, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, αναλύει πώς μια ισορροπημένη διατροφή στη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής της ζωής μας όσο γερνάμε.

    Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι η τήρηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές, με χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση υγιεινών ζωικών προϊόντων και περιορισμένη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες επίτευξης των 70 ετών χωρίς σοβαρές χρόνιες ασθένειες και με καλή σωματική, γνωστική και ψυχική υγεία.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 105.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 39 έως 69 ετών, παρακολουθώντας τις διατροφικές τους συνήθειες για διάστημα 30 ετών.

    Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με βάση την τήρηση οκτώ διαφορετικών υγιεινών διατροφικών προτύπων, όπως η Μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα DASH και ο Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (AHEI). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη προσήλωση στο AHEI συνδέεται με 86% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης στα 70 έτη και 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης στα 75 έτη, συγκριτικά με άτομα που ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

    Ο δείκτης βαθμολογεί τη διατροφή ενός ατόμου σε διάφορες κατηγορίες τροφών, βασιζόμενος σε επιστημονικές συστάσεις για τη βελτίωση της υγείας. Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως τα ακόρεστα λιπαρά από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, καθώς και την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι φυτικές πρωτεΐνες, τα θαλασσινά και τα ωμέγα-3 λιπαρά, ενώ αντίθετα, η χαμηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, η περιορισμένη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και αλκοόλ, καθώς και η μειωμένη πρόσληψη νατρίου (αλατιού) συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής βαθμολογίας.

    Η έρευνα επισημαίνει επίσης τον αρνητικό ρόλο των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ειδικά του επεξεργασμένου κρέατος και των σακχαρούχων ποτών, τα οποία συσχετίστηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική "σωστή" δίαιτα, αλλά πως διάφορα υγιεινά διατροφικά μοντέλα μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.

    Η μελέτη, παρότι εστιάζει σε επαγγελματίες υγείας, υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής στη μακροχρόνια υγεία και προτείνει ότι οι διατροφικές οδηγίες του μέλλοντος θα μπορούσαν να ενσωματώσουν ευέλικτες προσεγγίσεις που ενισχύουν τη συνολική ποιότητα ζωής.

    Πηγή:TheTOC.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.