Τετάρτη, 12-Μαρ-2025 08:08
Τι σχέση έχουν οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να επιτείνει την καρκινογόνο δράση ορισμένων βακτηρίων του εντέρου, αποδυναμώνοντας τον εντερικό φραγμό και μεταβάλλοντας το μικροβίωμα. Ο εντερικός φραγμός επιτελεί δύο βασικές λειτουργίες: απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και παροχή προστασίας ενάντια σε επιβλαβείς ουσίες και μικροοργανισμούς.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο βρήκαν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να ενισχύσει τις βλαπτικές επιδράσεις ορισμένων μικροβίων του εντέρου στο DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology, εξέτασε πώς τρεις διαφορετικοί τύποι διατροφής—κανονική, χαμηλή σε υδατάνθρακες και δυτικού τύπου (πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη)—αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου και επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε ποντίκια.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος του E. coli, σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, προωθεί την ανάπτυξη πολυπόδων στο παχύ έντερο, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν πρόδρομο στάδιο του καρκίνου.
"Ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρούνταν πάντα αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου, του περιβάλλοντος και της γενετικής", αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Alberto Martin, καθηγητής ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο. "Το ερώτημά μας ήταν: επηρεάζει η διατροφή την ικανότητα συγκεκριμένων βακτηρίων να προκαλέσουν καρκίνο;"
Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια με βακτηριακά είδη που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ακολούθησαν είτε μια κανονική, είτε μια χαμηλή σε υδατάνθρακες, είτε μια δυτικού τύπου διατροφή.
Η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με ένα στέλεχος E. coli οδήγησε στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αύξησε τη φλεγμονή στο έντερο και άλλαξε την κοινότητα των μικροβίων.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν λεπτότερο στρώμα βλέννας που διαχωρίζει τα μικρόβια του εντέρου από τα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου. Αυτό το στρώμα βλέννας λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των κυττάρων. Όταν ο φραγμός αποδυναμώνεται, μπορεί να προκληθούν γενετικές βλάβες που ευνοούν την ανάπτυξη όγκων.
Πηγή: TheTOC.gr
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
Τι έδειξε νέα μελέτη.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...
Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι.
Από τις 14 Ιουλίου που ξεκίνησε η αποστολή των SMS.
Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.
Ποια ουσία βρίσκεται στο αίμα μας.
Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα.
Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.
Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ
Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.
Οι βασικές αρχές.
Η λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.