Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 10-Μαρ-2025 10:26

    Μελέτη συνδέει την έλλειψη ύπνου και τη νυχτερινή εργασία με μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων

    Μελέτη συνδέει την έλλειψη ύπνου και τη νυχτερινή εργασία με μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η έλλειψη ύπνου και οι νυχτερινές βάρδιες αυξάνουν τον κίνδυνο αρκετών κοινών λοιμώξεων, όπως διαπίστωσε έρευνα που διεξήχθη σε νοσηλευτές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Chronobiology International".

    Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2018 από 1.335 Νορβηγούς νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Το 90,4% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία τους ήταν 41,9 ετών.

    Οι ερευνητές εντόπισαν μια σαφή σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου, της νυχτερινής εργασίας και του κινδύνου λοιμώξεων. Συγκεκριμένα, οι νοσηλευτές με μέτρια έλλειψη ύπνου (1-120 λεπτά λιγότερο ύπνο από ό,τι χρειάζονταν) είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο κοινού κρυολογήματος, ενώ εκείνοι με σοβαρή έλλειψη ύπνου (περισσότερο από δύο ώρες) είχαν πάνω από τον διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους χωρίς έλλειψη ύπνου. Ο κίνδυνος πνευμονίας/βρογχίτιδας ήταν 129% υψηλότερος για τη μέτρια έλλειψη ύπνου και 288% για τη σοβαρή έλλειψη ύπνου. Τόσο η ιγμορίτιδα όσο και οι γαστρεντερικές λοιμώξεις έδειξαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο με την αύξηση των επιπέδων έλλειψης ύπνου.

    Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι η νυχτερινή εργασία συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κοινού κρυολογήματος, αλλά δεν συσχετίστηκε με καμία από τις άλλες εξεταζόμενες λοιμώξεις.

    "Η έλλειψη ύπνου και οι ακανόνιστες βάρδιες, συμπεριλαμβανομένης της νυχτερινής εργασίας, όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος των νοσηλευτών, αλλά θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά τους να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς", σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Σίρι Βέγκε, συντονίστρια στο Νορβηγικό Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Haukeland στο Μπέργκεν.

    Αυτά τα ευρήματα, επισημαίνουν οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι η εξασφάλιση επαρκούς ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των σχέσεων αιτίου-αποτελέσματος. Επιπλέον, εξηγούν ότι δεδομένου ότι η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, εκτός της τυπικής περιόδου γρίπης, τα ποσοστά λοιμώξεων μπορεί να ήταν χαμηλότερα από ό,τι αν η έρευνα είχε διεξαχθεί το χειμώνα. Τέλος, διευκρινίζουν ότι τα ευρήματα ενδέχεται να μην είναι γενικεύσιμα σε άνδρες, νεότερους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, άλλα επαγγέλματα ή άτομα με διαφορετικά προγράμματα εργασίας σε βάρδιες.

    Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν στρατηγικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της έλλειψης ύπνου και ενδεχομένως στη μείωση των κινδύνων λοιμώξεων μεταξύ των νοσηλευτών στο μέλλον, όπως τον περιορισμό των διαδοχικών νυχτερινών βαρδιών και την παροχή επαρκούς χρόνου αποκατάστασης του οργανισμού μεταξύ των βαρδιών.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/11

    Το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά που δεν φαίνεται και τι σημαίνει για την υγεία των ανδρών

    Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    00:01 05/11

    Παχυσαρκία: Γιατί έχει γίνει η νόσος του σύγχρονου κόσμου

    Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων​​​​​​​

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    14:02 04/11

    Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Πώς η σύγχρονη νευροχειρουργική προσφέρει οριστική λύση και ασφάλεια στους ασθενείς

    Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.

    09:58 04/11

    Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era

    Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

    00:01 04/11

    Η μάχη κατά του Αλτσχάιμερ συνεχίζεται - Νέα δεδομένα

    Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς

    Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    21:29 03/11

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως μέτρα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας

    Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.

    00:01 03/11

    Γερνάμε συνεχώς ή κατά διαστήματα;

    Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    08:00 01/11

    Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;

    Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία

    00:01 31/10

    Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

    Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    17:46 30/10

    ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    15:22 30/10

    Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

    Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.

    07:30 30/10

    Ζητείται λύση στο χάος με τα ράντζα στο νοσοκομείο "Αττικόν"

    Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.