Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 01-Μαρ-2025 08:00

    Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - Τα νέα δεδομένα

    Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - Τα νέα δεδομένα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου κατά 17%. Βοηθά επίσης στην υγιή απώλεια βάρους και τη μείωση της παχυσαρκίας, που αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

    Τώρα, μια νέα μεγάλη μελέτη ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου — και δεν είναι μόνο μέσω της απώλειας βάρους.

    "Η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) ή την κατανομή του λίπους", δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Inmaculada Aguilera-Buenosvinos, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

    "Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι μηχανισμοί, όπως η μείωση της φλεγμονής, η βελτίωση της μεταβολικής υγείας ή οι αλληλεπιδράσεις της διατροφής με το μικροβίωμα, μπορεί να ευθύνονται για τα προστατευτικά αποτελέσματα", ανέφερε επίσης, όπως μεταδίδει το CNN health.

    Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε απλές συνταγές, με μεγάλο μέρος κάθε γεύματος να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και έντονη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Άλλα λίπη, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν όχι καθόλου, ενώ η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται.

    Διατροφικά πλάνα όπως η μεσογειακή διατροφή, είναι γεμάτα φυτικές ίνες, δήλωσε η Lindsey Wohlford, διαιτολόγος στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    "Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα", είπε. "Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, που φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία φυτικών τροφών για να λάβουμε τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου".

    Στη μεσογειακή διατροφή, το κόκκινο κρέας καταναλώνεται με μέτρο. Αντίθετα, συνιστάται η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με τη δυτική διατροφή.

    Κάθε διατροφική αλλαγή βοηθά

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα διατροφής και υγείας από περισσότερα από 450.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Τα άτομα που ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 6% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σε σύγκριση με όσους την ακολουθούσαν λιγότερο, διαπίστωσε η μελέτη. Αν και το ποσοστό φαίνεται μικρό, το όφελος είναι σημαντικό σε πληθυσμιακό επίπεδο.

    "Ακόμα και μια μικρή μείωση του κινδύνου σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μεταφραστεί σε χιλιάδες αποτρέψιμες περιπτώσεις καρκίνου σε επίπεδο πληθυσμού", είπε η Inmaculada Aguilera-Buenosvinos.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών