Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 01-Μαρ-2025 08:00

    Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - Τα νέα δεδομένα

    Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - Τα νέα δεδομένα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου κατά 17%. Βοηθά επίσης στην υγιή απώλεια βάρους και τη μείωση της παχυσαρκίας, που αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

    Τώρα, μια νέα μεγάλη μελέτη ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου — και δεν είναι μόνο μέσω της απώλειας βάρους.

    "Η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) ή την κατανομή του λίπους", δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Inmaculada Aguilera-Buenosvinos, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

    "Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι μηχανισμοί, όπως η μείωση της φλεγμονής, η βελτίωση της μεταβολικής υγείας ή οι αλληλεπιδράσεις της διατροφής με το μικροβίωμα, μπορεί να ευθύνονται για τα προστατευτικά αποτελέσματα", ανέφερε επίσης, όπως μεταδίδει το CNN health.

    Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε απλές συνταγές, με μεγάλο μέρος κάθε γεύματος να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και έντονη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Άλλα λίπη, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν όχι καθόλου, ενώ η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται.

    Διατροφικά πλάνα όπως η μεσογειακή διατροφή, είναι γεμάτα φυτικές ίνες, δήλωσε η Lindsey Wohlford, διαιτολόγος στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    "Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα", είπε. "Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, που φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία φυτικών τροφών για να λάβουμε τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου".

    Στη μεσογειακή διατροφή, το κόκκινο κρέας καταναλώνεται με μέτρο. Αντίθετα, συνιστάται η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με τη δυτική διατροφή.

    Κάθε διατροφική αλλαγή βοηθά

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα διατροφής και υγείας από περισσότερα από 450.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Τα άτομα που ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 6% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σε σύγκριση με όσους την ακολουθούσαν λιγότερο, διαπίστωσε η μελέτη. Αν και το ποσοστό φαίνεται μικρό, το όφελος είναι σημαντικό σε πληθυσμιακό επίπεδο.

    "Ακόμα και μια μικρή μείωση του κινδύνου σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μεταφραστεί σε χιλιάδες αποτρέψιμες περιπτώσεις καρκίνου σε επίπεδο πληθυσμού", είπε η Inmaculada Aguilera-Buenosvinos.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    13:34 06/10

    Πώς βαθμολόγησαν οι πολίτες τα δημόσια νοσοκομεία

    Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.

    07:52 03/10

    Το ερώτημα παραμένει: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους;

    Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.

    18:37 02/10

    1566: Η πολυκαναλική απάντηση στην πολυφωνία της υγείας

    Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.