Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 22-Φεβ-2025 09:12

    Γιατί τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορούν να μας κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό

    Γιατί τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορούν να μας κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Όταν ακούμε τη φράση "χωρίς γλουτένη", μπορεί να φανταζόμαστε ένα υγιεινό τρόφιμο που μας κάνει καλό και μας βοηθά να αδυνατίσουμε. Όμως, μια νέα μελέτη έδειξε πως πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες, στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες και, επιπλέον, είναι πιο ακριβά.

    Δημοσιευμένη στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, η έρευνα εξέτασε 39 προϊόντα χωρίς γλουτένη και τα συνέκρινε με τις αντίστοιχες εκδοχές τους που περιέχουν γλουτένη. Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είχαν σημαντικά λιγότερη πρωτεΐνη και περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα που περιείχαν γλουτένη.

    Αυτό αμφισβητεί τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη βοηθούν στη διαχείριση του βάρους. Η νέα μελέτη είναι απλώς η πιο πρόσφατη που δείχνει ότι  εκτός αν έχετε πραγματική αλλεργία ή ευαισθησία στη γλουτένη, η αποφυγή της μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

    Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι το 81% των ατόμων που ακολούθησαν δίαιτα χωρίς γλουτένη πήραν βάρος μέσα σε δύο χρόνια. Σε μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) των ατόμων με κοιλιοκάκη αυξήθηκε από 24 σε 24,6 αφού ξεκίνησαν δίαιτα χωρίς γλουτένη, με τη μεγαλύτερη διαφορά να παρατηρείται σε όσους την ακολουθούσαν αυστηρά. Πέρα από το θερμιδικό περιεχόμενο, ένα άλλο πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στον τρόπο παρασκευής αυτών των τροφίμων.

    "Επί του παρόντος, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη στερούνται διαιτητικών ινών, πρωτεΐνης και βασικών θρεπτικών συστατικών", έγραψε στο The Conversation ο Sachin Rustgi, καθηγητής μοριακής βελτίωσης στο Πανεπιστήμιο Clemson. "Οι κατασκευαστές συχνά προσθέτουν συμπληρώματα για να αντισταθμίσουν αυτήν την έλλειψη, αλλά η ενσωμάτωση διαιτητικών ινών κατά την επεξεργασία μπορεί να εμποδίσει την πέψη των πρωτεϊνών".

    Ο Rustgi, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας της μελέτης, επισήμανε επίσης ότι πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη στερούνται κυρίως σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και βρώμης — όλα πλούσιες πηγές αραβινοξυλάνης, μιας αδιάλυτης ίνας που προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος, διευκολύνοντας την κινητικότητα του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.

    Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα πρέπει να ακολουθείται μόνο από άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

    Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία η κατανάλωση γλουτένης – μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι – προκαλεί μια έντονη ανοσολογική απόκριση στο λεπτό έντερο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αντίδραση καταστρέφει τις λάχνες του εντέρου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να αντιμετωπίσουν υποσιτισμό, αναιμία, οστεοπόρωση, χρόνια διάρροια, φούσκωμα και έντονη κόπωση. Η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

    Η δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή και ως μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη, είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης, όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, πονοκέφαλο και κόπωση, χωρίς όμως να υπάρχει ανοσολογική βλάβη στο έντερο. Σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη, η δυσανεξία στη γλουτένη δεν προκαλεί μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και δεν μπορεί να ανιχνευθεί μέσω ειδικών εξετάσεων. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με τον αποκλεισμό άλλων διαταραχών, όπως η κοιλιοκάκη και η αλλεργία στο σιτάρι, και η διαχείριση της γίνεται κυρίως μέσω της μείωσης ή της αποφυγής της γλουτένης στη διατροφή.

    Πηγή: The Toc

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:00 18/10

    Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια

    Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    13:34 06/10

    Πώς βαθμολόγησαν οι πολίτες τα δημόσια νοσοκομεία

    Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.

    07:52 03/10

    Το ερώτημα παραμένει: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους;

    Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.