Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 08-Φεβ-2025 08:50

    Αποτοξίνωση μόνο με χυμούς για να χάσουμε κιλά: Γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη, σύμφωνα με νέα έρευνα

    101067630_l
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η αποτοξίνωση του οργανισμού μόνο με χυμούς φρούτων ή λαχανικών μετά από πολύ φαγητό ή ως αρχή της δίαιτας αποτελεί μια πολύ γνωστή πρακτική. Όμως μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε.

    Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern έδειξε ότι μια δίαιτα αποκλειστικά με χυμούς φρούτων και λαχανικών – ακόμα και για μόλις τρεις ημέρες – μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και της στοματικής κοιλότητας, που σχετίζονται με φλεγμονή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

    Οι ερευνητές μελέτησαν τρεις ομάδες υγιών ενηλίκων: Μια ομάδα κατανάλωσε αποκλειστικά χυμούς, μια δεύτερη κατανάλωσε χυμούς μαζί με ολόκληρες τροφές και μια τρίτη ακολούθησε μόνο φυτική διατροφή με πλήρεις τροφές.

    Η ομάδα που κατανάλωσε μόνο χυμούς παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση βακτηρίων που συνδέονται με φλεγμονή. Αντίθετα, η ομάδα που κατανάλωσε πλήρεις φυτικές τροφές εμφάνισε πιο ευνοϊκές μικροβιακές αλλαγές. Η ομάδα που κατανάλωσε χυμούς μαζί με τροφές παρουσίασε κάποιες μικροβιακές μεταβολές, αλλά σε μικρότερο βαθμό από την ομάδα μόνο με χυμούς.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμών χωρίς φυτικές ίνες μπορεί να διαταράξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, ενδεχομένως οδηγώντας σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς η κατανάλωση χυμών και άλλων διατροφικών συνηθειών επηρεάζει το μικροβίωμα, ειδικά στα παιδιά, τα οποία συχνά καταναλώνουν χυμούς ως υποκατάστατο των φρούτων.

    "Η θρεπτική σύσταση των χυμών —ιδιαίτερα τα επίπεδα σακχάρων και υδατανθράκων— παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μικροβιακής δυναμικής τόσο στο έντερο όσο και στη στοματική κοιλότητα και θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά", δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Maria Luisa Savo Sardaro.

    Αν και η κατανάλωση χυμών μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η αποκλειστική κατανάλωσή τους για ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, όπως έχουν δείξει έρευνες.

    Η υψηλή περιεκτικότητα των χυμών σε φυσικά σάκχαρα, σε συνδυασμό με την απουσία φυτικών ινών που επιβραδύνουν την απορρόφησή τους, μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις και πτώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό συχνά οδηγεί σε κόπωση, συνεχή αίσθηση πείνας και λιγούρες, ενώ μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Ένας ακόμη σοβαρός κίνδυνος είναι η απώλεια μυϊκής μάζας. Οι δίαιτες που βασίζονται αποκλειστικά σε χυμούς είναι φτωχές σε πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού και τη σωματική αδυναμία. Παράλληλα, οι υγρές θερμίδες δεν προσφέρουν τον ίδιο κορεσμό με τις στερεές τροφές, κάνοντας το άτομο να αισθάνεται πεινασμένο και στερημένο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής μόλις τελειώσει η αποτοξίνωση.

    Πηγή: The Toc

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    00:01 20/11

    Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής;

    Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες

    Γράφει η Dana G. Smith