Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 04-Φεβ-2025 11:02

    Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στον πλανήτη

    Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στον πλανήτη
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλουμε στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του πνεύμονα και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Η γνώση και η πρόληψη σώζουν ζωές, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

    Συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με φορείς ή με άλλες επιστημονικές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει στις 5 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα, επιστημονική ημερίδα ανοιχτή στο κοινό, με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, μιας από τις πιο σοβαρές ασθένειες της εποχής μας, που συνδέεται κατά 90% με την καπνιστική συνήθεια. Η επιστημονική ημερίδα, διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει σήμερα σε μία συμβολική κίνηση υποστήριξης της ημερίδας, φωταγωγώντας το Δημαρχείο Ιωαννίνων .

    Κατά τη διάρκεια των ομιλιών από εγκεκριμένους πνευμονολόγους θα αναδειχθούν θέματα όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η διάγνωση και η διαχείριση του καρκίνου, η σημασία διακοπής του καπνίσματος.

    "Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την Πνευμονολογία. Ωστόσο διαθέτουμε πλέον σημαντικά εργαλεία για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του", αναφέρει ο Στέλιος Λουκίδης, Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β' Πνευμονολογικής κλινικής ΠΓΝ "Αττικόν", Πρόεδρος ΕΠΕ.

    Αναφερόμενος στην ημερίδα στα Ιωάννινα ο κ. Λουκίδης σημειώνει ότι στόχος της ΕΠΕ είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα που συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα και τη διακοπή του. "Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόοδος στη θεραπεία είναι οι ισχυροί μας σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της νόσου", τονίζει.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα μετά το κάπνισμα, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κωστίκας, Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων. Προσθέτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερες από 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα ,τονίζοντας ότι "η βελτίωση της ποιότητας του αέρα πρέπει να αποτελεί στόχο όλων μας".

    Πρόσθεσε ότι "ο καρκίνος του πνεύμονα, ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στον πλανήτη και ο συχνότερος στους άνδρες και δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες, αρχίζει τα τελευταία χρόνια να αλλάζει πρόσωπο. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμα στάδια που οδηγεί στη ριζική αντιμετώπιση, αλλά και στις νεότερες στοχευμένες θεραπείες για ασθενείς με προχωρημένη νόσο, που μπορούν να τον μετατρέψουν σε χρόνιο νόσημα για κάποιους ασθενείς".


    Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές

    Τη σημασία της χρήσης της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης στο πλαίσιο πρόληψης της θανατηφόρου εξέλιξης του καρκίνου του πνεύμονα, υπογραμμίζει ο Ιωάννης Γκιόζος, Πνευμονολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ, Ογκολογική Μονάδα Γ΄ ΠΠ, ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία", Αθήνα, Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύμονα, ΕΠΕ:

    "Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σώσει ζωές, προλαμβάνοντας την καρκινογένεση στην αρχή της. Υπάρχουν πλέον στις μέρες μας επαρκή επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η χαμηλή δόσης αξονική τομογραφία θώρακα όταν διενεργείται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και σε οργανωμένο επιστημονικό πλαίσιο μπορεί να προλάβει τη θανατηφόρο εξέλιξη της κακοήθειας πνεύμονα. Ελπίζουμε σύντομα και στη χώρα μας να καθιερωθεί η δυνατότητα για τους συνανθρώπους μας να μπορούν να ελπίζουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα".

    Θεραπευτικές επιλογές

    Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια επιλογή που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και έχει αλλάξει προς το καλύτερο το τοπίο. Ο κ. Λευτέρης Ζέρβας, Συντονιστής Διευθυντής 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία", Αθήνα, Ταμίας ΕΠΕ, εξηγεί:

    "Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια επιδημία των καιρών μας με μεγάλη επίπτωση στην κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο πεδίο της ιατρικής έρευνας όσον αφορά τις θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα, με την ανοσοθεραπεία να αποτελεί πια μια από τις βασικές θεραπευτικές μας επιλογές. Η χρήση της ανοσοθεραπείας αρχικά στα μεταστατικά στάδια της νόσου βοήθησε στο να αυξήσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε επίπεδα που ούτε φανταζόμασταν πριν μερικά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η ανοσοθεραπεία προστέθηκε στις επιλογές μας στη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα πριν, μετά το χειρουργείο ή και περιεγχειρητικά αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα ένας ασθενής να ζήσει χωρίς υποτροπή της νόσου για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:02 08/02

    Διευθυντής Ογκολογικού του Αγίου Σάββα: Μεγάλες προσδοκίες για εμβόλιο ενάντια στον προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα

    Τι δρόμους ανοίγει αυτή η μελέτη και σε ποιους άλλους καρκίνους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πειραματικό αυτό εμβόλιο;

    10:37 08/02

    Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα

    Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ.

    07:30 05/02

    Προλαβαίνουμε τον καρκίνο στην αρχή του; Οι τρεις παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε

    Έως και 7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

    15:45 04/02

    Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Εφαρμογή κώδικα επικοινωνίας στα ΜΜΕ για την αναφορά στη νόσο

    Ο κώδικας εστιάζεται στους ασθενείς με καρκίνο και θα συντεθεί σε συνεργασία με τον ΕΛΛΟΚ, το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας για την Ισότητα του Παντείου Παν/μιου, με την ΠΟΕΣΥ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    08:52 04/02

    Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου

    Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    12:07 03/02

    Πρωτοβουλία για την Φροντίδα των Πνευμόνων από την AstraZeneca

    Εκστρατεία ενημέρωσης "Σκέψου απλά" και υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας για την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της φροντίδας ασθενών με Καρκίνο Πνεύμονα και ΧΑΠ.

    13:02 02/02

    Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Πάνω από 5,2 εκατ. πολίτες έχουν κάνει προλητπικές εξετάσεις

    Σημαντικά αποτελέσματα στην έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών νοσημάτων καταγράφει το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης "Προλαμβάνω".

    09:42 02/02

    Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές, διαπιστώνει νέα μελέτη

    Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων άρχισαν να αυξάνονται για όσους γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και αργότερα.

    07:30 02/02

    Γιατί η δημοφιλής κετογονική δίαιτα δεν είναι τόσο ακίνδυνη: Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της

    Η κετογονική δίαιτα βασίζεται σε πολύ υψηλή κατανάλωση λιπαρών και ελάχιστους υδατάνθρακες.

    08:17 31/01

    Γιατί η βρώμη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

    Τι δείχνουν οι μελέτες για τις φυτικές ίνες, το εντερικό μικροβίωμα και τον τρόπο δράσης της.

    07:33 29/01

    Διεθνής συναγερμός για τον Nipah: Τι γνωρίζουμε για τον επικίνδυνο ιό που μεταδίδεται και στους ανθρώπους

    Συναγερμό έχει σημάνει η νέα εστία μόλυνσης από τον ιό Nipah στην Ινδία.

    16:01 26/01

    Στρογγυλό τραπέζι ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της Εθνικής Πολιτικής για τον καρκίνο

    Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποίησε, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, την Ετήσια Συνάντηση για την Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο.