Δευτέρα, 20-Ιαν-2025 08:44
Σε επιφυλακή για τις ιώσεις - Στο κόκκινο μέχρι και μέσα Φεβρουαρίου η γρίπη
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Καμπανάκι για την έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, και κυρίως της εποχικής γρίπης, αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), χτυπούν οι ειδικοί, καθώς έχουμε μπει ήδη σε περίοδο έξαρσης- με αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας-, η οποία μάλιστα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνουν, είναι η περίοδος που στη χώρα μας καταγράφεται άνοδος των αναπνευστικών λοιμώξεων, ενώ η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.
Κανονικά, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, ωστόσο όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχει ακόμη περιθώριο να γίνει το εμβόλιο της γρίπης εφόσον κάποιος δεν έχει νοσήσει, δεδομένου πως μπορεί να μας προστατεύσει σε ένα ποσοστό 30 με 40% από την λοίμωξη και ειδικά από τη βαριά λοίμωξη.
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:
-υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
-γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
-κυάνωση
-άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
-μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
-διέγερση ή σπασμοί
-επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)
Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:
-υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
-δύσπνοια
-πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
-λιποθυμικά επεισόδια
-σύγχυση
-πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι
Πηγή: The Toc
Οι υποσχέσεις από μια νέα πειραματική θεραπεία με αντίσωμα.
Παρέχει εξειδικευμένες επεμβατικές θεραπείες ακτινολογίας σε ογκολογικούς ασθενείς.
Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθά στην προστασία των άκρων των χρωμοσωμάτων μας.
Η νέα διάσταση που δίνει η τεχνολογική πρόοδος
Γράφει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Mέχρι τέλος του έτους το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα εφαρμόζεται σε 100 νοσοκομεία.
Αναγνωρίζεται ως χρόνια, προοδευτική και υποτροπιάζουσα νόσος
Γράφει η Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη
Η επούλωση ενός τραυματισμού δεν σημαίνει αυτόματα και "επιστροφή στο παιχνίδι".
Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.
Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.
Έργα εκτεταμένης αναβάθμισης και επέκτασης.
Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία
Γράφει η Mohana Ravindranath
Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.