Δευτέρα, 23-Δεκ-2024 07:43
Τι να τρώμε για να μειώσουμε το λίπος στο συκώτι - Τι δείχνει νέα έρευνα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το λίπος στο συκώτι αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες της ανθυγιεινής διατροφής και εκτιμάται πως επηρεάζει σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της λειτουργίας τους. Ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ήταν μέχρι σήμερα η κύρια προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου, νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα: το ανθεκτικό άμυλο θεωρείται πως μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στο ήπαρ.
Το ήπαρ αποτελεί κεντρικό όργανο για τον μεταβολισμό, επεξεργαζόμενο θρεπτικά συστατικά, αποτοξινώνοντας επιβλαβείς ουσίες και αποθηκεύοντας ενέργεια. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφή, πλούσια σε θερμίδες και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με τον καθιστικό τρόπο ζωής, οδηγεί συχνά σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, προκαλώντας μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η NAFLD μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές μορφές, όπως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και βλάβη στα κύτταρα του ήπατος. Η NASH, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει ίνωση, κίρρωση ή ακόμη και καρκίνο του ήπατος.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, ήταν συνεργασία επιστημόνων από την Κίνα, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 200 άτομα με διαγνωσμένη NAFLD. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε καθημερινά ανθεκτικό άμυλο, ενώ η άλλη ακολούθησε τη συνήθη διατροφή της.
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν διασπάται στο λεπτό έντερο, αλλά φτάνει στο παχύ έντερο, όπου λειτουργεί ως πρεβιοτικό. Εκεί, ενισχύει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, τα οποία παράγουν κορεσμένα λιπαρά οξέα (SCFAs). Αυτά τα οξέα μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και συμβάλλουν στη μείωση του λίπους στο ήπαρ.
Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε πολλές κοινές τροφές, όπως πατάτες και ρύζι, όσπρια όπως φακές και ρεβίθια, άγουρες μπανάνες, δημητριακά ολικής άλεσης και ζυμαρικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδικασία ψύξης αυξάνει την περιεκτικότητα ανθεκτικού αμύλου σε αυτές τις τροφές.
Οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση μιας μερίδας πλούσιας σε ανθεκτικό άμυλο με κάθε γεύμα. Εκτός από τη μείωση του λίπους στο ήπαρ, το ανθεκτικό άμυλο βελτιώνει τη συνολική υγεία του εντέρου, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθά στη διαχείριση του βάρους.
Αυτή η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για πιο προσιτές και φυσικές λύσεις στη διατροφή, με σημαντικά οφέλη για την ηπατική υγεία και τη γενικότερη ευεξία.
Πηγή: TheTOC.gr
Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;
Τι δείχνει η νέα μελέτη.
Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.
Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;
Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.
Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.
Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος".
Τι λέει η σχετική εγκύκλιος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν έξι νέα εγχώρια κρούσματα.
Σε αναστολή καθηκόντων βρίσκεται ο διευθυντής χειρουργικής κλινικής του Ιππακρατείου.
Τα δεδομένα, μέσω της εφαρμογής, θα μπορούν να κοινοποιούνται απευθείας στο γιατρό μας.
Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.