Δευτέρα, 23-Δεκ-2024 07:43
Τι να τρώμε για να μειώσουμε το λίπος στο συκώτι - Τι δείχνει νέα έρευνα
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το λίπος στο συκώτι αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες της ανθυγιεινής διατροφής και εκτιμάται πως επηρεάζει σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της λειτουργίας τους. Ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ήταν μέχρι σήμερα η κύρια προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου, νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα: το ανθεκτικό άμυλο θεωρείται πως μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στο ήπαρ.
Το ήπαρ αποτελεί κεντρικό όργανο για τον μεταβολισμό, επεξεργαζόμενο θρεπτικά συστατικά, αποτοξινώνοντας επιβλαβείς ουσίες και αποθηκεύοντας ενέργεια. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφή, πλούσια σε θερμίδες και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με τον καθιστικό τρόπο ζωής, οδηγεί συχνά σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, προκαλώντας μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η NAFLD μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές μορφές, όπως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και βλάβη στα κύτταρα του ήπατος. Η NASH, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει ίνωση, κίρρωση ή ακόμη και καρκίνο του ήπατος.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, ήταν συνεργασία επιστημόνων από την Κίνα, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 200 άτομα με διαγνωσμένη NAFLD. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε καθημερινά ανθεκτικό άμυλο, ενώ η άλλη ακολούθησε τη συνήθη διατροφή της.
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν διασπάται στο λεπτό έντερο, αλλά φτάνει στο παχύ έντερο, όπου λειτουργεί ως πρεβιοτικό. Εκεί, ενισχύει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, τα οποία παράγουν κορεσμένα λιπαρά οξέα (SCFAs). Αυτά τα οξέα μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και συμβάλλουν στη μείωση του λίπους στο ήπαρ.
Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε πολλές κοινές τροφές, όπως πατάτες και ρύζι, όσπρια όπως φακές και ρεβίθια, άγουρες μπανάνες, δημητριακά ολικής άλεσης και ζυμαρικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδικασία ψύξης αυξάνει την περιεκτικότητα ανθεκτικού αμύλου σε αυτές τις τροφές.
Οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση μιας μερίδας πλούσιας σε ανθεκτικό άμυλο με κάθε γεύμα. Εκτός από τη μείωση του λίπους στο ήπαρ, το ανθεκτικό άμυλο βελτιώνει τη συνολική υγεία του εντέρου, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθά στη διαχείριση του βάρους.
Αυτή η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για πιο προσιτές και φυσικές λύσεις στη διατροφή, με σημαντικά οφέλη για την ηπατική υγεία και τη γενικότερη ευεξία.
Πηγή: TheTOC.gr
Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.
Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.
Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή.
Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.
Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.
Αντιδράσεις από κράτη-μέλη και βιομηχανία.
Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.
Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γράφει ο Γεώργιος Χρούσος
Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Οι εποχικές ιώσεις και τα κρούσματα γρίπης εξαπλώνονται.