Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 19-Δεκ-2024 07:56

    Πόσο κρασί καθημερινά μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και πότε ξεπερνάμε το όριο

    Πόσο κρασί καθημερινά μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και πότε ξεπερνάμε το όριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας κρασιού καθημερινά ενδέχεται να προστατεύει την καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal και διεξήχθη σε Ισπανούς οι οποίοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.

    Σε μια ομάδα ατόμων άνω των 60 ετών με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, η κατανάλωση μισού έως ενός ποτηριού κρασιού την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, κατά 50%, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου κρασί.

    Ωστόσο, το προστατευτικό αυτό αποτέλεσμα εξαφανίστηκε σε όσους κατανάλωναν περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα, σύμφωνα με τον Δρ. Ramon Estruch, συγγραφέα της μελέτης και ειδικό σε θέματα καρδιαγγειακού κινδύνου, διατροφής και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

    "Η μελέτη εξετάζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή", δήλωσε. "Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι το 20% των ευεργετικών επιδράσεων της μεσογειακής διατροφής μπορούσε να αποδοθεί στη μέτρια κατανάλωση κρασιού. Ωστόσο, με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη".

    Παρά τα εντυπωσιακά ευρήματα, όμως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μελέτη δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τους γνωστούς κινδύνους του αλκοόλ. Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα κρασιού που καταναλώνουν. Ένα μικρό ποτήρι 120 ml μπορεί εύκολα να γίνει 180 ml ή ακόμα και 270 ml.

    Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης ισπανικής μελέτης σχετικά με την επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Οι 1.232 συμμετέχοντες στην τρέχουσα μελέτη είχαν διαβήτη τύπου 2 ή άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών.

    Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τη συνήθη διατροφή και κατανάλωσή τους σε ποτά και να δώσουν δείγμα ούρων για τη μέτρηση του τρυγικού οξέος — μιας ουσίας που εκκρίνεται στα ούρα και βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια και το κρασί. Μετά από έναν χρόνο, το τεστ επαναλήφθηκε. Αν είχαν καταναλώσει σταφύλια ή κρασί τις τελευταίες πέντε ημέρες, το τεστ θα το ανίχνευε.

    "Μετρώντας το τρυγικό οξύ στα ούρα, παράλληλα με ερωτηματολόγια για τη διατροφή και την κατανάλωση ποτών, μπορέσαμε να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα της κατανάλωσης κρασιού", δήλωσε ο Estruch.

    Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φυσικών, φυτικής προέλευσης τροφών. Περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους. Το ψάρι και τα θαλασσινά καταναλώνονται συχνά, ενώ το κόκκινο κρέας περιορίζεται. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, καταναλώνονται με μέτρο, ενώ στη διατροφή περιλαμβάνεται και η περιστασιακή κατανάλωση κρασιού, συνήθως με το γεύμα.

    Πηγή: TheTOC

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    13:34 06/10

    Πώς βαθμολόγησαν οι πολίτες τα δημόσια νοσοκομεία

    Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.

    08:02 01/10

    Τι αλλάζει από σήμερα στα ραντεβού σε νοσοκομεία

    Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

    10:18 30/09

    Tα καρδιαγγειακά επεισόδια συνδέονται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου

    Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.

    16:07 26/09

    ΟΗΕ - ΠΟΥ: Βραβείο στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.