Τετάρτη, 18-Δεκ-2024 07:41
Μπορούμε να τρώμε αυγά κάθε μέρα;
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά με μόλις 70 θερμίδες. Ακόμη όμως υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την άνοδο της χοληστερίνης από την κατανάλωση αυγών.
Τα επιστημονικά δεδομένα έχουν αλλάξει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Harvard Health Publishing. Είναι αλήθεια ότι τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, αλλά πλέον γνωρίζουμε ότι τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά είναι πολύ χειρότερα για την καρδιαγγειακή υγεία. Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τα αυγά είναι ότι περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου τρανς λιπαρά. Έτσι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν επηρεάζει αρνητικά την καρδιακή υγεία.
Τα αυγά περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως:
Χολίνη: Χρήσιμη για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα (ιδιαίτερα σημαντική για τις εγκύους).
Φώσφορο, ασβέστιο και κάλιο: Απαραίτητα μέταλλα για τα οστά και τη γενική λειτουργία του σώματος.
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη: Αντιοξειδωτικά που βοηθούν την υγεία των ματιών.
Ένα αυγό περιέχει περίπου 1,24 μικρογραμμάρια βιταμίνης D. Αν και δεν είναι μεγάλη ποσότητα, οι κρόκοι αυγών είναι μία από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) πρωτεΐνης είναι περίπου 0,8 γραμμάρια ανά κιλό. Ένας μέσος άνδρας που ακολουθεί καθιστική ζωή χρειάζεται περίπου 56 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ενώ μια γυναίκα χρειάζεται περίπου 46 γραμμάρια. Ενδέχεται να χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη ανάλογα με την ηλικία, τη δραστηριότητα και άλλους παράγοντες.
Εκτός από το ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, η πρωτεΐνη στα αυγά βοηθά στη μακροχρόνια αίσθηση κορεσμού, αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών που υποδηλώνουν ότι έχετε χορτάσει. Επίσης, η κατανάλωση πρωτεΐνης μειώνει τα επίπεδα γκρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί την αίσθηση πείνας.
Παρόλο που οι κρόκοι αυγών περιέχουν χοληστερόλη, γνωρίζουμε πλέον ότι η περισσότερη χοληστερόλη στο σώμα παράγεται από το ήπαρ. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα χοληστερόλης μας δεν επηρεάζονται σημαντικά από την κατανάλωση τροφίμων, όπως τα αυγά, που περιέχουν χοληστερόλη.
Αντίθετα, η παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ επηρεάζεται από την ποσότητα κορεσμένων και τρανς λιπαρών στη διατροφή. Τα αυγά περιέχουν μόνο μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών (περίπου 1,5 γραμμάρια ανά αυγό).
Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. Τα οφέλη που προσφέρουν οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι λίγες θερμίδες των αυγών υπερτερούν των κινδύνων που προκύπτουν από τη μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στους κρόκους.
Ωστόσο, προσέξτε τι συνοδεύει τα αυγά σας. Αν καταναλώνετε λουκάνικα, μπέικον ή ζαμπόν μαζί με τα αυγά σας ή τα μαγειρεύετε με βούτυρο, τότε επιβαρύνετε την υγεία της καρδιάς σας. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να καταναλώσετε τα αυγά σας ποσέ, βραστά ή μαγειρεμένα με λίγο ελαιόλαδο.
Πηγή: TheTOC.gr
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.
Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...
Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.
Smartphone σε παιδιά του δημοτικού; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...
Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.
Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.
Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.
Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.
Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή.
Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.