Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 15-Δεκ-2024 09:33

    Από παχυσαρκία και διαβήτη... μέχρι καρκίνο: Πόσο επικίνδυνο είναι το fast food, πόσο χρόνο ζωής μπορεί να μας στερήσει η συχνή κατανάλωση

    Από παχυσαρκία και διαβήτη... μέχρι καρκίνο: Πόσο επικίνδυνο είναι το fast food, πόσο χρόνο ζωής μπορεί να μας στερήσει η συχνή κατανάλωση
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Πληθαίνουν οι επιστημονικές μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

    Πρόκειται για τρόφιμα, το γνωστό fast food, που έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία, περιέχοντας συχνά υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, καθώς και διάφορα πρόσθετα, όπως τεχνητά γλυκαντικά, χρωστικές και συντηρητικά.

    Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα hot dogs, οι έτοιμες πίτσες, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, τα έτοιμα αρτοπαρασκευάσματα, τα αλλαντικά, ακόμη και το παγωτό μηχανής. Παρόλο που η γεύση και η ευκολία τους μπορεί να τα καθιστούν ελκυστικά, η μακροχρόνια κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

    Κάθε φορά που πίνετε ένα αναψυκτικό μπορεί να χάνετε 12 λεπτά από τη ζωή σας

    Εξόχως ανησυχητικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία διερεύνησε πόσο χρόνο ζωής αφαιρούν ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, εάν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.

    Ορισμένα αγαπημένα τρόφιμα μπορεί να σας κοστίσουν πολύτιμα λεπτά ζωής. Ένα hot dog, για παράδειγμα, μπορεί να αφαιρέσει 36 λεπτά, ενώ αν το συνοδεύσετε με αναψυκτικό, χάνετε επιπλέον 12 λεπτά. Επίσης, τα burgers βρέθηκαν να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 9 λεπτά.

    Η έρευνα, ωστόσο, δεν είχε μόνο αρνητικά νέα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ορισμένων ειδών ψαριών μπορεί να προσθέσει 28 λεπτά ζωής.

    Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Olivier Jolliet, δήλωσε: "Η ανάγκη για διατροφικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι σαφής. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μικρές, στοχευμένες αντικαταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν μια εφικτή και ισχυρή στρατηγική για την επίτευξη σημαντικών οφελών για την υγεία και το περιβάλλον, χωρίς να απαιτούνται δραστικές αλλαγές στη διατροφή".

    Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα "comfort food" μας, όπως η πίτσα, τα μακαρόνια με τυρί, τα hot dogs και τα αναψυκτικά, βρέθηκαν να μειώνουν τη διάρκεια ζωής, άλλα τρόφιμα μπορούν να την αυξήσουν.

    Αντίθετα, ορισμένα είδη ψαριών μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής σας κατά 32 λεπτά, ενώ προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τυριών, όπως το τσένταρ και το μπρι, μπορεί να ενισχύσει τη μακροζωία και να προλάβει τον καρκίνο του ήπατος.

    Τι δείχνουν οι μελέτες

    Οι μελέτες δείχνουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν δυσμενώς το μικροβίωμα του εντέρου, μια βασική παράμετρος για τη συνολική υγεία. Η διαταραχή της ισορροπίας των ωφέλιμων βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές, που συνδέονται με διάφορες χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, η υπερκατανάλωση αυτών των τροφίμων φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση της όρεξης, καθώς είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και συστατικά που προκαλούν κορεσμό, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων.

    Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The BMJ αποκάλυψε ότι η καθημερινή αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων κατά 10% σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 12%.

    Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι το περιεχόμενο και η δομή τους ενδέχεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη εθιστικής συμπεριφοράς, καθιστώντας δύσκολο για τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

    Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η αντικατάσταση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πιο φυσικά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, αποτελεί βασικό βήμα για τη διατήρηση της υγείας. Παράλληλα, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι απαραίτητες για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της διατροφής μας στην υγεία.

    Πηγή: The Toc

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ