Παρασκευή, 13-Δεκ-2024 07:54
Ποια είναι η δίαιτα 90-30-50 που έχει γίνει viral στο TikTok - Λειτουργεί πραγματικά για να χάσουμε κιλά;
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η δίαιτα 90-30-50 "σαρώνει" στο TikTok, καθώς δεν μετράει θερμίδες, αλλά αντίθετα εστιάζει στη λήψη συγκεκριμένων μακροθρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Δημιουργήθηκε από τη διατροφολόγο Courtney Kassis, η οποία την ανέπτυξε το 2023 για να διαχειριστεί προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη νόσο Hashimoto.
Τα νούμερα 90-30-50 αναφέρονται σε:
90 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά
30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά
50 γραμμάρια υγιεινών λιπαρών καθημερινά
Η Kassis σχεδίασε τη δίαιτα αυτή για να αντιμετωπίσει τη δυσκολία απώλειας βάρους που συνδέεται με τη νόσο του Hashimoto, μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Η δίαιτα στηρίζεται στο γεγονός πως οι πρωτεΐνες βοηθούν στη διατήρηση και αποκατάσταση των μυών και προάγουν τον κορεσμό. Οι διατροφολόγοι προτείνουν 0,8 έως 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για τους ενήλικες.
Επιπλέον οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και την αύξηση του αισθήματος πληρότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα (25 γραμμάρια για γυναίκες και 38 γραμμάρια για άνδρες).
Την ίδια ώρα, τα καλά λιπαρά ενισχύουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, παρέχουν ενέργεια και βοηθούν στη ρύθμιση ορμονών. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών από τρόφιμα όπως ο σολομός, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, ενώ συνιστούν τον περιορισμό κορεσμένων και τρανς λιπαρών.
Εάν ακολουθηθεί σωστά, η δίαιτα μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης πρωτεϊνών και φυτικών ινών που προάγουν την πληρότητα και αποτρέπουν την υπερκατανάλωση τροφής. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, να μειώσει τη φλεγμονή και να υποστηρίξει τη συνολική υγεία.
Παράλληλα, τα υγιεινά λιπαρά και η ισορροπημένη πρόσληψη μακροθρεπτικών στοιχείων βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι στόχοι (90 γραμμάρια πρωτεΐνης, 30 γραμμάρια φυτικών ινών, 50 γραμμάρια λιπαρών) δεν προσαρμόζονται εύκολα σε διαφορετικές ανάγκες, όπως ηλικία, φύλο, επίπεδο δραστηριότητας ή ειδικές καταστάσεις υγείας. Για παράδειγμα, ένας λιγότερο δραστήριος άνθρωπος μπορεί να μην χρειάζεται τόσο μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης. Η διαρκής μέτρηση και παρακολούθηση των μακροθρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να είναι κουραστική και να προκαλέσει άγχος ή απογοήτευση, ειδικά για άτομα που προτιμούν πιο ευέλικτες προσεγγίσεις στη διατροφή.
Τέλος, οι ειδικοί λένε πως η έμφαση στις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες και τα λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία, εάν παραμεληθούν άλλες βασικές ομάδες τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες ή τα φρούτα. Ακόμη, για άτομα με νεφρική νόσο, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να είναι επιβαρυντική.
Πηγή: TheTOC
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.
Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.
Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.
Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή.
Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.
Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.
Αντιδράσεις από κράτη-μέλη και βιομηχανία.
Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.
Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γράφει ο Γεώργιος Χρούσος