Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 09-Δεκ-2024 08:25

    Είναι τελικά το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το λευκό; Τι απαντούν οι ειδικοί του Harvard

    Η Ινδία σκέφτεται να απαγορεύσει μεγάλο μέρος των εξαγωγών ρυζιού
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η διαφορά μεταξύ καστανού και λευκού ρυζιού δεν περιορίζεται μόνο στο χρώμα. Η διαδικασία επεξεργασίας τους είναι επίσης διαφορετική, όπως και οι ιδιότητές τους.

    Το καστανό ρύζι είναι ένα ολικής αλέσεως τρόφιμο που περιέχει και τα τρία μέρη του κόκκου: τον φλοιό (πίτουρο), το ενδοσπέρμιο και το φύτρο. Αντίθετα στο λευκό ρύζι, κατά την επεξεργασία του, αφαιρείται ο φλοιός και το φύτρο. Έτσι το λευκό ρύζι είναι πιο αμυλούχο και λιγότερο θρεπτικό από το καστανό, ενώ συνήθως μαγειρεύεται και πιο γρήγορα από το καστανό.

    Ποιο είναι πιο θρεπτικό

    Όπως αναφέρεται στο Harvard Health Publishing, και τα δύο μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά το καστανό ρύζι, επειδή διατηρεί τον φλοιό και το φύτρο, είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

    Σημειώνεται πως μια διατροφή πλούσια σε ολικής αλέσεως τρόφιμα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καλύτερη διαχείριση του βάρους.

    Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και συγκεκριμένες βιταμίνες Β (Β1, Β3, Β6, Β9).

    Το λευκό ρύζι όμως είναι πιο εύπεπτο, κυρίως επειδή έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες. Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με ευερέθιστο έντερο ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου κατά την περίοδο εξάρσεων.

    Γλυκαιμικός δείκτης

    Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) μετρά πόσο αυξάνουν τα τρόφιμα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

    Το λευκό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου γρήγορα. Το καστανό έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, προκαλώντας μικρότερη και πιο αργή αύξηση του σακχάρου.

    Η κατανάλωση λευκού ρυζιού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ η κατανάλωση καστανού ρυζιού έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες

    Οι θερμίδες που περιέχουν το καστανό και το λευκό ρύζι είναι παρόμοιες:

    Μια κούπα μαγειρεμένου καστανού ρυζιού (μεσαίου κόκκου): 218 θερμίδες.

    Μια κούπα μαγειρεμένου λευκού ρυζιού (μεσαίου κόκκου): 242 θερμίδες.

    Είναι το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το λευκό;

    Το καστανό ρύζι, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, καθώς και του χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.

    Ωστόσο, για άτομα με πεπτικά προβλήματα που δυσκολεύονται να επεξεργαστούν τις ίνες, το λευκό ρύζι μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, τουλάχιστον προσωρινά, μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα.

    Πηγή: TheTOC.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    07:30 17/11

    Γιατί η γρίπη θα είναι πιο μεταδοτική φέτος τον χειμώνα

    Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

    08:46 14/11

    Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 9 ενήλικες ζει με διαβήτη

    Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".