Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 09-Δεκ-2024 08:25

    Είναι τελικά το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το λευκό; Τι απαντούν οι ειδικοί του Harvard

    Η Ινδία σκέφτεται να απαγορεύσει μεγάλο μέρος των εξαγωγών ρυζιού
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η διαφορά μεταξύ καστανού και λευκού ρυζιού δεν περιορίζεται μόνο στο χρώμα. Η διαδικασία επεξεργασίας τους είναι επίσης διαφορετική, όπως και οι ιδιότητές τους.

    Το καστανό ρύζι είναι ένα ολικής αλέσεως τρόφιμο που περιέχει και τα τρία μέρη του κόκκου: τον φλοιό (πίτουρο), το ενδοσπέρμιο και το φύτρο. Αντίθετα στο λευκό ρύζι, κατά την επεξεργασία του, αφαιρείται ο φλοιός και το φύτρο. Έτσι το λευκό ρύζι είναι πιο αμυλούχο και λιγότερο θρεπτικό από το καστανό, ενώ συνήθως μαγειρεύεται και πιο γρήγορα από το καστανό.

    Ποιο είναι πιο θρεπτικό

    Όπως αναφέρεται στο Harvard Health Publishing, και τα δύο μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά το καστανό ρύζι, επειδή διατηρεί τον φλοιό και το φύτρο, είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

    Σημειώνεται πως μια διατροφή πλούσια σε ολικής αλέσεως τρόφιμα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καλύτερη διαχείριση του βάρους.

    Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και συγκεκριμένες βιταμίνες Β (Β1, Β3, Β6, Β9).

    Το λευκό ρύζι όμως είναι πιο εύπεπτο, κυρίως επειδή έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες. Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με ευερέθιστο έντερο ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου κατά την περίοδο εξάρσεων.

    Γλυκαιμικός δείκτης

    Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) μετρά πόσο αυξάνουν τα τρόφιμα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

    Το λευκό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου γρήγορα. Το καστανό έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, προκαλώντας μικρότερη και πιο αργή αύξηση του σακχάρου.

    Η κατανάλωση λευκού ρυζιού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ η κατανάλωση καστανού ρυζιού έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες

    Οι θερμίδες που περιέχουν το καστανό και το λευκό ρύζι είναι παρόμοιες:

    Μια κούπα μαγειρεμένου καστανού ρυζιού (μεσαίου κόκκου): 218 θερμίδες.

    Μια κούπα μαγειρεμένου λευκού ρυζιού (μεσαίου κόκκου): 242 θερμίδες.

    Είναι το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το λευκό;

    Το καστανό ρύζι, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, καθώς και του χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.

    Ωστόσο, για άτομα με πεπτικά προβλήματα που δυσκολεύονται να επεξεργαστούν τις ίνες, το λευκό ρύζι μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, τουλάχιστον προσωρινά, μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα.

    Πηγή: TheTOC.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    13:34 06/10

    Πώς βαθμολόγησαν οι πολίτες τα δημόσια νοσοκομεία

    Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.

    08:02 01/10

    Τι αλλάζει από σήμερα στα ραντεβού σε νοσοκομεία

    Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

    10:18 30/09

    Tα καρδιαγγειακά επεισόδια συνδέονται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου

    Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.

    16:07 26/09

    ΟΗΕ - ΠΟΥ: Βραβείο στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.