Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 29-Νοε-2024 07:47

    Ποιοι θα κάνουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία. Όλες οι προϋποθέσεις

    Ποιοι θα κάνουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία. Όλες οι προϋποθέσεις
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Τουλάχιστον 2.000 δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις πέραν του τακτικού ωραρίου των δημόσιων νοσοκομείων θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Τα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησαν χθες και πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία όσον αφορά την Αττική: Οφθαλμιατρείο Αθηνών, ΚΑΤ, Αλεξάνδρα, Ελπίς, Ιπποκράτειο, Ερυθρός Σταυρός, Παίδων "Αγία Σοφία" και Παίδων "Π. και Α. Κυριακού", ενώ προστίθενται και άλλα.

    Όπως αναφέρεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια με τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, το τηλέφωνο θα χτυπήσει σε ασθενείς εγγεγραμμένους στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή για περισσότερους από 4 μήνες.  Τονίζεται πως θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία των εγγεγραμμένων στη λίστα.

    Η δαπάνη της νοσηλείας του ωφελούμενου, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, αποζημιώνεται με βάση το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών. Ειδικότερα, θα δημιουργείται ένας μοναδικός αριθμός αποζημίωσης (τύπου voucher), ο οποίος θα αποτελεί τον ψηφιακό φάκελο αποζημίωσης της επέμβασης και θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την πράξη που διενεργήθηκε.

    Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) μέσω της Ειδικής Ψηφιακής Εφαρμογής σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, θα προβαίνει σε προγραμματισμό και χρέωση των πράξεων ανά περιστατικό, ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ανά νοσοκομείο, σύμφωνα με την ημερομηνία εισαγωγής των ασθενών, ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά.

    Πότε τα χειρουργεία θα γίνονται δωρεάν σε ιδιωτικές κλινικές

    Στις περιπτώσεις που ο αριθμός των περιστατικών σε αναμονή δεν μπορεί να καλυφθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα από τα διαθέσιμα απογευματινά χειρουργεία του νοσοκομείου (και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα - λόγω άλλης αιτίας – τακτικό χειρουργείο), θα μπορούν να απελευθερωθούν περιστατικά σε συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές ή σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, και το κόστος θα καλύπτεται.

    Ο ασθενής ενημερώνεται από το νοσοκομείο ότι δικαιούται την διενέργεια της επέμβασής του σε συμβεβλημένη Ιδιωτική Κλινική ή Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας και καλείται εντός ενός μήνα να προβεί σε ενέργειες προγραμματισμού της επέμβασης, επιλέγοντας μέσα από την Ειδική Εφαρμογή της ΕΚΑΠΥ τις διαθέσιμες ιδιωτικές μονάδες.

    Πότε αποκλείεται ο ασθενής

    Όπως τονίζεται στην ΚΥΑ, ο "ωφελούμενος" διαγράφεται από κάθε υφιστάμενη λίστα χειρουργείου στις εξής περιπτώσεις:

    α) που δεν καταστεί εφικτή η με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο επικοινωνία του νοσοκομείου μαζί του μετά από δύο προσπάθειες οι οποίες λαμβάνουν χώρα με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον δέκα ημερών,

    β) μη ανταπόκρισής του στο χρονοδιάγραμμα για την διενέργεια της επέμβασης και

    γ) σε κάθε άλλη περίπτωση κατά την οποία αποδεικνύεται ότι η πράξη για την οποία έχει εγγραφεί στη λίστα χειρουργείου έχει ήδη διενεργηθεί ή η διενέργειά της δεν είναι αντικειμενικώς εφικτή.

    Πηγή:TheTOC.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ