Πέμπτη, 28-Νοε-2024 08:07
Ξεκινούν σήμερα τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Πρεμιέρα κάνουν σήμερα τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Η αρχή θα γίνει από το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, όπου θα δώσει το παρών ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, στα δημόσια νοσοκομεία είχε ξεκινήσει από το Μάρτιο, με οικονομική συμμετοχή των ασθενών, ως μια επιπλέον επιλογή για όσους δεν ήθελαν να περιμένουν τη σειρά τους στη λίστα αναμονής.
Μαζί με αυτά, είχαν εξαγγελθεί και 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ, που τώρα όμως ξεκινούν λόγω καθυστέρησης της έγκρισης χρηματοδότησης. Το ποσό αυτό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί μέχρι το τέλος του 2025 και έως τότε δεν θα διεξάγονται τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.
Τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποιούνταν τηλεφωνήματα από νοσοκομεία σε ασθενείς που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής, ώστε να τους ενημερώσουν για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και να τους ρωτήσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη λίστα.
Ήδη έχουν κλειστεί περισσότερες από δύο χιλιάδες επεμβάσεις και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει συνεχώς. Οι ασθενείς έχουν ενημερωθεί, έχουν οριστεί τα ραντεβού τους και έχει αρχίσει ο προεγχειρητικός έλεγχος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες. Από αυτούς, οι 40 χιλιάδες περιμένουν να ειδοποιηθούν περισσότερα από δύο χρόνια. Αν το πρόγραμμα λειτουργήσει, το υπουργείο Υγείας εκτιμά σε ένα χρόνο η μέση αναμονή στην Ελλάδα θα φτάνει τους έξι μήνες, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Για να δικαιούται κάποιος το δωρεάν απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να έχει αναμονή άνω του ενός έτους. "Για να μπορέσουν οι χειρουργικές ομάδες να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να πάρουν αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να προχωράνε γρήγορα στην εκκαθάριση της λίστας τους. Θα πηγαίνουν από τη μεγαλύτερη αναμονή προς την μικρότερη", είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας.
Χειρουργεία θα γίνονται και από τις ιδιωτικές κλινικές. Το ποσό που τους αντιστοιχεί ανέρχεται στα 9 εκατ. Η απόφαση αυτή ελήφθη για να μην υπάρξει συμφόρηση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και επειδή υπάρχουν κάποια χειρουργεία αρκετά εξειδικευμένα που δεν μπορούν να γίνουν στο ΕΣΥ.
Πηγή:TheTOC.gr
Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.
Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.
Έργα εκτεταμένης αναβάθμισης και επέκτασης.
Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία
Γράφει η Mohana Ravindranath
Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...
Γράφει η Mohana Ravindranath
Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.
Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.
Η Καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες