Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 12-Νοε-2024 10:18

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντας κινδύνου για τον αυτισμό

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντας κινδύνου για τον αυτισμό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η περιβαλλοντική έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά τη διάρκεια κρίσιμων αναπτυξιακών περιόδων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Brain Medicine".

    Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

    "Με αυτόν τον περιβαλλοντικό παράγοντα μπορούν να συνδεθούν διαφορετικά είδη νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού. Η χρονική στιγμή της έκθεσης φαίνεται να έχει καθοριστική σημασία, με αυξημένη ευπάθεια κατά την προγεννητική ανάπτυξη και την πρώιμη παιδική ηλικία, όταν λαμβάνουν χώρα κρίσιμες νευροαναπτυξιακές διεργασίες", επισημαίνει ο καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, Χάιθαμ Αμάλ, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

    Η ανασκόπηση προσδιορίζει διάφορα βασικά μονοπάτια μέσω των οποίων οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, όπως νευροφλεγμονή και οξειδωτικό στρες, διαταραχή των συστημάτων νευροδιαβιβαστών, επιγενετικές τροποποιήσεις και παρεμβολή στο ενδοκρινικό σύστημα.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ερευνητές η διαπίστωση ότι τα μικρότερα σωματίδια, ιδίως τα PM2.5, καθώς και τα προϊόντα οξειδίων του αζώτου, μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η αποκάλυψη αυτή εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εγκύων σε περιοχές με υψηλή ρύπανση.

    "Η έρευνα υποδηλώνει ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για διαταραχή του φάσματος του αυτισμού μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση", σημειώνει ο κ. Αμάλ και συμπληρώνει ότι "αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της πολύπλοκης αιτιολογίας της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού".

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κατανόηση αυτών των αλληλεπιδράσεων θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών προληπτικών στρατηγικών.

    Η ανασκόπηση υπογραμμίζει, τέλος, τις ελπιδοφόρες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη βιοδεικτών, που ενδεχομένως θα επιτρέψουν τον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο. Υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού φτάνει το 1-1,5% του πληθυσμού.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:00 29/09

    Έξι νέες κλίνες στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου "Μεταξά"

    Με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Σαράντου Ευσταθόπουλου και σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας.

    16:07 26/09

    ΟΗΕ - ΠΟΥ: Βραβείο στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    11:01 15/09

    Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου

    Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.