Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 03-Νοε-2024 08:27

    Ποτέ ζάχαρη στα παιδιά πριν κλείσουν τα δύο τους χρόνια. Ιδού γιατί

    Ποτέ ζάχαρη στα παιδιά πριν κλείσουν τα δύο τους χρόνια. Ιδού γιατί
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 μέρες της ζωής ενός μωρού - από τη σύλληψη κιόλας, μέχρι την ηλικία των δύο ετών - φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών προβλημάτων υγείας στην ενήλικη ζωή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

    Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρώτες 1.000 μέρες της ζωής αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική υγεία ενός ατόμου, καθώς και να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας δια βίου προτίμησης σε γλυκές γεύσεις.

    Η μελέτη έδειξε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης στην πρώιμη ζωή μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 35% και υπέρτασης κατά 20%. Οι ερευνητές, όπως μεταδίδει το BBC, εκμεταλλεύτηκαν ένα "φυσικό πείραμα" που έλαβε χώρα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Όταν η δελτίωση της ζάχαρης σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 1953 (σημειώνεται πως το δελτίο τροφίμων ή δελτίωση τροφίμων αναφέρεται στην πρακτική της περιορισμένης διανομής βασικών τροφίμων σε περιόδους κρίσης, όπως κατά τη διάρκεια πολέμων ή οικονομικών δυσχερειών, όπου το κράτος ελέγχει και κατανέμει συγκεκριμένες ποσότητες τροφίμων στους πολίτες, με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, αποφεύγοντας ελλείψεις και ανισότητες), η μέση κατανάλωση ζάχαρης στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε από περίπου 41 γρ. την ημέρα (10 κύβοι ζάχαρης) σε 80 γρ. (20 κύβοι ζάχαρης) σχεδόν αμέσως.

    Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη βάση δεδομένων UK BioBank και βρήκαν 60.000 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1951 και 1956 και των οποίων η υγεία παρακολουθούνταν τακτικά.

    Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να εξετάσουν την υγεία όσων γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της δελτίωσης και όσων γεννήθηκαν λίγο μετά. Και οι δύο ομάδες βίωσαν τις ίδιες κοινωνικές αλλαγές στα επόμενα 70 χρόνια, αλλά η κύρια διαφορά ήταν η έκθεση τους στη ζάχαρη στις πρώτες 1.000 μέρες της ζωής τους.

    Η ανάλυση, από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, έδειξε μείωση 30% στον κίνδυνο παχυσαρκίας μεταξύ των μωρών που ζούσαν υπό καθεστώς δελτίωσης ζάχαρης.

    Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, έδειξαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 ξεκίνησε κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια αργότερα στην ενήλικη ζωή εκείνων που υπήρχε δελτίωση ζάχαρης κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, ενώ η υπέρταση εμφανίστηκε δύο χρόνια αργότερα.

    Υπήρξε μείωση 35% στον διαβήτη τύπου 2 για τα μωρά που συνελήφθησαν κατά τη δελτίωση της ζάχαρης, και μείωση 20% στην υπέρταση.

    Η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη ήταν σημαντική. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγεία παρατηρήθηκαν όταν η δελτίωση της ζάχαρης κάλυπτε τόσο την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και τη μετάβαση του μωρού σε στερεές τροφές.

    Η ερευνήτρια Tadeja Gracner από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας δήλωσε ότι η πρώιμη έκθεση στη ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και την αντίδραση του σώματος στην τροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής.

    "Διατροφή των μητέρων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικών διαταραχών στα παιδιά", δήλωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πιθανό η κατανάλωση ζάχαρης από πολύ νεαρή ηλικία να δημιουργεί μια δια βίου προτίμηση για γλυκές τροφές.

    "Οι μελέτες δείχνουν ότι - ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα γλυκά - η σημαντική έκθεση στη ζάχαρη στην πρώιμη ζωή μπορεί να ενισχύσει αυτήν την προτίμηση", είπε. Τονίζει πως "μια τούρτα γενεθλίων, γλυκά ή μπισκότα με μέτρο είναι απολαύσεις που όλοι χρειαζόμαστε να απολαμβάνουμε κατά καιρούς", αλλά η μείωση της πρώιμης έκθεσης "είναι ένα ισχυρό βήμα" για να δώσουμε στα παιδιά "την καλύτερη αρχή στη ζωή". Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η αποφυγή της ζάχαρης "δεν είναι εύκολη" καθώς βρίσκεται "παντού - ακόμη και σε βρεφικές και παιδικές τροφές".

    Πηγή: The Toc

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    17:39 18/09

    ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με Covid-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

    Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.

    07:46 18/09

    Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας μελέτης

    Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;

    07:42 17/09

    Κρέας και γάλα από αιγοπρόβατα: Πότε είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους

    Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    11:01 15/09

    Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου

    Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

    07:33 15/09

    Πώς η βιταμίνη D3 μπορεί να "παρατείνει" τη νεότητα των κυττάρων

    Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.

    08:00 12/09

    Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου

    Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος".