Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 30-Οκτ-2024 07:50

    Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε τόνο σε κονσέρβα

    30292211
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Ο τόνος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη D, Β12), και μέταλλα (π.χ. σελήνιο). Όμως, όπως και άλλα μεγάλα ψάρια, μπορεί να συσσωρεύει υδράργυρο στο κρέας του.

    Η προειδοποίηση από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch πως ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, προκαλεί ανησυχία, καθώς πρόκειται για ένα τυποποιημένο τρόφιμο που καταναλώνεται ευρέως.

    "Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο", αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ. Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.

    "Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθοριστεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων", αναφέρεται στην έρευνα. Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίστηκε στο 1 mg/kg στο "βάρος του φρέσκου" τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.

    Τι μπορεί να προκαλέσει η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου

    Ο τόνος και τα μεγάλα ψάρια περιέχουν υδράργυρο λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται βιοσυσσώρευση και βιομεγέθυνση. Αυτά τα φαινόμενα σχετίζονται με την τοξικότητα και την αλυσίδα τροφής, όπου ο υδράργυρος συγκεντρώνεται και αυξάνεται σε μεγαλύτερα επίπεδα καθώς ανεβαίνουμε στα ανώτερα τροφικά επίπεδα.

    Ο υδράργυρος απελευθερώνεται στο περιβάλλον μέσω φυσικών πηγών (όπως ηφαιστειακή δραστηριότητα) και ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (όπως η καύση άνθρακα, η εξόρυξη και η βιομηχανία). Στη συνέχεια, καταλήγει στους ωκεανούς, όπου τα βακτήρια μετατρέπουν τον υδράργυρο σε μεθυλυδράργυρο, την πιο τοξική μορφή του, η οποία απορροφάται εύκολα από τους οργανισμούς και συσσωρεύεται στο νερό και στους ιστούς των ψαριών.

    Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα (η χρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης, σύγχυση και δυσκολία στη συγκέντρωση) όπως και την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού, κάνοντάς τον πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

    Επιπλέον, μπορεί να περάσει στον πλακούντα και να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρυικού εγκεφάλου, προκαλώντας μαθησιακές δυσκολίες, χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, και διαταραχές στη γλωσσική και κινητική ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, τα μικρά παιδιά που εκτίθενται σε υδράργυρο μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερημένη ομιλία και δυσκολίες στη μάθηση και τη συμπεριφορά. Οι γιατροί δεν συνιστούν την κατανάλωση τόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, των μητέρων που θηλάζουν και των παιδιών κάτω των 12 ετών ή τουλάχιστον προτείνουν να περιορίσουν την ποσότητα που τρώνε.

    Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ ωστόσο, η κατανάλωση κονσέρβας τόνου είναι ασφαλής. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως διενεργούνται έλεγχοι για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες. Ενημερώνει πως κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024 τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφωμένα.

    Πηγή: TheTOC.gr

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ