Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 23-Οκτ-2024 19:17

    Επιστολή του ΙΣΑ στον Υπουργό Υγείας για το αδιέξοδο του clawback

    Επιστολή του ΙΣΑ στον Υπουργό Υγείας για το αδιέξοδο του clawback
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει οι Φορείς της Υγείας, εξαιτίας του clawback.

    Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής :

    "Μετά από πολύ περίσκεψη, συζητήσεις και συναντήσεις με φορείς εργαστηριακών ιατρών είναι πλέον προφανές ότι το υφιστάμενο καθεστώς πρέπει να αλλάξει. 

    Υπήρξαν κάποιες μικρές παρεμβάσεις εκ μέρους σας, που όμως δυστυχώς δεν αποτελούν λύση, αφού από μόνες τους δεν συνιστούν πραγματικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του συστήματος που πλέον λειτουργεί 13 χρόνια χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για τους παρόχους, χωρίς κοστολόγηση των υπηρεσιών ή οποιοδήποτε περιορισμό της προκλητής ζήτησης.

    Πάγια θέση μας και πρόταση μας η οποία θα έλυνε το πρόβλημα του clawback είναι το πλαφόν στις εξετάσεις ανά νομό και εβδομάδα του έτους, πέραν του οποίου ο πολίτης θα διενεργούσε τις εξετάσεις του στις δημόσιες δομές ή θα τις έκανε την επόμενη εβδομάδα, όπως εξάλλου ισχύει με τις διακόσιες επισκέψεις ανά μήνα των κλινικών ιατρών, μία πρόταση που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή παρά το γεγονός ότι στηρίζετε από όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τους ιατρούς.

    Θέλοντας να συμβάλουμε λοιπόν στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και λογικού πλαισίου παραθέτουμε σειρά περαιτέρω μέτρων και προτάσεων που κατά την άποψη όλων των φορέων πρέπει να ληφθούν : 

    1. Διαγραφή χρεών έστω μερική μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 
    2. Πρόβλεψη περισσότερων δόσεων για τη μακροχρόνια αποπληρωμή του clawback. 
    3. Αύξηση της τιμής των ιατρικών εξετάσεων (ΠΔ 157/1991). Προτείνεται αύξηση μικροβιολογικών εξετάσεων και υπερήχων 20% και των λοιπών 5%. Υπάρχουν εξάλλου σειρά εξετάσεων που η ιατρική αμοιβή είναι πλέον κάτω του κόστους εκτέλεσής τους.
    4. Να αυξηθεί ο υπάρχων προϋπολογισμός αναλογικά, ώστε να χωρέσουν οι νεοεισαχθείσες εξετάσεις. ‘Η εξαίρεση εξετάσεων που εισήχθησαν πρόσφατα χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού αλλά και άλλων που δεν είναι εξετάσεις πρώτης γραμμής και ανεβάζουν πολύ το κόστος (ενδεικτικά B12 και D3). Διαφορετικά το μεγάλο και δυσβάστακτο πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.
    5. Εισαγωγή του θεσμού των επενδύσεων ως μέσο απομείωσης του clawback και για τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ. 
    6. Κατάργηση του ΦΠΑ στις δαπάνες των παρόχων.
    7. Η σημερινή κατάσταση επιτρέπει στις Ιδιωτικές Κλινικές να λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή κατά τη νοσηλεία ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στις δημόσιες δε δομές λειτουργεί ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων με πρόσθετη αμοιβή. Να προβλεφθεί κάτι ανάλογο στις ιδιωτικές εργαστηριακές δομές Π.Φ.Υ. και προσαρμοσμένο στο τρόπο λειτουργίας των.
    8. Επιβολή φόρου στον καπνό που θα συνδέεται άμεσα με τον συγκεκριμένο κωδικό του ΕΟΠΥΥ. 

    Αν τα μέτρα αυτά, τα οποία κατά την άποψή μας αποτελούν μία λύση, δεν ληφθούν άμεσα, θα πρέπει να θεωρείται βεβαία η κατάρρευση των ιδιωτικών δομών ΠΦΥ με απρόβλεπτες συνέπειες στη δημόσια υγεία".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    15:31 27/12

    A. Γεωργιάδης: Μείωση έως 60% στον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ - Κάτω από 4 ώρες ο μέσος χρόνος τον Δεκέμβριο

    Τον Δεκέμβριο 2025 ο μέσος χρόνος αναμονής διαμορφώθηκε στις 3 ώρες και 53 λεπτά.

    07:30 24/12

    Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    21:05 23/12

    Θεσσαλονίκη: Το βιβλίο του "Ρώμη: Από τη άνοδο στην πτώση", παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Με την ιδιότητα του συγγραφέα και του λάτρη της Ιστορίας μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργίαδης, στην παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη του βιβλίου του "Ρώμη: Από τη άνοδο στην πτώση", στο συνεδριακό...

    10:01 23/12

    Ε. Αγαπηδάκη: Ξεκινάει το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με 30.000 δικαιούχους

    Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να λάβουν δωρεάν τόσο τα φάρμακα όσο και συμβουλευτική.

    07:52 22/12

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    09:42 21/12

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.

    11:44 19/12

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    07:30 19/12

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.

    19:17 18/12

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    11:51 18/12

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    07:30 18/12

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    07:30 18/12

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..