Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 18-Οκτ-2024 07:32

    Μεγάλη αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου από τον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης- Τα νέα μέτρα

    Μεγάλη αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου από τον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης- Τα νέα μέτρα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Σε αναβρασμό βρίσκεται η αγορά του φαρμάκου, μετά τον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα σημειώματα του claw back που ανακοινώθηκαν στις φαρμακευτικές για το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού των νοσοκομείων για φάρμακα άνω των 30 ευρώ έφτασαν στο 83% (τα φάρμακα κάτω των 30 ευρώ επιβαρύνονται με μειωμένες επιστροφές ή καθόλου). Υπενθυμίζεται πως οι φαρμακευτικές καλύπτουν το ύψος της υπέρβασης των δαπανών, με τη μορφή αναγκαστικών αυτόματων επιστροφών (επιστροφές clawback).

    Η υπέρβαση για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που πέρασε αγγίζει τα 250 εκατ., την ώρα που ο προϋπολογισμός για φάρμακα που διατίθενται μέσω νοσοκομείων (ΕΣΥ και Παπαγεωργίου) φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Το 2022 το clawback έφτασε τα 392 εκατ.

    Οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, εντούτοις όπως αναφέρουν, τα αποτελέσματα των συζητήσεων δεν δίνουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα ασφυξίας του κλάδου. Όπως εξηγούν, ανακοινώθηκε μια πρόσθετη χρηματοδότηση κατά 20 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με εσωτερικές ανακατανομές του clawback και προσθήκη στη δαπάνη υπολειμμάτων κλειστών προϋπολογισμών.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην αγορά. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος "ας μην περιμένει οποιοσδήποτε ότι ο κλάδος του φαρμάκου μπορεί να είναι βιώσιμος με επιστροφές της τάξης του 75% (αντί για 82,9%). Εκτιμούμε τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι είναι το πρώτο κανάλι όπου έφτασε σε σημείο ακραίας μη βιωσιμότητας και στεκόμαστε στις δεσμεύσεις ότι οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο για το 2024 θα είναι χαμηλότερες από το 2022, οι οποίες ήταν επίσης ακραία υψηλές (69%) και πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

    Επίσης, εκτιμούμε τις προσπάθειες μείωσης της σπατάλης και αύξησης της απόδοσης της επένδυσης στο φάρμακο. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η υποχρηματοδότηση του κλάδου, η οποία αποτελεί απόρροια των μνημονίων, τα οποία όμως είναι παρελθόν από το 2018" τονίζει.

    Σύμφωνα επίσης με το PhARMA Innovation Forum Greece, "το κράτος ομολογεί ότι καλύπτει τις καινοτόμες νοσοκομειακές θεραπείες για λιγότερους από 2 στους 10 ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, το θέμα αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει, αλλά οφείλει να αποτελέσει έστω την ύστατη αυτή στιγμή την αφετηρία για δραστικές παρεμβάσεις. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει στην πράξη ότι το 83% υποχρεωτικές επιστροφές στα νοσοκομεία -σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση του clawback στο κανάλι των καινοτόμων φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ- αποτελεί μία επικίνδυνη ομολογία αποτυχίας του μνημονιακού μέτρου του clawback. Η φαρμακευτική πολιτική που χτίστηκε από το 2012 στις σαθρές βάσεις του clawback καταρρέει εκκωφαντικά και θέτει σε κίνδυνο -σήμερα, όχι στο μέλλον- την πρόσβαση των ασθενών σε διαθέσιμες και νέες καινοτόμες θεραπείες". 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    13:34 06/10

    Πώς βαθμολόγησαν οι πολίτες τα δημόσια νοσοκομεία

    Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.

    07:52 03/10

    Το ερώτημα παραμένει: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους;

    Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.

    18:37 02/10

    1566: Η πολυκαναλική απάντηση στην πολυφωνία της υγείας

    Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.

    13:57 02/10

    Νέες στρατηγικές για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Μαθήματα από την Ευρώπη στο 8ο THR Summit

    Η συζήτηση ολοκληρώθηκε από την παρουσίαση της διακήρυξης του επιστημονικού φορέα SCOHRE των προτάσεών του για την ενσωμάτωση της μείωσης της βλάβης στις πολιτικές περιορισμού του καπνίσματος.