Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 14-Οκτ-2024 07:30

    Ποιο είναι το σνακ που πρέπει να έχουμε πάντα μαζί όταν κάνουμε δίαιτα

    Ποιο είναι το σνακ που πρέπει να έχουμε πάντα μαζί όταν κάνουμε δίαιτα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Παρόλο που οι ξηροί καρποί είναι υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορούν στην πραγματικότητα να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος.

    Μια ανασκόπηση ερευνών στο Nutrition Research Reviews διαπίστωσε ότι οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια,  και τα καρύδια, μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας για απώλειας βάρους, εφόσον καταναλώνονται ως μέρος μιας δίαιτας ελεγχόμενων θερμίδων.

    "Αυτή η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να συμπεριληφθούν σε δίαιτες περιορισμένων θερμίδων χωρίς να μειώσουν την αποτελεσματικότητα τους- και μάλιστα μπορεί να την ενισχύσουν", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Alison Coates, PhD.

    Οι ξηροί καρποί εξακολουθούν βέβαια να είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά. Μάλιστα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι, μετά τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί είναι από τις τροφές φυτικής προέλευσης με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

    Σήμερα γνωρίζουμε ότι ορισμένα λιπαρά είναι πιο ευεργετικά από άλλα, όσον αφορά θέματα όπως η καρδιαγγειακή υγεία, ο διαβήτης και η διαχείριση του βάρους. Τα λιπαρά που περιέχουν τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο του διαβήτη, όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη θεωρούν πλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά—το είδος που αφθονεί στους περισσότερους ξηρούς καρπούς—ως υγιεινή επιλογή, αλλά με μέτρο.

    Επιπλέον, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το σώμα μπορεί να μην απορροφά όλες τις θερμίδες των ξηρών καρπών, καθιστώντας τους καλύτερη επιλογή για την απώλεια βάρους από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα.

    Ποια είναι η διατροφική αξία των ξηρών καρπών (ποσότητα 28 γραμμαρίων, περίπου 1 χούφτα):

    Αμύγδαλα:

    Θερμίδες: 160

    Ολικά λιπαρά: 14 γραμμάρια

    Μονοακόρεστα λιπαρά: 9 γραμμάρια

    Πολυακόρεστα λιπαρά: 3.5 γραμμάρια

    Κορεσμένα λιπαρά: 1 γραμμάριο

     

    Καρύδια:

    Θερμίδες: 185

    Ολικά λιπαρά: 18.5 γραμμάρια

    Μονοακόρεστα λιπαρά: 2.5 γραμμάρια

    Πολυακόρεστα λιπαρά: 13 γραμμάρια (υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3)

    Κορεσμένα λιπαρά: 1.7 γραμμάρια

    Φιστίκια:

    Θερμίδες: 165

    Ολικά λιπαρά: 14 γραμμάρια

    Μονοακόρεστα λιπαρά: 7 γραμμάρια

    Πολυακόρεστα λιπαρά: 4.5 γραμμάρια

    Κορεσμένα λιπαρά: 2 γραμμάρια

    Φιστίκια Αιγίνης:

    Θερμίδες: 160

    Ολικά λιπαρά: 13 γραμμάρια

    Μονοακόρεστα λιπαρά: 7 γραμμάρια

    Πολυακόρεστα λιπαρά: 4 γραμμάρια

    Κορεσμένα λιπαρά: 1.5 γραμμάρια

    Κάσιους:

    Θερμίδες: 155

    Ολικά λιπαρά: 12 γραμμάρια

    Μονοακόρεστα λιπαρά: 7 γραμμάρια

    Πολυακόρεστα λιπαρά: 2 γραμμάρια

    Κορεσμένα λιπαρά: 2 γραμμάρια

    Φουντούκια:

    Θερμίδες: 180

    Ολικά λιπαρά: 17 γραμμάρια

    Μονοακόρεστα λιπαρά: 13 γραμμάρια

    Πολυακόρεστα λιπαρά: 2.2 γραμμάρια

    Κορεσμένα λιπαρά: 1.3 γραμμάρια

    Μακαντάμια:

    Θερμίδες: 200

    Ολικά λιπαρά: 21 γραμμάρια

    Μονοακόρεστα λιπαρά: 17 γραμμάρια

    Πολυακόρεστα λιπαρά: 0.4 γραμμάρια

    Κορεσμένα λιπαρά: 3.5 γραμμάρια

     

    Πηγή:TheTOC.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:00 18/10

    Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια

    Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    09:15 07/10

    Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

    Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,

    13:34 06/10

    Πώς βαθμολόγησαν οι πολίτες τα δημόσια νοσοκομεία

    Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.