Δευτέρα, 14-Οκτ-2024 07:30
Ποιο είναι το σνακ που πρέπει να έχουμε πάντα μαζί όταν κάνουμε δίαιτα
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Παρόλο που οι ξηροί καρποί είναι υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορούν στην πραγματικότητα να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος.
Μια ανασκόπηση ερευνών στο Nutrition Research Reviews διαπίστωσε ότι οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, και τα καρύδια, μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας για απώλειας βάρους, εφόσον καταναλώνονται ως μέρος μιας δίαιτας ελεγχόμενων θερμίδων.
"Αυτή η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να συμπεριληφθούν σε δίαιτες περιορισμένων θερμίδων χωρίς να μειώσουν την αποτελεσματικότητα τους- και μάλιστα μπορεί να την ενισχύσουν", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Alison Coates, PhD.
Οι ξηροί καρποί εξακολουθούν βέβαια να είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά. Μάλιστα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι, μετά τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί είναι από τις τροφές φυτικής προέλευσης με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ορισμένα λιπαρά είναι πιο ευεργετικά από άλλα, όσον αφορά θέματα όπως η καρδιαγγειακή υγεία, ο διαβήτης και η διαχείριση του βάρους. Τα λιπαρά που περιέχουν τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο του διαβήτη, όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη θεωρούν πλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά—το είδος που αφθονεί στους περισσότερους ξηρούς καρπούς—ως υγιεινή επιλογή, αλλά με μέτρο.
Επιπλέον, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το σώμα μπορεί να μην απορροφά όλες τις θερμίδες των ξηρών καρπών, καθιστώντας τους καλύτερη επιλογή για την απώλεια βάρους από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα.
Ποια είναι η διατροφική αξία των ξηρών καρπών (ποσότητα 28 γραμμαρίων, περίπου 1 χούφτα):
Αμύγδαλα:
Θερμίδες: 160
Ολικά λιπαρά: 14 γραμμάρια
Μονοακόρεστα λιπαρά: 9 γραμμάρια
Πολυακόρεστα λιπαρά: 3.5 γραμμάρια
Κορεσμένα λιπαρά: 1 γραμμάριο
Καρύδια:
Θερμίδες: 185
Ολικά λιπαρά: 18.5 γραμμάρια
Μονοακόρεστα λιπαρά: 2.5 γραμμάρια
Πολυακόρεστα λιπαρά: 13 γραμμάρια (υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3)
Κορεσμένα λιπαρά: 1.7 γραμμάρια
Φιστίκια:
Θερμίδες: 165
Ολικά λιπαρά: 14 γραμμάρια
Μονοακόρεστα λιπαρά: 7 γραμμάρια
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4.5 γραμμάρια
Κορεσμένα λιπαρά: 2 γραμμάρια
Φιστίκια Αιγίνης:
Θερμίδες: 160
Ολικά λιπαρά: 13 γραμμάρια
Μονοακόρεστα λιπαρά: 7 γραμμάρια
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4 γραμμάρια
Κορεσμένα λιπαρά: 1.5 γραμμάρια
Κάσιους:
Θερμίδες: 155
Ολικά λιπαρά: 12 γραμμάρια
Μονοακόρεστα λιπαρά: 7 γραμμάρια
Πολυακόρεστα λιπαρά: 2 γραμμάρια
Κορεσμένα λιπαρά: 2 γραμμάρια
Φουντούκια:
Θερμίδες: 180
Ολικά λιπαρά: 17 γραμμάρια
Μονοακόρεστα λιπαρά: 13 γραμμάρια
Πολυακόρεστα λιπαρά: 2.2 γραμμάρια
Κορεσμένα λιπαρά: 1.3 γραμμάρια
Μακαντάμια:
Θερμίδες: 200
Ολικά λιπαρά: 21 γραμμάρια
Μονοακόρεστα λιπαρά: 17 γραμμάρια
Πολυακόρεστα λιπαρά: 0.4 γραμμάρια
Κορεσμένα λιπαρά: 3.5 γραμμάρια
Πηγή:TheTOC.gr
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.
Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.
Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.
Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή.
Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.
Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.
Αντιδράσεις από κράτη-μέλη και βιομηχανία.
Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.
Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γράφει ο Γεώργιος Χρούσος