Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 05-Οκτ-2024 10:04

    Ποια τρόφιμα μας προσθέτουν θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε

    Ποια τρόφιμα μας προσθέτουν θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Είναι υγιεινές επιλογές, όμως έχουν πολλές θερμίδες. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν είναι όλα τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως "υγιεινά" κατάλληλα για απώλεια βάρους. Ορισμένα μπορεί να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα υψηλά σε θερμίδες ή να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οδηγώντας έτσι σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Για παράδειγμα:

    Γκρανόλα: Παρόλο που τα δημητριακά γκρανόλα θεωρούνται θρεπτικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βρώμη, συνήθως αναμειγνύονται με θερμιδογόνα συστατικά, όπως βούτυρα ξηρών καρπών, έλαια και γλυκαντικά. Ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει έως και 600 θερμίδες, κάνοντάς το πιο κοντινό σε "θρυμματισμένο μπισκότο" παρά σε υγιεινό τρόφιμο.

    Καταναλώστε τη σε μικρές ποσότητες, ως επικάλυψη σε γιαούρτι ή φρούτα, αντί να την τρώτε σε μεγάλα μπολ.

    Βούτυρα ξηρών καρπών: Παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών, τα βούτυρα ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) δεν προσφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με τις θερμίδες τους. Μπορούν εύκολα να προσθέσουν περιττές θερμίδες όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

    Χρησιμοποιήστε τα ως γευστική προσθήκη σε συνταγές και αποφύγετε να τα τρώτε με το κουτάλι ή ως κύρια πηγή πρωτεΐνης.

    Ψωμί με προζύμι: Αν και το ψωμί με προζύμι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και ορισμένα οφέλη από τη ζύμωση, παραμένει ένα ψωμί υψηλό σε θερμίδες. Συχνά υποτιμάται η επίδρασή του στην απώλεια βάρους, επειδή θεωρείται πιο υγιεινό από άλλα είδη ψωμιού.

    Ιδανικά, περιορίστε την ποσότητα και συνδυάστε το με πρωτεΐνη για να αυξήσετε το αίσθημα κορεσμού.

    Αβοκάντο: Το αβοκάντο, αν και είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών, είναι επίσης πλούσιο σε θερμίδες. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους.

    Καταναλώστε το σε μέτριες ποσότητες, περιορίζοντας τη μερίδα σε περίπου ένα τέταρτο του φρούτου ανά γεύμα.

    Πέστο: Το παραδοσιακό πέστο περιέχει υψηλά ποσοστά λιπαρών λόγω των συστατικών του, όπως το ελαιόλαδο, τα κουκουνάρια και η παρμεζάνα. Αυτό το καθιστά ένα πλούσιο σε θερμίδες καρύκευμα.

    Κρέμα με σπόρους chia: Αν και οι σπόροι chia είναι γνωστοί για τις αντιφλεγμονώδεις και πεπτικές τους ιδιότητες, η κρέμα chia συχνά περιέχει γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή γάλα καρύδας, καθιστώντας το επιδόρπιο υψηλό σε θερμίδες και χαμηλό σε πρωτεΐνη.

    Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά άπαχο γιαούρτι ή γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ως βάση και περιορίστε τα γλυκαντικά.

    Smoothies και χυμοί φρούτων: Αν και τα smoothies περιέχουν υγιεινά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορούν να γίνουν θερμιδικές "βόμβες" όταν προστίθενται συστατικά όπως μέλι, γιαούρτι, χυμοί ή βούτυρο ξηρών καρπών. Επίσης, οι χυμοί φρούτων περιέχουν φυσικά σάκχαρα που, χωρίς τις φυτικές ίνες των φρούτων, απορροφώνται γρήγορα και ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Μπάρες δημητριακών: Παρά το γεγονός ότι θεωρούνται υγιεινές, πολλές μπάρες δημητριακών περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, σιρόπια και σοκολάτα. Εάν δεν επιλέγουμε προσεκτικά τη σύνθεση τους, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    00:01 20/11

    Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής;

    Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες

    Γράφει η Dana G. Smith

    13:45 19/11

    Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές

    Κάθε Νοέμβριο, το χαρακτηριστικό μουστάκι του Movember γίνεται σύμβολο μιας παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης για την ανδρική υγεία και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη.

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    00:01 19/11

    Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

    Η Euromedica στηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με εξελιγμένες εξετάσεις και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό

    Γράφει η Χριστίνα Τζιαφάλια