Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 05-Οκτ-2024 10:04

    Ποια τρόφιμα μας προσθέτουν θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε

    Ποια τρόφιμα μας προσθέτουν θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Είναι υγιεινές επιλογές, όμως έχουν πολλές θερμίδες. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν είναι όλα τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως "υγιεινά" κατάλληλα για απώλεια βάρους. Ορισμένα μπορεί να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα υψηλά σε θερμίδες ή να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οδηγώντας έτσι σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Για παράδειγμα:

    Γκρανόλα: Παρόλο που τα δημητριακά γκρανόλα θεωρούνται θρεπτικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βρώμη, συνήθως αναμειγνύονται με θερμιδογόνα συστατικά, όπως βούτυρα ξηρών καρπών, έλαια και γλυκαντικά. Ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει έως και 600 θερμίδες, κάνοντάς το πιο κοντινό σε "θρυμματισμένο μπισκότο" παρά σε υγιεινό τρόφιμο.

    Καταναλώστε τη σε μικρές ποσότητες, ως επικάλυψη σε γιαούρτι ή φρούτα, αντί να την τρώτε σε μεγάλα μπολ.

    Βούτυρα ξηρών καρπών: Παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών, τα βούτυρα ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) δεν προσφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με τις θερμίδες τους. Μπορούν εύκολα να προσθέσουν περιττές θερμίδες όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

    Χρησιμοποιήστε τα ως γευστική προσθήκη σε συνταγές και αποφύγετε να τα τρώτε με το κουτάλι ή ως κύρια πηγή πρωτεΐνης.

    Ψωμί με προζύμι: Αν και το ψωμί με προζύμι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και ορισμένα οφέλη από τη ζύμωση, παραμένει ένα ψωμί υψηλό σε θερμίδες. Συχνά υποτιμάται η επίδρασή του στην απώλεια βάρους, επειδή θεωρείται πιο υγιεινό από άλλα είδη ψωμιού.

    Ιδανικά, περιορίστε την ποσότητα και συνδυάστε το με πρωτεΐνη για να αυξήσετε το αίσθημα κορεσμού.

    Αβοκάντο: Το αβοκάντο, αν και είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών, είναι επίσης πλούσιο σε θερμίδες. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους.

    Καταναλώστε το σε μέτριες ποσότητες, περιορίζοντας τη μερίδα σε περίπου ένα τέταρτο του φρούτου ανά γεύμα.

    Πέστο: Το παραδοσιακό πέστο περιέχει υψηλά ποσοστά λιπαρών λόγω των συστατικών του, όπως το ελαιόλαδο, τα κουκουνάρια και η παρμεζάνα. Αυτό το καθιστά ένα πλούσιο σε θερμίδες καρύκευμα.

    Κρέμα με σπόρους chia: Αν και οι σπόροι chia είναι γνωστοί για τις αντιφλεγμονώδεις και πεπτικές τους ιδιότητες, η κρέμα chia συχνά περιέχει γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή γάλα καρύδας, καθιστώντας το επιδόρπιο υψηλό σε θερμίδες και χαμηλό σε πρωτεΐνη.

    Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά άπαχο γιαούρτι ή γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ως βάση και περιορίστε τα γλυκαντικά.

    Smoothies και χυμοί φρούτων: Αν και τα smoothies περιέχουν υγιεινά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορούν να γίνουν θερμιδικές "βόμβες" όταν προστίθενται συστατικά όπως μέλι, γιαούρτι, χυμοί ή βούτυρο ξηρών καρπών. Επίσης, οι χυμοί φρούτων περιέχουν φυσικά σάκχαρα που, χωρίς τις φυτικές ίνες των φρούτων, απορροφώνται γρήγορα και ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Μπάρες δημητριακών: Παρά το γεγονός ότι θεωρούνται υγιεινές, πολλές μπάρες δημητριακών περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, σιρόπια και σοκολάτα. Εάν δεν επιλέγουμε προσεκτικά τη σύνθεση τους, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:44 19/12

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    07:30 19/12

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.

    19:17 18/12

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    11:51 18/12

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    07:30 18/12

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    07:30 18/12

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    07:30 17/12

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    10:21 16/12

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.