Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 04-Οκτ-2024 19:30

    Ένα εμβόλιο αντιστρέψιμης στείρωσης για σκύλους ανέπτυξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Χιλής

    Ένα εμβόλιο αντιστρέψιμης στείρωσης για σκύλους ανέπτυξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Χιλής
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο Φίντλεϊ είναι ένας τυχερός σκύλος. Το μικρόσωμο, ασπροκαφέ χιλιανό τεριέ είναι ένα από τα πρώτα σκυλιά στον κόσμο που στειρώθηκε χωρίς να μπει στο χειρουργείο.

    Η διαδικασία έγινε στο σπίτι του στο Σαντιάγκο, ενώ τον κρατούσε στην αγκαλιά της η ιδιοκτήτριά του και τον τάιζε λιχουδιές πριν και μετά. Στη συνέχεια, ο Φίντλεϊ άρχισε να χοροπηδάει, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

    Δεν υπήρξε νάρκωση, ούτε επέμβαση, μόνο μια ένεση που οι επιστήμονες λένε ότι είναι ένα "εμβόλιο ανοσοευνουχισμού" που αποκαλείται Egalitte. Ο Λεονάρντο Σάενς, κτηνίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο, λέει ότι μπλοκάρει την ορμόνη που ευθύνεται για την αναπαραγωγή και είναι αντιστρέψιμο.

    "Εάν μπλοκάρουμε αυτήν την ορμόνη, δεν παράγεται γοναδοτροπίνη και επομένως το ζώο είναι σε κατάσταση στείρωσης", εξήγησε.

    Το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε θηλυκά και σε αρσενικά ζώα και κοστίζει 50.000 πέσο Χιλής (περίπου 50 ευρώ). Απαιτείται συνταγή κτηνιάτρου και εξέταση του ζώου για να διαπιστωθεί εάν είναι σε κατάσταση να λάβει το εμβόλιο.

    Ο Σάενς είπε ότι το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει να στειρωθούν ζώα σε μεγάλη κλίμακα, δεδομένου ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο η χειρουργική επέμβαση. "Μια ένεση είναι πολύ ευκολότερη και μπορείς να εμβολιάσεις πολύ μεγαλύτερο αριθμό ζώων, αν χρειάζεται να ελέγξεις τους ρυθμούς αναπαραγωγής", είπε.

    Η δυνατότητα αντιστροφής της στείρωσης είναι αυτό που ώθησε την ιδιοκτήτρια του Φίντλεϊ, την Ταμάρα Ζαμοράνο, να επιλέξει αυτή τη μέθοδο. "Με την άλλη διαδικασία, τον ευνουχισμό, φοβόμουν λίγο. Πέρα από το ότι αυτή είναι απλή, είναι και αντιστρέψιμη, επομένως εάν θέλουμε να ζευγαρώσει, όταν έρθει η ώρα, θα μπορούμε", εξήγησε.

    Ο Φίντλεϊ δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη διαδικασία αλλά ήταν λίγο νευρικός τη στιγμή που του έκαναν την ένεση. Αργότερα, έγλειψε με χαρά το χέρι του κτηνιάτρου και συνέχισε την ημέρα του.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    00:01 05/11

    Παχυσαρκία: Γιατί έχει γίνει η νόσος του σύγχρονου κόσμου

    Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων​​​​​​​

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    14:02 04/11

    Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Πώς η σύγχρονη νευροχειρουργική προσφέρει οριστική λύση και ασφάλεια στους ασθενείς

    Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.

    09:58 04/11

    Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era

    Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

    00:01 04/11

    Η μάχη κατά του Αλτσχάιμερ συνεχίζεται - Νέα δεδομένα

    Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς

    Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    21:29 03/11

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως μέτρα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας

    Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.

    00:01 03/11

    Γερνάμε συνεχώς ή κατά διαστήματα;

    Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    08:00 01/11

    Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα; Πόσα βήματα είναι αρκετά;

    Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.

    08:07 31/10

    Έτοιμος σε ένα μήνα ο ψηφιακός βοηθός για τον πολίτη - Ποιες οι δυνατότητες

    Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία

    00:01 31/10

    Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

    Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    17:46 30/10

    ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    15:22 30/10

    Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

    Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.

    07:30 30/10

    Ζητείται λύση στο χάος με τα ράντζα στο νοσοκομείο "Αττικόν"

    Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.

    00:01 30/10

    Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον οργανισμό μας

    Ένα εργαστήριο προσπαθεί να τις ανακαλύψει.

    Γράφει η Nina Agrawal