Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 21-Σεπ-2024 19:10

    Στ.Τσικρικά: Πιο επιθετικοί οι αναπνευστικοί ιοί λόγω κλιματικής αλλαγής - Μεταλοιμώδης βήχας που κρατάει έως ένα μήνα

    Στ.Τσικρικά: Πιο επιθετικοί οι αναπνευστικοί ιοί λόγω κλιματικής αλλαγής - Μεταλοιμώδης βήχας που κρατάει έως ένα μήνα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να ευνοήσουν την αναπαραγωγή και τη μετάδοση ιών που σχετίζονται κυρίως με το αναπνευστικό, με αποτέλεσμα να τους κάνουν πολύ περισσότερο επιθετικούς. Όταν μάλιστα ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε οι ιοί κυκλοφορούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην κοινότητα, κι έτσι αυξάνεται η εξάπλωση τους και η πιθανότητα καινούργιων μεταλλάξεων.

    Η παρατεταμένη ζέστη με την εποχιακή κατανομή των ιώσεων, μπορεί να προκαλέσει και ταυτόχρονα νοσήσεις από διαφορετικά στελέχη ιών, στον ίδιο ασθενή. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες επιπλοκές και βαρύτερη κλινική εικόνα, άρα και να φέρει περισσότερα άτομα στα Επείγοντα των Νοσοκομείων. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μία ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος βήχας που μπορεί να διαρκέσει έως και μήνα.

    Ονομάζεται μεταλοιμώδης βήχας και είναι αποτέλεσμα αυτής της επιθετικής κατάστασης των ιών, της μείωσης της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από το γεγονός ότι μετά την πανδημία υπήρξε μία αδράνεια του ανοποιητικού, λόγω των μέτρων προστασίας. Για τις δυσάρεστες αυτές διαπιστώσεις που ειπώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη, μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου η πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Δρ Σταματούλα Τσικρικά. Η μάχιμη πνευμονολόγος του "Σωτηρία" συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου με διάλεξη της για το κάπνισμα και τους εφήβους, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την τελευταία πενταετία και κυρίως μετά την πανδημία, αυξάνονται οι έφηβοι που αποκτούν αυτή την κακή συνήθεια και μάλιστα από τα 13 έτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, για να αποτρέψουν τον κόσμο και δη τους νέους από την καπνιστική συνήθεια.

    Έξυπνες συσκευές που προλαμβάνουν τις επόμενες παροξύνσεις

    Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδραση της στο αναπνευστικό, που ήταν το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, η Δρ Τσικρικά είπε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία, αλλά και στην παρακολούθηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος. "Όλες αυτές τις τεχνολογίες που σε άλλες χώρες αυτή τη στιγμή αποτελούν μία καθημερινή πραγματικότητα της κλινικής ιατρικής, αναμένουμε να τις δούμε και στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη λαχτάρα. Μέσω της χρήσης συγκεκριμένων αλγορίθμων μηχανικής και ηλεκτρονικής απεικόνισης και μάθησης, θα επιτρέπεται η αυτόματη και καλύτερη ανάλυση ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και μαγνητικών απεικονίσεων. Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ εξελιγμένα βρογχοσκόπια τα οποία, μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων, μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε, αλλά και να πάρουμε τα καλύτερα κομμάτια βιοψίας, ακόμη και από μία μη ορατή, περιφερική βλάβη, η οποία είναι δύσκολα προσπελάσιμη κι έτσι, η διάγνωση γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και ταχύτητα".

    Σύμφωνα με την διακεκριμένη πνευμονολόγο, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν έξυπνες συσκευές, ειδικά εφοδιασμένες με αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τη δοσολογία, τη χρήση και το χρόνο που χορηγείται το φάρμακο, την ίδια στιγμή που λαμβάνει την αγωγή του ο ασθενής.

    "Έτσι ο πνευμονολόγος ή επαγγελματίας υγείας θα μπορεί να βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν μπορεί να έχει σε ακριβή και πραγματικό χρόνο, την αναπνευστική προσπάθεια του ασθενή που του έχει χορηγηθεί το φάρμακο. Με αυτές τις συσκευές, οι οποίες προλαμβάνουν τις επόμενες παροξύνσεις, εκπαιδεύεται και ο ίδιος ο ασθενής, έτσι ώστε να επικοινωνεί έγκαιρα με το γιατρό του για να πάρει στοχευμένα τη θεραπεία που χρειάζεται".

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ