Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 18-Σεπ-2024 08:23

    Τι κάνουν όσοι δεν ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν - Οι έξι συνήθειες που ακολουθούν

    Τι κάνουν όσοι δεν ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν - Οι έξι συνήθειες που ακολουθούν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να χάσουμε τα περιττά κιλά και ακόμη πιο δύσκολο να μην τα ξαναπάρουμε. Υπάρχουν όμως τρόποι για να τα καταφέρουμε.

    Μια ανάλυση της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής για τη δίαιτα και την απώλεια βάρους — γνωστής ως POUNDS Lost trial — έδειξε ότι υπήρχαν σημαντικές διακυμάνσεις στο πόσο βάρος έχασαν ή πήραν όσοι ακολουθούσαν διαφορετικά επίπεδα πρόσληψης λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Η έρευνα διεξήχθη από το Pennington Biomedical Research Center, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

    Οι 811 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Μια ομάδα ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλή σε λίπος και πρωτεΐνη. Μια άλλη ομάδα ακολούθησε μια δίαιτα πλούσια σε λίπος και πρωτεΐνη. Η τρίτη ομάδα τήρησε μια δίαιτα υψηλή σε λίπος αλλά χαμηλή σε πρωτεΐνη, ενώ η τέταρτη ομάδα ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λίπος αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη. Όλες οι δίαιτες ήταν χαμηλές σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

    Στο τέλος της διετούς μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέλη κάθε διατροφικής ομάδας έχασαν ίδιο βάρους, με μέσο όρο από 3 έως 3,6 κιλά. Διαπίστωσαν όμως ακόμη ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που έχασαν τα περισσότερα κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης ακολουθούσαν μερικές ίδιες συνήθειες, όπως μεταδίδει η The Washington Post.

    Έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη

    Οι άνθρωποι που αύξησαν σημαντικά την ποσότητα πρωτεΐνης που κατανάλωναν έχασαν πολύ περισσότερο βάρος. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη είχαν χάσει κατά μέσο όρο 7,5 κιλά — τριπλάσια απώλεια σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα με τη χαμηλότερη κατανάλωση πρωτεΐνης.

    Η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης είναι θερμογενετική. Το σώμα μας καίει πολλές θερμίδες για την πέψη και την απορρόφηση της πρωτεΐνης σε σύγκριση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη αυξάνει επίσης το αίσθημα κορεσμού.

    Κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες

    Οι άνθρωποι που αύξησαν περισσότερο την πρόσληψη φυτικών ινών κατά τους πρώτους έξι μήνες της μελέτης έχασαν περίπου 10,5 κιλά — σχεδόν διπλάσια απώλεια από εκείνους που πρόσθεσαν τις λιγότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους.

    Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την κίνηση της τροφής από το στομάχι προς το έντερο, βοηθώντας σε ένα αίσθημα πληρότητας. Επίσης, διεγείρουν την απελευθέρωση ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη, όπως το GLP-1, την ορμόνη που μιμούνται τα δημοφιλή φάρμακα για διαβήτη και απώλεια βάρους Ozempic και Wegovy.

    Περιόρισαν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

    Όσοι κατανάλωσαν τα λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχασαν κατά μέσο όρο 8,3 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ εκείνοι που κατανάλωσαν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχασαν περίπου 5,3 κιλά. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν σημαντικά περισσότερες θερμίδες όταν ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, δημητριακά με ζάχαρη και αναψυκτικά.

    Υιοθέτησαν ποικιλία στη διατροφή τους

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών τροφών έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος και είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στην περιφέρεια μέσης και στο σωματικό λίπος. Οι συμμετέχοντες αύξησαν την κατανάλωση τροφών όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, μούρα, πεπόνια και εσπεριδοειδή, καθώς και γάλα χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι και σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία υγιεινών τροφών ήταν σε θέση να διατηρήσουν καλύτερα τις δίαιτές τους, καθώς απολάμβαναν περισσότερο το φαγητό τους και ένιωθαν λιγότερη στέρηση.

    Περπατούσαν και ασκούνταν περισσότερο

    Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν βηματόμετρο και ενθαρρύνθηκαν να ασκούνται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο αύξαναν τα καθημερινά τους βήματα, τόσο περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος έχαναν. Εκείνοι που αύξησαν περισσότερο τη σωματική τους δραστηριότητα διατήρησαν την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της διετούς μελέτης, ενώ εκείνοι που αύξησαν λιγότερο τη σωματική τους δραστηριότητα κατέληξαν να ξαναπάρουν το βάρος που είχαν χάσει.

    Κοιμόντουσαν καλύτερα

    Άτομα που αντιμετώπιζαν αϋπνία και άλλα προβλήματα ύπνου είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αποτύχουν να χάσουν βάρος. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο και στις ορμόνες, οδηγώντας σε λαχτάρα για υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη.

    Πηγή: TheTOC.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    17:39 18/09

    ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με Covid-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

    Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.

    07:46 18/09

    Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας μελέτης

    Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;

    07:42 17/09

    Κρέας και γάλα από αιγοπρόβατα: Πότε είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους

    Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    11:01 15/09

    Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου

    Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

    07:33 15/09

    Πώς η βιταμίνη D3 μπορεί να "παρατείνει" τη νεότητα των κυττάρων

    Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.

    08:00 12/09

    Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου

    Το έντερό μας δεν βοηθά μόνο την πέψη. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται "δεύτερος εγκέφαλος".