Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 10-Σεπ-2024 19:35

    Μεταμοσχεύσεις μήτρας: Μια παγκόσμια εμπειρία

    Μεταμοσχεύσεις μήτρας: Μια παγκόσμια εμπειρία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης, καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών


    Στις 7 Σεπτεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε το IV Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων Μήτρας, στο Gothenburg στη Σουηδία.  Κατά ευτυχή συγκυρία, αυτό συνέπεσε με την δέκατη επέτειο από την γέννηση του πρώτου βρέφους, ύστερα από μεταμόσχευση μήτρας. Ο δεκάχρονος, σήμερα, νεαρός παρευρέθηκε με τους γονείς του και απεύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους. 


    Είναι καρπός της πρώτης από μια σειρά 9 ιστορικών μεταμοσχεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Gothenburg υπό την ηγεσία του Καθηγητού Mats Brannstrom. Η χαρά μου ήταν διπλή, διότι ήμουν μέλος αυτής της χειρουργικής ομάδας. 


    Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας έχουν δώσει ελπίδες τεκνοποίησης σε πολλές γυναίκες


    Διεθνώς, χιλιάδες γυναίκες είναι μεν υγιείς, αλλά δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, διότι, εκ γενετής δεν έχουν μήτρα, ή υπέστησαν υστερεκτομή, λόγω αιμορραγίας, ή άλλων παθήσεων. Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 2.000 οι γυναίκες με αυτά τα προβλήματα


    Εναλλακτικές λύσεις είναι η υιοθεσία ή η παρένθετη μητρότητα. Αυτές οι λύσεις έχουν βοηθήσει πολλές γυναίκες να δημιουργήσουν ευτυχισμένες οικογένειες, αλλά δεν είναι  πάντοτε εφικτές. Οι λόγοι είναι προσωπικοί, κοινωνικοί, νομικοί ή οικονομικοί. Ορισμένες, μάλιστα θρησκείες  δεν αναγνωρίζουν το παιδί, αν δεν έχει γεννηθεί από τη μητέρα του. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η μεταμόσχευση μήτρας προσφέρει μια πολυπόθητη λύση. 


    Επίσης, πολλές γυναίκες επιθυμούν να κυοφορήσουν, για να έχουν την ευθύνη, τον πόνο και τη χαρά της εγκυμοσύνης και της γέννησης του παιδιού τους.


    Το μόσχευμα (η μήτρα) προέρχεται από ζώσα ή πτωματική δότρια. Οι ζώσες δότριες έχουν ήδη τεκνοποιήσει και επιθυμούν να βοηθήσουν την λήπτρια. Ταυτόχρονα απαλλάσσονται από ένα όργανο που έχει τελέσει την αποστολή του. Οι δότριες είναι συνήθως συγγενείς, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν παρουσιαστεί εθελόντριες δότριες. Μεταμόσχευση από πτωματική δότρια πραγματοποιήθηκε στο 1/3 των περιστατικών. Άδεια, για τη δωρεά σε αυτές τις περιπτώσεις, δίδεται από τους συγγενείς. 


    Η εγκυμοσύνη παρακολουθείται από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών, που ειδικεύονται σε περιπλοκές  περιπτώσεις κύησης. Ο τοκετός επιτυγχάνεται με καισαρική τομή.


    Το μόσχευμα (η μήτρα) είναι το μόνο μόσχευμα, που δεν προορίζεται να διατηρηθεί διά βίου.  Αφαιρείται, όταν επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα, μετά το πέρας μιας ή δύο επιτυχών καισαρικών τομών. Σε όλες τις άλλες μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, το μόσχευμα διατηρείται εφ’ όρου ζωής, αν δεν απορριφθεί. 


    Ανοσοθεραπεία χορηγείται μόνον, όσο χρειάζεται να διατηρηθεί το μόσχευμα, και κατόπιν διακόπτεται. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνονται οι πιθανότητες μακροχρόνιων επιπλοκών της ανοσοθεραπείας.


    Η μεταμόσχευση μήτρας παραμένει να είναι μια ασυνήθης μεταμόσχευση. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, παγκόσμια, 120 τέτοιες μεταμοσχεύσεις και είχαν σαν αποτέλεσμα να γεννηθούν μέχρι στιγμής 60 υγιή νεογνά, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.


    Μετεγχειρητικές επιπλοκές ήταν ασυνήθεις και αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.
    Όλες οι ζώσες δότριες και οι λήπτριες έχουν αναρρώσει  με ασφάλεια και ύστερα παραμένουν σε άριστη κατάσταση υγείας. Τα βρέφη ήταν υγιή και όλα έχουν δείξει φυσιολογική σωματική και πνευματική ανάπτυξη.


    Στην Cleveland Clinic, όπου υπηρετώ, έχουμε πραγματοποιήσει 8 Μεταμοσχεύσεις Μήτρας από πτωματικές δότριες που είχαν σαν αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, 5 φυσιολογικά νεογνά. 


    Στην Ελλάδα γίνεται συστηματική προσπάθεια να πραγματοποιηθούν μεταμοσχεύσεις μήτρας από έμπειρους γυναικολόγους και μεταμοσχευτές χειρούργους, σε συνεργασία με έμπειρες ομάδες της αλλοδαπής.  

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    09:20 28/01

    Στην Γλυφάδα το μοναδικό Κέντρο Μακροζωίας Notia Medcare που αλλάζει τον χάρτη της υγείας

    Πριν λίγες ημέρες άνοιξε στη Γλυφάδα, η Notia Medcare, το πρώτο και μοναδικό διεπιστημονικό, τεκμηριωμένο Κέντρο Μακροζωίας, που σηματοδοτεί ένα πρότυπο αναφοράς στην προληπτική ιατρική και την...

    16:01 26/01

    Στρογγυλό τραπέζι ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της Εθνικής Πολιτικής για τον καρκίνο

    Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποίησε, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, την Ετήσια Συνάντηση για την Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο.

    11:31 26/01

    Πνευμονιόκοκκος: Ο "αόρατος" εχθρός των πνευμόνων και το εμβόλιο που σώζει ζωές

    Ο πνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός δεν είναι απλά μια ιατρική σύσταση, αντιθέτως είναι μια στρατηγική που μειώνει τη νοσηρότητα και θνητότητα κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    07:30 26/01

    Πνευμονιόκοκκος: Πότε μπορεί να γίνει απειλητικός για την ζωή μας

    Παρότι σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλεί προβλήματα, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή λοίμωξη.

    08:00 24/01

    Πώς μετράμε σωστά την αρτηριακή πίεση

    Γιατί μια υψηλή ένδειξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα.

    17:07 23/01

    Όταν η "Οδυνηρή Ουρά" κρύβει Κύστη Κόκκυγα – Ασκήσεις & Θεραπεία

    Ασκήσεις & Θεραπεία για τον Πόνο στην Ουρά.

    12:57 23/01

    Olivia: Πολύτιμη Ψηφιακή Σύμμαχος για Γυναίκες με Καρκίνο των Ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca

    Στόχος του είναι να αποτελέσει έναν έγκυρο και φιλικό οδηγό, που υποστηρίζει τις ασθενείς σε κάθε στάδιο της διαδρομής τους με τη νόσο.

    07:58 23/01

    Μπορεί η βιταμίνη D να μας προστατέψει από τη γρίπη; Τι έδειξε νέα έρευνα

    Η βιταμίνη D, γνωστή και ως "βιταμίνη του ήλιου", παράγεται από τον οργανισμό μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως.

    07:30 22/01

    Έξι καθημερινές συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση από έναν κορυφαίο ειδικό του Χάρβαρντ

    Η πνευματική διαύγεια και η καλή γήρανση δεν είναι θέμα τύχης.

    07:37 19/01

    Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε τελικά; 3 ειδικοί απαντούν

    "Μέτρο" στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών.

    08:34 17/01

    Τα μικροπλαστικά είναι παντού. Είναι πράγματι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας ή μήπως υπερβάλλουμε;

    Μπορούν να μας σκοτώνουν τα πανταχού παρόντα θραύσματα τοξικού πλαστικού; Ή μήπως όχι;

    07:30 16/01

    Ο συνδυασμός για να ζήσουμε περισσότερο: Μόλις πέντε επιπλέον λεπτά άσκησης και μείωση του χρόνου που καθόμαστε κατά 30 λεπτά

    Σύμφωνα με νέα έρευνα που αναδεικνύει τα μεγάλα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας.

    11:19 15/01

    Η Seneca Medical Group ανατρέπει τα δεδομένα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: Καινοτομία και Ιατρικές Υπηρεσίες Υψηλών Προδιαγραφών

    Με όραμα, επιστημονική συνέπεια και συνεχείς επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνολογία, η Seneca Medical Group συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον της μεταμόσχευσης μαλλιών, θέτοντας νέα δεδομένα...