Παρασκευή, 16-Αυγ-2024 08:13
Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Καμπανάκι έχει χτυπήσει μετά τον εντοπισμό κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων ή "mpox" στην Ευρώπη (συγκεκριμένα στη Σουηδία), την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε διεθνές επίπεδο, μετά και την έξαρση των κρουσμάτων σε χώρες της Αφρικής.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες). Αυτά μπορεί να είναι:
-Πυρετός >38οC
-Κεφαλαλγία
-Μυαλγίες
-Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
-Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
-Ρίγος
-Καταβολή δυνάμεων
-Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας).
Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων.
Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση. Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της ευλογιάς. Ωστόσο αναφέρεται ποσοστό θνητότητας περίπου 1%. Η σοβαρή μορφή της νόσου αφορά κυρίως ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά και εγκύους.
Σημειώνεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πως ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς τύπου mpox είναι διαθέσιμος στη χώρα μας από τις 22 Ιουλίου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το εμβόλιο Jynneos (για την mpox) συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου: Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
Πηγή: TheTOC.gr
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.
Η περίοδος της αύξησης των αναπνευστικών ιώσεων ξεκινά.
H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.
Τι έδειξε η μελέτη.
88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.
Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,
Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Και όχι μόνο πόσο ποσοστό λίπους έχουμε συνολικά στο σώμα μας.
Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.
Στα διαθέσιμα εμβόλια θα υπάρχει και το ρινικό.
Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.
Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε από την παρουσίαση της διακήρυξης του επιστημονικού φορέα SCOHRE των προτάσεών του για την ενσωμάτωση της μείωσης της βλάβης στις πολιτικές περιορισμού του καπνίσματος.