Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 15-Αυγ-2024 17:11

    Παγκόσμιος συναγερμός: Κρούσμα της "ευλογιάς των πιθήκων" στη Σουηδία, το πρώτο στην Ευρώπη - Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

    ευλογιά των πιθήκων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:25

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε διεθνές επίπεδο κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων ή "mpox" που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Αφρική προσβάλλοντας κυρίως γυναίκες και παιδιά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν αναφερθεί 17.000 κρούσματα και 524 θάνατοι σε 13 χώρες της Αφρικής από την ευλογιά των πιθήκων. Υπολογίζεται πως το 4% των κρουσμάτων είναι θανατηφόρα.

    Ο ιός εντοπίστηκε πλέον και στην Ευρώπη καθώς καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη Σουηδία. Το άτομο μολύνθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Αφρικής, σύμφωνα με το BBC.

    Το ξέσπασμα στο Κονγκό ξεκίνησε με την εξάπλωση ενός ενδημικού στελέχους, γνωστού ως clade I. Αλλά μια νέα παραλλαγή, το clade Ib, φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα και έχει εξαπλωθεί από το Κονγκό σε γειτονικές χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, όπως το Μπουρούντι, η Κένυα, η Ρουάντα και η Ουγκάντα, πυροδοτώντας τη δράση του ΠΟΥ.

    Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής Π.Ο.Υ. αναφέρει πως: "H επιτροπή έκτακτης ανάγκης συνεδρίασε και με ενημέρωσε ότι κατά την άποψή της, η κατάσταση αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο".

    Το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ προσδιορίζοντας την επιδημία ευλογιάς των πιθήκων ως "έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο" εντείνει τη διεθνή επαγρύπνηση, επιταχύνει την έρευνα, τη χρηματοδότηση και τα διεθνή μέτρα δημόσιας υγείας αλλά και τη συνεργασία για τον περιορισμό της επιδημίας.

    Η Δρ. Ρασέλ Μαγκούρου, γενική παθολόγος στο νοσοκομείο της Γκόμα, επισημαίνει: "Ο φόβος ίσως συνδέεται με το γεγονός ότι απομονώνουμε άτομα που είναι άρρωστα, κάτι που μπορεί να ωθήσει τους άλλους να μην παρουσιάζονται στις δομές υγείας γνωρίζοντας ότι θα απομονωθούν. Αυτό είναι που μπορεί να προκαλέσει ραγδαία αύξηση μολύνσεων, επειδή θα παραμείνουν στο περιβάλλον τους. Προκαλεί πυρετό, εξανθήματα σε όλο το σώμα, πονοκεφάλους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες και χαμηλή ενέργεια".

    Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής ασθένεια και μεταδίδεται εύκολα από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων μέσω της στενής επαφής (άγγιγμα, φιλί, σεξουαλική επαφή, μολυσμένες βελόνες και ρούχα). Προκαλεί πυρετό, εξανθήματα σε όλο το σώμα, πονοκεφάλους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες και χαμηλή ενέργεια, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 ετών.

    Ο καθηγητής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, πρόεδρος Συμβουλευτικής Ομάδας για την Πρόληψη Ασθενειών Αφρικής, επισημαίνει: "Τα κρούσματα αυξάνονται. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο από το ανεκτό. Υπάρχει η σκέψη ότι νέες χώρες αρχίζουν τώρα να αναφέρουν κρούσματα. Πρόκειται λοιπόν για χώρες που δεν είχαν κρούσματα τα τελευταία χρόνια και τώρα αναφέρουν κρούσματα. Και αρκετές από αυτές αναφέρουν περιπτώσεις της παραλλαγής της ευλογιάς των πιθήκων, που μόλις εξαπλώνεται στη Λ.Δ. Κονγκό".

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει την επείγουσα χρήση των δύο εμβολίων και έχει αναπτύξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης που απαιτεί 15 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι και πριν δυο χρόνια είχε σημάνει και πάλι συναγερμός παγκοσμίως, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ακόμα και σε Ασία και Ευρώπη.

    Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Ζάο Μπρέντα μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε πως στην Ελλάδα, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα της ευλογίας τύπου "mpox" και υπογράμμισε την προσοχή που πρέπει να δώσουν όσοι παρουσιάσουν εξάνθημα, πυρετό πονόλαιμο και πρησμένους λεμφαδένες. Η ευλογιά τύπου "mpox", είναι τις περισσότερες φορές ήπια, με ανάκαμψη σε λίγες εβδομάδες. Συνίσταται η αποφυγή σωματικής επαφής για τα άτομα με ευλογιά τύπου "mpox", επίσης να μένουν σπίτι όσο αυτό είναι εφικτό και να τηρούν μέτρα υγιεινής".

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, στη χώρα μας, ενώ δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα. Υπάρχει εμβόλιο δύο δόσεων για προστασία από τον ιό, που μεταδίδεται μέσω της σωματικής επαφής. Συνίσταται εμβολιασμός σε άτομα ηλικίας άνω των 18 που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Εμβολιασμός γίνεται στα νοσοκομεία "Ανδρέας Συγγρός" και "Αττικόν".

    ΠΟΥ: Η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει μέσα τις "επόμενες ημέρες" περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα

    Η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox μέσα στις "επόμενες ημέρες", προειδοποίησε σήμερα ο ευρωπαϊκός κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υείας, μετά την ανακάλυψη στη Σουηδία της νέας, πιο επικίνδυνης, παραλλαγής της νόσου.

    "Η επιβεβαίωση της mpox του υποτύπου Clade 1 στη Σουηδία αντανακλά σαφώς την αλληλοσύνδεση του κόσμου μας (...) Είναι πιθανό και άλλα εισαγόμενα κρούσματα του Clade 1 να καταγραφούν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια στη διάρκεια των επόμενων ημερών και των επόμενων εβδομάδων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

    "Πιο ευάλωτοι στη συγκεκριμένη επιδημία, η οποία είναι στην Αφρική μόνο, θεωρούνται οι γυναίκες και τα παιδιά. Δεν θεωρούμε ότι θα προκληθεί κάτι ανάλογο εκτός Αφρικής, διότι ο τρόπος μετάδοσης αυτός με τον οποίο οδηγείται είναι πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή με την άμεση επαφή", επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης,.

    Ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων, σχετικά:

    "Η ασθένεια φέρει ένα στίγμα για αυτούς που κολλάνε και δεν προέρχεται ούτε καν από τους πιθήκους. Ιστορικά δηλαδή μπήκε αυτός ο όρος γιατί ανακαλύφθηκε καταρχήν σε πιθήκους που ήταν πειραματικοί στην Κοπεγχάγη πριν από αρκετά χρόνια.

    (…) Υπάρχουν δύο κλάδοι. Ο δεύτερος κλάδος, ο οποίος φαίνεται ότι εξαπλώνεται σε μια περιοχή του Κονγκό, φαίνεται ότι είναι η πιο βαριά μορφή της νόσου από αυτή που είχε προκαλέσει την πανδημία – και εξαπλώνεται σε όλο τον πληθυσμό με την άμεση επαφή, δηλαδή δημιουργεί αυτά τα εξανθήματα στο δέρμα. H διαφορά της από την προηγούμενη είναι ότι φαίνεται ότι έχει αρκετά μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα. Έτσι αναφέρεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (…)

    Εχει προκαλέσει σε 15.000 περίπου κρούσματα που έχουν καταγραφεί, περίπου 500 θανάτους".

    Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας:

    "Αυτό που αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ώστε να μην γίνει μια νέα πανδημία από αυτό το νέο στέλεχος της νόσου (…)

    Θεωρώ δύσκολο η συγκεκριμένη μορφή να ξεφύγει με κάποιον τρόπο, γιατί τα εξανθήματα είναι εμφανή. Δηλαδή η μετάδοση γίνεται όταν κάποιος έχει τα εξανθήματα. Οπότε για να γίνει η μετάδοση είναι σχετικά δύσκολο (…)

    Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να προκαλέσει μια πανδημία και στον υπόλοιπο κόσμο θα είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής υψηλού κινδύνου".

    Για τον covid-19 στη χώρα μας, επισήμανε:

    "Έχουμε περάσει την κορύφωση και μάλλον προχωράμε σταδιακά σε μία ύφεση της της θερινής έξαρσης της covid-19 στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε αρχές Ιουλίου. Δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα, αλλά θεωρητικά μέχρι αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος της θερινής έξαρσης, οπότε θα περάσουμε και σε ύφεση για ακόμα μία φορά".

    Γεωργιάδης: Η διαδικασία εμβολιασμού έναντι της ευλογιάς τύπου mpox ξεκίνησε από τις 22/7 στην Ελλάδα

    "Στο πλαίσιο πρόληψης από 22 Ιουλίου 2024 είναι διαθέσιμος ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς τύπου mpox. Η ευλογιά τύπου mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα.

    Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση", αναφέρει στην ανάρτηση του -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Υγείας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, φέτος παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων mpox κατά 160% με ένα νέο -πιο θανατηφόρο- στέλεχος του ιού. Από τον Ιανουάριο του 2022, έχουν έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής και 1.456 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

    Για ποιους συστήνεται το εμβόλιο

    Στην ανάρτησή του ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει πως "το εμβόλιο Jynneos (για την mpox) συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

    "Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.

    Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).

    'Ατομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.

    'Ατομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

    Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων".

    Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox, τονίζει στο τέλος της ανάρτησής του ο υπουργός Υγείας.

    ΠΗΓH: TheTOC.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:00 14/02

    Όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου "χτυπάει" νωρίς: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

    Τα τελευταία χρόνια, η νόσος εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νέους άνδρες και γυναίκες.

    18:24 12/02

    ΕΟΔΥ: 15 θάνατοι από γρίπη και 7 από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφει η θετικότητα για RSV στην κοινότητα.

    07:30 11/02

    Μερικοί καφέδες την ημέρα μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο άνοιας

    Τα συμπεράσματα νέας επιστημονικής μελέτης για τους λάτρεις της καφεΐνης.

    07:46 09/02

    Πώς μπορούμε να χάσουμε λίπος, αλλά όχι μυϊκή μάζα - Τι να προσέξουμε όσο μεγαλώνουμε σύμφωνα με τους ειδικούς

    Οι μύες χρειάζονται όχι μόνο ενέργεια, αλλά και δομικά "υλικά" για να διατηρηθούν.

    11:02 08/02

    Διευθυντής Ογκολογικού του Αγίου Σάββα: Μεγάλες προσδοκίες για εμβόλιο ενάντια στον προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα

    Τι δρόμους ανοίγει αυτή η μελέτη και σε ποιους άλλους καρκίνους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πειραματικό αυτό εμβόλιο;

    10:37 08/02

    Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα

    Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ.

    07:30 05/02

    Προλαβαίνουμε τον καρκίνο στην αρχή του; Οι τρεις παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε

    Έως και 7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

    08:52 04/02

    Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου

    Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    07:30 04/02

    Ψυχική υγεία, ύπνος, αυτοεκτίμηση: Τι δείχνουν οι έρευνες για τον εθισμό των εφήβων στα social media

    Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η εκτεταμένη χρήση των social media συνδέεται με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους.

    12:07 03/02

    Πρωτοβουλία για την Φροντίδα των Πνευμόνων από την AstraZeneca

    Εκστρατεία ενημέρωσης "Σκέψου απλά" και υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας για την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της φροντίδας ασθενών με Καρκίνο Πνεύμονα και ΧΑΠ.

    13:02 02/02

    Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Πάνω από 5,2 εκατ. πολίτες έχουν κάνει προλητπικές εξετάσεις

    Σημαντικά αποτελέσματα στην έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών νοσημάτων καταγράφει το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης "Προλαμβάνω".

    09:42 02/02

    Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές, διαπιστώνει νέα μελέτη

    Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων άρχισαν να αυξάνονται για όσους γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και αργότερα.