Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 02-Αυγ-2024 08:55

    Διαλειμματική νηστεία: Να την ακολουθήσουμε; - Τα υπέρ και τα κατά

    Διαλειμματική νηστεία: Να την ακολουθήσουμε; - Τα υπέρ και τα κατά
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Είναι πλέον από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες παγκοσμίως, καθώς υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα, με ταυτόχρονη απώλεια βάρους και λίπους. Η δημοφιλία της μάλιστα ανεβαίνει πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Ο λόγος για τη διαλειμματική νηστεία, που έχει πολλές παραλλαγές, με πιο γνωστές τις ακόλουθες:

    Μέθοδος 16/8: Δεν τρώμε για 16 ώρες την ημέρα αλλά μόνο μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Πολλοί επιλέγουν να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε από το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

    Μέθοδος 5:2: Κατανάλωση κανονικών γευμάτων για 5 ημέρες την εβδομάδα και περιορισμός των θερμίδων στις 500-600 για τις άλλες 2 ημέρες. Για παράδειγμα, τρώμε κανονικά τη Δευτέρα, την Τετάρτη, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, και περιορίζουμε τις θερμίδες σας την Τρίτη και την Πέμπτη.

    Eat-Stop-Eat: 24 ώρες νηστεία μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν καταναλώνουμε θερμίδες, αλλά μπορούμε να πίνουμε νερό, καφέ ή άλλα μη θερμιδικά ποτά.

    Νηστεία κάθε δεύτερη μέρα: Τις ημέρες νηστείας, είτε δεν τρώμε καθόλου, είτε περιορίζουμε την πρόσληψη θερμίδων σας σε 500-600 θερμίδες. Για παράδειγμα, τρώμε κανονικά τη Δευτέρα, την Τετάρτη, την Παρασκευή και την Κυριακή, και μειώνουμε την πρόσληψη θερμίδων σας την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο.

    Ποια είναι τα οφέλη

    Το σημαντικότερο πλεονέκτημα θεωρείται η απώλεια λίπους. Με τη διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που διευκολύνει το χάσιμο κιλών. Έχει βρεθεί ακόμη πως μπορεί να βελτιώσει διάφορους δείκτες μεταβολικής υγείας, όπως η ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής.

    Αλλά υπάρχουν και δυσκολίες

    Η πείνα και η ευερεθιστότητα είναι συχνά προβλήματα, ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες της νηστείας. Για ορισμένους επίσης, οι αυστηρές ώρες γευμάτων μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθούν μακροπρόθεσμα.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ή άτομα που παίρνουν φάρμακα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν.

    Πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, όπου έτρωγαν οκτώ ώρες την ημέρα, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν 12-16 ώρες την ημέρα.

    Τέλος, υπάρχει κίνδυνος υπερκατανάλωσης τροφής κατά τις περιόδους που επιτρέπεται το φαγητό, κάτι που μπορεί να αναιρέσει τα οφέλη της νηστείας.

    ΠΗΓΗ: TheTOC

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:52 22/12

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    09:42 21/12

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.

    11:44 19/12

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    07:30 19/12

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.

    19:17 18/12

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    11:51 18/12

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    07:30 18/12

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    07:30 18/12

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    07:30 17/12

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    10:21 16/12

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.