Πέμπτη, 01-Αυγ-2024 07:55
Ακόμη ένας λόγος για να πούμε όχι στα επεξεργασμένα κρέατα - Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αποκαλύψει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της νόσου και του επεξεργασμένου κρέατος, αφού πρώτα παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους για τέσσερις δεκαετίες.
Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Τώρα Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αποκαλύψει μια πιθανή σχέση και με την άνοια.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια ή το τόφου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί και να φτάσει τα 153 εκατομμύρια έως το 2050, και η σύνδεση της διατροφής με τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης έχει τεθεί στο επίκεντρο των μελετών.
Σε αυτή την έρευνα, οι ειδικοί μελέτησαν την υγεία νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας που εργάζονται στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά.
Ρωτήθηκαν επίσης για την κατανάλωση ξηρών καρπών και οσπρίων, όπως φυστικοβούτυρο, φιστίκια, καρύδια, φασόλια, γάλα σόγιας και τόφου.
Περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις άνοιας εντοπίστηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.
Η κατανάλωση δύο μερίδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κάθε εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 14% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν περίπου τρεις μερίδες το μήνα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η μελέτη τόνιζε επίσης ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μια μερίδα ξηρών καρπών, φασολιών ή τόφου κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 23%.
Οι ερευνητές πάντως λένε πως η έρευνα βρήκε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και άνοιας – και δεν απέδειξε την αιτία και το αποτέλεσμα.
"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη άνοιας. Μπορεί οι άνθρωποι που αποφεύγουν το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας να είναι γενικά πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους και να αποφεύγουν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας" σημειώνουν.
Πηγή: TheTOC.gr
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
Τι έδειξε νέα μελέτη.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...
Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι.
Από τις 14 Ιουλίου που ξεκίνησε η αποστολή των SMS.
Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.
Ποια ουσία βρίσκεται στο αίμα μας.
Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα.
Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.
Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ
Δεν είναι τα προφανή.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Νέα κοινή υπουργική απόφαση.