Πέμπτη, 01-Αυγ-2024 07:55
Ακόμη ένας λόγος για να πούμε όχι στα επεξεργασμένα κρέατα - Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αποκαλύψει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της νόσου και του επεξεργασμένου κρέατος, αφού πρώτα παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους για τέσσερις δεκαετίες.
Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Τώρα Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αποκαλύψει μια πιθανή σχέση και με την άνοια.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια ή το τόφου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί και να φτάσει τα 153 εκατομμύρια έως το 2050, και η σύνδεση της διατροφής με τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης έχει τεθεί στο επίκεντρο των μελετών.
Σε αυτή την έρευνα, οι ειδικοί μελέτησαν την υγεία νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας που εργάζονται στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά.
Ρωτήθηκαν επίσης για την κατανάλωση ξηρών καρπών και οσπρίων, όπως φυστικοβούτυρο, φιστίκια, καρύδια, φασόλια, γάλα σόγιας και τόφου.
Περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις άνοιας εντοπίστηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.
Η κατανάλωση δύο μερίδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κάθε εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 14% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν περίπου τρεις μερίδες το μήνα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η μελέτη τόνιζε επίσης ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μια μερίδα ξηρών καρπών, φασολιών ή τόφου κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 23%.
Οι ερευνητές πάντως λένε πως η έρευνα βρήκε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και άνοιας – και δεν απέδειξε την αιτία και το αποτέλεσμα.
"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη άνοιας. Μπορεί οι άνθρωποι που αποφεύγουν το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας να είναι γενικά πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους και να αποφεύγουν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας" σημειώνουν.
Πηγή: TheTOC.gr
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.
Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...
Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.
Smartphone σε παιδιά του δημοτικού; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...
Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.
Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.
Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.
Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.
Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή.
Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.