Τετάρτη, 31-Ιουλ-2024 07:56
Η διατροφή που μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο - Τι έδειξε νέα έρευνα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η vegan διατροφή πιθανόν να αποτελεί το "κλειδί" για τη νεότητα, καθώς μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης σε μόλις οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 28 Ιουλίου στο περιοδικό BMC Medicine, προέρχονται από τη μελέτη Stanford Twin Study, που αποτελεί επίσης το θέμα ντοκιμαντέρ του Netflix "You Are What You Eat: A Twin Experiment".
Το πείραμα του Στάνφορντ θέτει το εξής ερώτημα: τι συμβαίνει όταν πανομοιότυποι δίδυμοι ακολουθούν δύο διαφορετικές, αν και υγιεινές, δίαιτες;
Η μελέτη διάρκειας οκτώ εβδομάδων περιελάβανε 22 ζεύγη διδύμων, τα μισά από τα οποία (ένα από κάθε ζευγάρι) τυχαιοποιήθηκαν σε μια "υγιεινή vegan" δίαιτα, ενώ τα άλλα μισά ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, που περιείχε όλες τις κατηγορίες τροφών.
Διαπιστώθηκε πως όσοι ακολουθούσαν τη vegan δίαιτα κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, έχασαν περισσότερο βάρος και βελτίωσαν την LDL (κακή) χοληστερόλη, όπως και τα επίπεδα ινσουλίνης.
Η έρευνα δείχνει όμως ότι εκτός από τα παραπάνω οφέλη, η vegan διατροφή βελτίωσε επίσης τους επιγενετικούς δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μπορούμε να φανταστούμε αυτούς τους δείκτες σαν ρολόγια στα γονίδιά μας: μπορεί να είμαστε σαράντα ετών (η χρονολογική μας ηλικία), αλλά η βιολογική μας ηλικία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το εάν τρεφόμαστε σωστά ή αθλούμαστε.
Φάνηκε λοιπόν πως υπήρχε σημαντική βελτίωση στους vegans, αλλά καμία αλλαγή σε όσους κατανάλωναν γαλακτοκομικά και κρέας.
Παρόλα αυτά, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας vegan διατροφής στη γήρανση δεν είναι γνωστές. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά τους περιορίζονται στο εύρος των οκτώ εβδομάδων και δεν μπορούν να μιλήσουν για τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις οποιασδήποτε δίαιτας, αν και ελπίζουν τελικά να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη δοκιμή.
Είναι ένα διατροφικό πρότυπο που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι οι vegans δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, και συχνά αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν ζωικά παράγωγα.
Βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα, όπως:
-Φρούτα και λαχανικά
-Όσπρια
-Ξηρούς καρπούς και σπόρους
-Δημητριακά όπως το ρύζι, την κινόα, τη βρόμη και το κριθάρι.
-Υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών, όπως το τόφου, και ροφήματα από αμύγδαλα, σόγια, ρύζι κ.λπ.
ΠΗΓΗ: TheTOC.gr
Από 79 εκατομμύρια sms, απαντήθηκαν 14.885 ερωτηματολόγια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Και όχι μόνο πόσο ποσοστό λίπους έχουμε συνολικά στο σώμα μας.
Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.
Στα διαθέσιμα εμβόλια θα υπάρχει και το ρινικό.
Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.
Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε από την παρουσίαση της διακήρυξης του επιστημονικού φορέα SCOHRE των προτάσεών του για την ενσωμάτωση της μείωσης της βλάβης στις πολιτικές περιορισμού του καπνίσματος.
Πριν κάποιος υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο, σχεδόν πάντα εμφανίζονται σημάδια.
Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή ως νέου Προέδρου της FUE Europe Society of Hair Restoration αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ελληνική ιατρική.
Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Έναρξη της λειτουργίας της καινοτόμου και πρωτοποριακής Επιστημονικής Επιτροπής Κύησης Υψηλού Κινδύνου.
Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.
Αν και μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία.
Τι αποκάλυψε έρευνα τριών χρόνων για τον τρόπο ζωής της.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.