Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 19-Ιουλ-2024 07:30

    Αυξάνονται τα κρούσματα Covid, πόσο πρέπει να ανησυχούμε

    Αυξάνονται τα κρούσματα Covid, πόσο πρέπει να ανησυχούμε
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω Covid, με τη θετικότητα επίσης να μεγαλώνει. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουλίου, συνεχίζει να καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με ανοδική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία. 

    Ειδικότερα, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669 (σημειώνεται πως ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226). Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 12. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν δύο.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17, ενώ καταγράφηκαν 26 θάνατοι.

    Τι λένε οι ειδικοί

    Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί. Η νέα παραλλαγή FLiRT έχει μεν υψηλή μεταδοτικότητα, έχει όμως ελαφριά συμπτωματολογία.

    Όπως επισημαίνουν, ο κορονοϊός είναι ακόμη παρών, ενώ πλέον δεν υπάρχει καμία ανόσια (από τον εμβολιασμό ή πρότερη νόσηση). Εξάλλου οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού διαφεύγουν της ανοσίας. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις. Εντούτοις μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

    Τα παραπάνω σε συνάρτηση με την περίοδο των διακοπών κάνουν τους ειδικούς να αναμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ερχόμενες εβδομάδες. Τονίζουν πάντως πως πλέον είναι αναμενόμενο ο κορονοϊός να έχει περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

    Τονίζεται πως η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

    Τα κύρια συμπτώματα των νέων παραλλαγών περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και καταβολή, πονόλαιμος, μυαλγίες και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια.

    Όταν όμως πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα και με ασθενές ανοσοποιητικό, συστήνουν μεγάλη προσοχή και να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ

    14:49 26/08

    ΙΣΑ: Κυρώσεις σε ιατρούς που προβαίνουν σε εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων σε αθλούμενους εντός των χώρων αθλητικών σωματείων

    Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.

    07:30 25/08

    Μαζική γαστρεντερίτιδα στην Τζια - Τι είναι ο νοροϊός και τι προκαλεί

    Η λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.