Σάββατο, 06-Ιουλ-2024 09:57
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους νίκησαν τον καρκίνο να ζήσουν περισσότερο

της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Οι καρκινοπαθείς, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις που συνδέονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό JACC CardioOncology.
Συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 60% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, όπως διαπίστωσαν.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 800 ενήλικες Ιταλούς ασθενείς με καρκίνο για περισσότερα από 13 χρόνια, μεταξύ 2005 και 2010. Οι συμμετέχοντες έδιναν λεπτομερείς πληροφορίες για τα διατροφικά τους πρότυπα.
Ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, χάρη σε καλύτερες θεραπείες, εξηγούν οι ερευνητές. Αλλά, όπως συμπληρώνουν, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μια καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που έχουν νικήσει τον καρκίνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι "διαφορετικές χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι όγκοι και οι καρδιακές παθήσεις, μοιράζονται τους ίδιους μηχανισμούς", δήλωσε η ερευνήτρια Maria Benedetta Donati από το Joint Research Platform του ιδρύματος Umberto Veronesi στην Ιταλία.
"Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, που είναι φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει το πλεονέκτημα που παρατηρείται όσον αφορά τη θνησιμότητα, όχι μόνο από καρκίνο, αλλά και από καρδιαγγειακές παθήσεις", δήλωσε η ερευνήτρια Chiara Tonelli, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ιδρύματος Umberto Veronesi.
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή
Φρούτα και λαχανικά: Αποτελούν τη βάση της διατροφής, παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά.
Τρόφιμα ολικής αλέσεως προϊόντα: Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Ελαιόλαδο: Είναι η κύρια πηγή λιπαρών, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.
Ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Όσπρια: Φακές, φασόλια και ρεβίθια είναι σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και ινών.
Ψάρια και θαλασσινά: Καταναλώνονται τακτικά, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Πουλερικά και αυγά: Καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Κυρίως σε μορφή γιαουρτιού και τυριού, με μέτρο.
Κόκκινο κρέας: Καταναλώνεται σπάνια.
Κρασί: Σε μέτριες ποσότητες και συνήθως μαζί με τα γεύματα.
Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.
Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.
Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.
Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.
Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;
Τι δείχνει η νέα μελέτη.
Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.
Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με navigation είναι μια καινοτόμος τεχνική που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.
Τι λέει η σχετική εγκύκλιος.
Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.