Σάββατο, 06-Ιουλ-2024 09:57
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους νίκησαν τον καρκίνο να ζήσουν περισσότερο
της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Οι καρκινοπαθείς, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις που συνδέονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό JACC CardioOncology.
Συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 60% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, όπως διαπίστωσαν.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 800 ενήλικες Ιταλούς ασθενείς με καρκίνο για περισσότερα από 13 χρόνια, μεταξύ 2005 και 2010. Οι συμμετέχοντες έδιναν λεπτομερείς πληροφορίες για τα διατροφικά τους πρότυπα.
Ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, χάρη σε καλύτερες θεραπείες, εξηγούν οι ερευνητές. Αλλά, όπως συμπληρώνουν, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μια καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που έχουν νικήσει τον καρκίνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι "διαφορετικές χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι όγκοι και οι καρδιακές παθήσεις, μοιράζονται τους ίδιους μηχανισμούς", δήλωσε η ερευνήτρια Maria Benedetta Donati από το Joint Research Platform του ιδρύματος Umberto Veronesi στην Ιταλία.
"Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, που είναι φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει το πλεονέκτημα που παρατηρείται όσον αφορά τη θνησιμότητα, όχι μόνο από καρκίνο, αλλά και από καρδιαγγειακές παθήσεις", δήλωσε η ερευνήτρια Chiara Tonelli, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ιδρύματος Umberto Veronesi.
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή
Φρούτα και λαχανικά: Αποτελούν τη βάση της διατροφής, παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά.
Τρόφιμα ολικής αλέσεως προϊόντα: Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Ελαιόλαδο: Είναι η κύρια πηγή λιπαρών, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.
Ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Όσπρια: Φακές, φασόλια και ρεβίθια είναι σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και ινών.
Ψάρια και θαλασσινά: Καταναλώνονται τακτικά, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Πουλερικά και αυγά: Καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Κυρίως σε μορφή γιαουρτιού και τυριού, με μέτρο.
Κόκκινο κρέας: Καταναλώνεται σπάνια.
Κρασί: Σε μέτριες ποσότητες και συνήθως μαζί με τα γεύματα.
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες.
H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.
Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.
Πώς μπορεί να "ξανανιώσει" το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων
Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.
99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.
Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).
Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.
Για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες.
Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..
Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...
Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη ότι νοσεί.