Σάββατο, 06-Ιουλ-2024 09:57
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους νίκησαν τον καρκίνο να ζήσουν περισσότερο

της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Οι καρκινοπαθείς, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις που συνδέονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό JACC CardioOncology.
Συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 60% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, όπως διαπίστωσαν.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 800 ενήλικες Ιταλούς ασθενείς με καρκίνο για περισσότερα από 13 χρόνια, μεταξύ 2005 και 2010. Οι συμμετέχοντες έδιναν λεπτομερείς πληροφορίες για τα διατροφικά τους πρότυπα.
Ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, χάρη σε καλύτερες θεραπείες, εξηγούν οι ερευνητές. Αλλά, όπως συμπληρώνουν, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μια καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που έχουν νικήσει τον καρκίνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι "διαφορετικές χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι όγκοι και οι καρδιακές παθήσεις, μοιράζονται τους ίδιους μηχανισμούς", δήλωσε η ερευνήτρια Maria Benedetta Donati από το Joint Research Platform του ιδρύματος Umberto Veronesi στην Ιταλία.
"Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, που είναι φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει το πλεονέκτημα που παρατηρείται όσον αφορά τη θνησιμότητα, όχι μόνο από καρκίνο, αλλά και από καρδιαγγειακές παθήσεις", δήλωσε η ερευνήτρια Chiara Tonelli, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ιδρύματος Umberto Veronesi.
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή
Φρούτα και λαχανικά: Αποτελούν τη βάση της διατροφής, παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά.
Τρόφιμα ολικής αλέσεως προϊόντα: Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Ελαιόλαδο: Είναι η κύρια πηγή λιπαρών, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.
Ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Όσπρια: Φακές, φασόλια και ρεβίθια είναι σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και ινών.
Ψάρια και θαλασσινά: Καταναλώνονται τακτικά, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Πουλερικά και αυγά: Καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Κυρίως σε μορφή γιαουρτιού και τυριού, με μέτρο.
Κόκκινο κρέας: Καταναλώνεται σπάνια.
Κρασί: Σε μέτριες ποσότητες και συνήθως μαζί με τα γεύματα.
Μόλις 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες είναι πραγματικά αναγκαίες.
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.
Η περίοδος της αύξησης των αναπνευστικών ιώσεων ξεκινά.
H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.
Τι έδειξε η μελέτη.
88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.
Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχει επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά,
Και όχι μόνο πόσο ποσοστό λίπους έχουμε συνολικά στο σώμα μας.
Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.
Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αλλάζει ανησυχητικά.