Σάββατο, 06-Ιουλ-2024 09:57
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους νίκησαν τον καρκίνο να ζήσουν περισσότερο
της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Οι καρκινοπαθείς, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις που συνδέονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό JACC CardioOncology.
Συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 60% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, όπως διαπίστωσαν.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 800 ενήλικες Ιταλούς ασθενείς με καρκίνο για περισσότερα από 13 χρόνια, μεταξύ 2005 και 2010. Οι συμμετέχοντες έδιναν λεπτομερείς πληροφορίες για τα διατροφικά τους πρότυπα.
Ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, χάρη σε καλύτερες θεραπείες, εξηγούν οι ερευνητές. Αλλά, όπως συμπληρώνουν, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μια καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που έχουν νικήσει τον καρκίνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι "διαφορετικές χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι όγκοι και οι καρδιακές παθήσεις, μοιράζονται τους ίδιους μηχανισμούς", δήλωσε η ερευνήτρια Maria Benedetta Donati από το Joint Research Platform του ιδρύματος Umberto Veronesi στην Ιταλία.
"Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, που είναι φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει το πλεονέκτημα που παρατηρείται όσον αφορά τη θνησιμότητα, όχι μόνο από καρκίνο, αλλά και από καρδιαγγειακές παθήσεις", δήλωσε η ερευνήτρια Chiara Tonelli, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ιδρύματος Umberto Veronesi.
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή
Φρούτα και λαχανικά: Αποτελούν τη βάση της διατροφής, παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά.
Τρόφιμα ολικής αλέσεως προϊόντα: Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Ελαιόλαδο: Είναι η κύρια πηγή λιπαρών, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.
Ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Όσπρια: Φακές, φασόλια και ρεβίθια είναι σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και ινών.
Ψάρια και θαλασσινά: Καταναλώνονται τακτικά, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Πουλερικά και αυγά: Καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Κυρίως σε μορφή γιαουρτιού και τυριού, με μέτρο.
Κόκκινο κρέας: Καταναλώνεται σπάνια.
Κρασί: Σε μέτριες ποσότητες και συνήθως μαζί με τα γεύματα.
Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.
Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.
Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή.
Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.
Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.
Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Οι εποχικές ιώσεις και τα κρούσματα γρίπης εξαπλώνονται.
Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.
Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".
Τι δείχνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα.