Παρασκευή, 05-Ιουλ-2024 08:20
Τα δύο πιο επικίνδυνα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που πρέπει να κόψουμε μαχαίρι
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από 10%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που περιελάμβανε πάνω από 500 χιλιάδες συμμετέχοντες, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Η προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο, ανέλυσε διατροφικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το 1995 σε Αμερικανούς ηλικίας 50 έως 71 ετών.
Οι ερευνητές συνέδεσαν τα διατροφικά δεδομένα με τα ποσοστά θνησιμότητας τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια. Σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρές ποσότητες υπερπεξεργασμένων τροφίμων (10%), όσοι έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, σύμφωνα με τη μελέτη. Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Τα δύο πιο επικίνδυνα για την υγεία μας υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα θεωρήθηκαν τα αναψυκτικά διαίτης και τα επεξεργασμένα κρέατα.
Τα αναψυκτικά διαίτης θεωρούνται υπερεπεξεργασμένα επειδή περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη καλίου και στέβια, όπως και πολλά πρόσθετα. Τα αναψυκτικά διαίτης έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και με την εμφάνιση άνοιας, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.
Επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, ζαμπόν και γενικά τα αλλαντικά θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Μελέτες έχουν συνδέσει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα με καρκίνους του εντέρου και του στομάχου, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και τον πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ήταν νέοι και με περισσότερα κιλά και είχαν συνολικά χαμηλότερη ποιότητα διατροφής από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα. Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία δεν μπορούσε να εξηγηθεί από αυτές τις διαφορές, επειδή ακόμη και άτομα με κανονικό βάρος και καλύτερη διατροφή διέτρεχαν επίσης κάποιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, διαπίστωσε η μελέτη.
Πηγή: TheTOC.gr
Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.
Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.
Έργα εκτεταμένης αναβάθμισης και επέκτασης.
Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία
Γράφει η Mohana Ravindranath
Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...
Γράφει η Mohana Ravindranath
Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.
Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.
Η Καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες