Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 05-Ιουλ-2024 08:20

    Τα δύο πιο επικίνδυνα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που πρέπει να κόψουμε μαχαίρι

    171944185
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από 10%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που περιελάμβανε πάνω από 500 χιλιάδες συμμετέχοντες, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

    Η προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο, ανέλυσε διατροφικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το 1995 σε Αμερικανούς ηλικίας 50 έως 71 ετών.

    Οι ερευνητές συνέδεσαν τα διατροφικά δεδομένα με τα ποσοστά θνησιμότητας τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια. Σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρές ποσότητες υπερπεξεργασμένων τροφίμων (10%), όσοι έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, σύμφωνα με τη μελέτη. Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο.

    Τα δύο πιο επικίνδυνα για την υγεία μας υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα θεωρήθηκαν τα αναψυκτικά διαίτης και τα επεξεργασμένα κρέατα.

    Τα αναψυκτικά διαίτης θεωρούνται υπερεπεξεργασμένα επειδή περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη καλίου και στέβια, όπως και πολλά πρόσθετα. Τα αναψυκτικά διαίτης έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και με την εμφάνιση άνοιας, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

    Επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, ζαμπόν και γενικά τα αλλαντικά θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Μελέτες έχουν συνδέσει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα με καρκίνους του εντέρου και του στομάχου,  καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και τον πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ήταν νέοι και με περισσότερα κιλά και είχαν συνολικά χαμηλότερη ποιότητα διατροφής από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα. Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία δεν μπορούσε να εξηγηθεί από αυτές τις διαφορές, επειδή ακόμη και άτομα με κανονικό βάρος και καλύτερη διατροφή διέτρεχαν επίσης κάποιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, διαπίστωσε η μελέτη.

     

    Πηγή: TheTOC.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.