Τετάρτη, 03-Ιουλ-2024 08:07
Τι να τρώμε στα 40 για να έχουμε καλή υγεία στα 70 - Τι έδειξε νέα έρευνα
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Το τι τρώμε όταν είμαστε νεότεροι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μετά την ηλικία των 65 ετών, η γνωστική μας απόδοση αρχίζει συχνά να μειώνεται. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής στα 60 και στα 70 μας χρόνια μπορεί να μας βοηθήσει στην αποτροπή αυτής της γνωστικής έκπτωσης (ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πρώιμα προβλήματα μνήμης και σκέψης) που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά υπήρξαν λίγες μελέτες για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας επηρεάζουν τη γνωστική γήρανση.
Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερα από 3.000 άτομα για σχεδόν επτά δεκαετίες για να προσδιορίσουν πώς οι διατροφικές συνήθειες σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές του ικανότητες αργότερα στη ζωή του.
Στην ανάλυση, η ομάδα βρήκε σαφή συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της γνωστικής ικανότητας στη μετέπειτα ζωή. Για παράδειγμα, μόνο το 8% όσων έκαναν δίαιτες χαμηλής ποιότητας διατήρησαν υψηλές γνωστικές ικανότητες μέχρι τα 70 τους, ενώ μόνο το 7% εκείνων με δίαιτες υψηλής ποιότητας παρουσίασαν σημαντική μείωση στη γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.
"Αυτά τα αρχικά ευρήματα υποστηρίζουν γενικά τις τρέχουσες οδηγίες, ότι δηλαδή είναι σημαντικό να καθιερωθούν υγιεινά διατροφικά πρότυπα νωρίς στη ζωή, προκειμένου να υποστηριχθεί και να διατηρηθεί η υγεία σε όλη τη ζωή", ανέφερε σε δήλωσή της η Kelly Cara, απόφοιτος Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts.
"Τα ευρήματά μας παρέχουν επίσης νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι βελτιώσεις στα διατροφικά πρότυπα μέχρι τη μέση ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική απόδοση", συμπλήρωσε.
Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτές τις συσχετίσεις είναι ασαφείς, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η υγιεινή διατροφή —ιδιαίτερα μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, σε αντιοξειδωτικά και ακόρεστα λιπαρά— μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου.
Παλιότερη αμερικανική έρευνα είχε δείξει πως οι 40άρηδες και 50άρηδες που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγκα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε σε νεότερους, δείχνοντας ότι και αυτοί έχουν να ωφεληθούν. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες τέτοιες τροφές που τους επέτρεπαν να έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό τους είχαν επίσης κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο μέσο όγκο του ιπποκάμπου, της ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής που παίζει ρόλο-κλειδί στη μάθηση και στη μνήμη. Την χειρότερη εικόνα τόσο στα τεστ όσο και στον ιππόκαμπο είχαν όσοι έκαναν από πολύ μικρή έως μηδαμινή κατανάλωση ωμέγα-3.
Ομοίως, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό "BMC Medicine". Όπως προέκυψε, τα άτομα με μεγαλύτερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με όσους καταναλώνουν λιγότερο συχνά μεσογειακές τροφές.
Πηγή: TheTOC.gr
Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.
Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.
Έργα εκτεταμένης αναβάθμισης και επέκτασης.
Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία
Γράφει η Mohana Ravindranath
Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...
Γράφει η Mohana Ravindranath
Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.
Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.
Η Καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες