Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 03-Ιουλ-2024 08:07

    Τι να τρώμε στα 40 για να έχουμε καλή υγεία στα 70 - Τι έδειξε νέα έρευνα

    Τι να τρώμε στα 40 για να έχουμε καλή υγεία στα 70 - Τι έδειξε νέα έρευνα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Το τι τρώμε όταν είμαστε νεότεροι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Μετά την ηλικία των 65 ετών, η γνωστική μας απόδοση αρχίζει συχνά να μειώνεται. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής στα 60 και στα 70 μας χρόνια μπορεί να μας βοηθήσει στην αποτροπή αυτής της γνωστικής έκπτωσης (ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πρώιμα προβλήματα μνήμης και σκέψης) που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά υπήρξαν λίγες μελέτες για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας επηρεάζουν τη γνωστική γήρανση.

    Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερα από 3.000 άτομα για σχεδόν επτά δεκαετίες για να προσδιορίσουν πώς οι διατροφικές συνήθειες σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές του ικανότητες αργότερα στη ζωή του.

    Στην ανάλυση, η ομάδα βρήκε σαφή συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της γνωστικής ικανότητας στη μετέπειτα ζωή. Για παράδειγμα, μόνο το 8% όσων έκαναν δίαιτες χαμηλής ποιότητας διατήρησαν υψηλές γνωστικές ικανότητες μέχρι τα 70 τους, ενώ μόνο το 7% εκείνων με δίαιτες υψηλής ποιότητας παρουσίασαν σημαντική μείωση στη γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

    "Αυτά τα αρχικά ευρήματα υποστηρίζουν γενικά τις τρέχουσες οδηγίες, ότι δηλαδή είναι σημαντικό να καθιερωθούν υγιεινά διατροφικά πρότυπα νωρίς στη ζωή, προκειμένου να υποστηριχθεί και να διατηρηθεί η υγεία σε όλη τη ζωή", ανέφερε σε δήλωσή της η Kelly Cara, απόφοιτος Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts.

    "Τα ευρήματά μας παρέχουν επίσης νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι βελτιώσεις στα διατροφικά πρότυπα μέχρι τη μέση ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική απόδοση", συμπλήρωσε.

    Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτές τις συσχετίσεις είναι ασαφείς, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η υγιεινή διατροφή —ιδιαίτερα μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, σε αντιοξειδωτικά και ακόρεστα λιπαρά— μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου.

    Παλιότερη αμερικανική έρευνα είχε δείξει πως οι 40άρηδες και 50άρηδες που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγκα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

    Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε σε νεότερους, δείχνοντας ότι και αυτοί έχουν να ωφεληθούν. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες τέτοιες τροφές που τους επέτρεπαν να έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό τους είχαν επίσης κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο μέσο όγκο του ιπποκάμπου, της ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής που παίζει ρόλο-κλειδί στη μάθηση και στη μνήμη. Την χειρότερη εικόνα τόσο στα τεστ όσο και στον ιππόκαμπο είχαν όσοι έκαναν από πολύ μικρή έως μηδαμινή κατανάλωση ωμέγα-3.

    Ομοίως, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό "BMC Medicine". Όπως προέκυψε, τα άτομα με μεγαλύτερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με όσους καταναλώνουν λιγότερο συχνά μεσογειακές τροφές.

    Πηγή: TheTOC.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.