Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 28-Μαϊ-2024 13:47

    ΠΟΥ: Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη

    ΠΟΥ: Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη εξακολουθεί να αυξάνεται κατακόρυφα και ενδέχεται να ξεπεράσει τον ήδη πολύ υψηλό αριθμό που είχε καταγραφεί το 2023, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιμένοντας στη σημασία του εμβολιασμού.

    Στις 45 από τις 53 χώρες της περιοχής που καλύπτει ο ΠΟΥ Ευρώπης – η οποία εκτείνεται ως την κεντρική Ασία-- καταγράφηκαν 56.634 κρούσματα ιλαράς και τέσσερις θάνατοι τους πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία.

    Πρόκειται για μόλις 5.000 λιγότερα κρούσματα από όσα είχαν καταγραφεί ολόκληρο το 2023, όταν είχαν εντοπιστεί 61.070 κρούσματα και 13 θάνατοι σε 41 χώρες.

    Ο αριθμός είναι εξάλλου 60 φορές υψηλότερος από το 2022, όταν είχαν καταγραφεί μόλις 941 κρούσματα ιλαράς.

    "Ακόμη και ένα κρούσμα ιλαράς θα έπρεπε να αποτελεί έκτακτη έκκληση για δράση", τόνισε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

    "Καλώ όλες τις χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα, ακόμη και όταν η γενική εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή, προκειμένου να εμβολιάσουν τους ευάλωτους, να αντιμετωπίσουν ελλείμματα ανοσίας και να εμποδίσουν έτσι τον ιό να εγκατασταθεί σε όλη την κοινότητα", πρόσθεσε.

    Ιογενής και μεταδοτική ασθένεια, η ιλαρά συχνά είναι ήπια, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό και νευρικό σύστημα. Επηρεάζει κυρίως τα παιδιά, αλλά όχι αποκλειστικά. Το 2023 σχεδόν τα μισά κρούσματα αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών.

    "Αυτό αντικατοπτρίζει τον αριθμό των παιδιών που στη διάρκεια της πανδημίας δεν έκαναν τα εμβόλια ρουτίνας κατά της ιλαράς και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού", αποκάλυψε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι εντοπίστηκαν κρούσματα σε 27 από τις 33 χώρες όπου ο ιός της ιλαράς έχει εξαλειφθεί.

    Το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία είναι οι πλέον πληγείσες χώρες με περισσότερα από 36.000, 28.000 και 18.000 κρούσματα αντίστοιχα από τον Απρίλιο του 2023 ως τον Μάρτιο του 2024.

    Με 1.008 κρούσματα η Βρετανία βρίσκεται μπροστά από την Αυστρία (456 κρούσματα) και είναι η χώρα της δυτικής Ευρώπης όπου έχει εξαπλωθεί περισσότερο η ιλαρά, η οποία θεωρείτο ότι είχε εξαλειφθεί το 2021.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    12:18 17/12

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    07:30 17/12

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    10:21 16/12

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.