Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 27-Μαϊ-2024 07:58

    Τεστ αίματος θα μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Τεστ αίματος θα μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Για τον έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, η διαγνωστική μέθοδος που ακολουθείται κυρίως είναι η κολονοσκόπηση ή διαφορετικά μπορεί να γίνεται εξέταση στο σπίτι, με αυτοδιαγνωστικό τεστ, που ανιχνεύει αιμοσφαιρίνη (ίχνη αίματος δηλαδή) στα κόπρανα.

    Αλλά μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε σύντομα να γίνει ευρύτερα διαθέσιμη, όπως μεταδίδει το CNN health.

    Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Guardant Health με έδρα στην Καλιφόρνια υπέβαλε αίτηση για έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μιας εξέτασης αίματος για τον έλεγχο των πρώιμων συμπτωμάτων του καρκίνου του παχέος εντέρου και η ομάδα ειδικών συμβούλων του FDA έκρινε κατά πλειοψηφία πως είναι ασφαλές για χρήση σε άτομα που πληρούν τα κριτήρια για δοκιμή, πως είναι αποτελεσματικό και πως τα οφέλη του τεστ υπερτερούν έναντι των κινδύνων.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κοινοποιούνται στον FDA, που λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν χρειάζεται να ακολουθεί τις εισηγήσεις της επιτροπής για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το τεστ. Εάν εγκριθεί, θα γίνει το δεύτερο αιματολογικό τεστ στις ΗΠΑ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Το αιματολογικό τεστ δεν αντικαθιστά τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους, εντούτοις σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί μια μη επεμβατική επιλογή.

    Ο καρκίνος παχέος εντέρου εμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο "Digestive Disease Week" στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

    Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

    Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, η κακή διατροφή (όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών, τα πολλά λιπαρά) η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, ακόμη και η έκθεση του εντέρου σε μικροπλαστικά, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς στην αύξηση των νέων διαγνώσεων.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/02

    Προλαβαίνουμε τον καρκίνο στην αρχή του; Οι τρεις παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε

    Έως και 7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

    08:52 04/02

    Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου

    Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    12:07 03/02

    Πρωτοβουλία για την Φροντίδα των Πνευμόνων από την AstraZeneca

    Εκστρατεία ενημέρωσης "Σκέψου απλά" και υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας για την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της φροντίδας ασθενών με Καρκίνο Πνεύμονα και ΧΑΠ.

    13:02 02/02

    Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Πάνω από 5,2 εκατ. πολίτες έχουν κάνει προλητπικές εξετάσεις

    Σημαντικά αποτελέσματα στην έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών νοσημάτων καταγράφει το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης "Προλαμβάνω".

    09:42 02/02

    Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές, διαπιστώνει νέα μελέτη

    Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων άρχισαν να αυξάνονται για όσους γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και αργότερα.

    07:30 02/02

    Γιατί η δημοφιλής κετογονική δίαιτα δεν είναι τόσο ακίνδυνη: Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της

    Η κετογονική δίαιτα βασίζεται σε πολύ υψηλή κατανάλωση λιπαρών και ελάχιστους υδατάνθρακες.

    08:17 31/01

    Γιατί η βρώμη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

    Τι δείχνουν οι μελέτες για τις φυτικές ίνες, το εντερικό μικροβίωμα και τον τρόπο δράσης της.

    07:30 30/01

    Καλπάζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άτομα κάτω των 50 ετών

    Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξάνονται κατά 1% κάθε χρόνο.

    18:07 29/01

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα για RSV, όπως και ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής.

    07:33 29/01

    Διεθνής συναγερμός για τον Nipah: Τι γνωρίζουμε για τον επικίνδυνο ιό που μεταδίδεται και στους ανθρώπους

    Συναγερμό έχει σημάνει η νέα εστία μόλυνσης από τον ιό Nipah στην Ινδία.

    09:20 28/01

    Στην Γλυφάδα το μοναδικό Κέντρο Μακροζωίας Notia Medcare που αλλάζει τον χάρτη της υγείας

    Πριν λίγες ημέρες άνοιξε στη Γλυφάδα, η Notia Medcare, το πρώτο και μοναδικό διεπιστημονικό, τεκμηριωμένο Κέντρο Μακροζωίας, που σηματοδοτεί ένα πρότυπο αναφοράς στην προληπτική ιατρική και την...

    07:58 23/01

    Μπορεί η βιταμίνη D να μας προστατέψει από τη γρίπη; Τι έδειξε νέα έρευνα

    Η βιταμίνη D, γνωστή και ως "βιταμίνη του ήλιου", παράγεται από τον οργανισμό μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως.