Τετάρτη, 22-Μαϊ-2024 08:09
Τα μεγαλύτερα λάθη στην ετοιμασία και στη συντήρηση των γευμάτων - Ο κίνδυνος για μετάδοση σταφυλόκοκκου
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η προετοιμασία των γευμάτων είναι ένας από τους πιο κοινούς τρόπους μετάδοσης του σταφυλόκοκκου. Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου αυξάνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας μια τοξίνη που προκαλεί την ασθένεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο εκδηλώνεται λίγες ώρες μετά τη λήψη μολυσμένης τροφής με εμετούς.
Το μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου, αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει την τοξίνη που παράγουν αν έχει προλάβει ήδη να εξαπλωθεί στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που δεν διατηρούνται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα και όσα καταναλώνονται ωμά, είναι συνήθως πιο επιρρεπή στον σταφυλόκοκκο.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, με αφορμή τα ευρήματα του ΕΟΔΥ για τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία και έπαθαν δηλητηρίαση, ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί, ενώ χρειάζεται πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων και διατήρησή τους στο ψυγείο.
- Αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για πολλή ώρα.
Τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν σε ευπαθή τρόφιμα αν αυτά παραμείνουν εκτός ψυγείου για 2 ή περισσότερες ώρες.
Αντίθετα, θα πρέπει να τοποθετούμε τα φαγητά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα ή εντός 1 ώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης μπορούμε να χωρίζουμε τις μεγάλες μερίδες φαγητού σε μικρότερα δοχεία, ώστε να κρυώσουν γρήγορα ή να τοποθετήσουμε ζεστό ή καυτό φαγητό στο ψυγείο, εφόσον είναι συσκευασμένο σε αρκετά μικρές ποσότητες που θα κρυώσουν γρήγορα.
- Απόψυξη τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου
Τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα τοποθετώντας τα στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο τρεχούμενο νερό
- Μη επαρκές μαγείρεμα, ειδικά όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αβγά
Το φαγητό είναι ασφαλές μόνο όταν έχει μαγειρευτεί σε θερμοκρασία τέτοια, ώστε να μην ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.
- Πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε
Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να προκαλέσει διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μιανθούν άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα.
- Τοποθετούμε το μαγειρεμένο κρέας σε σκεύος που βρισκόταν ωμό κρέας
Διατηρούμε σε ξεχωριστά σκεύη το ωμό από το μαγειρεμένο κρέας. Το ίδιο ισχύει για τα πουλερικά και τα θαλασσινά.
- Δεν έχουμε πλύνει τα χέρια μας
Τα μικρόβια που ενδεχομένως υπάρχουν στα χέρια μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα και να τα επιμολύνουν. Το σωστό είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων, πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά την αλλαγή της πάνας σε παιδιά.
Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Ώρα μηδέν για άμεσες παρεμβάσεις υπό τη σκιά αρνητικών προβλέψεων για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου στους ενήλικες.
Ένα συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις για τη νέα εποχή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Στο επίκεντρο θεραπείες που χαρακτηρίζονται επαναστατικές και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις απότομες και δραστικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια.
Έργα εκτεταμένης αναβάθμισης και επέκτασης.
Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η διαδικασία
Γράφει η Mohana Ravindranath
Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...
Γράφει η Mohana Ravindranath
Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.
Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.
Η Καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες