Τετάρτη, 22-Μαϊ-2024 08:09
Τα μεγαλύτερα λάθη στην ετοιμασία και στη συντήρηση των γευμάτων - Ο κίνδυνος για μετάδοση σταφυλόκοκκου
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η προετοιμασία των γευμάτων είναι ένας από τους πιο κοινούς τρόπους μετάδοσης του σταφυλόκοκκου. Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου αυξάνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας μια τοξίνη που προκαλεί την ασθένεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο εκδηλώνεται λίγες ώρες μετά τη λήψη μολυσμένης τροφής με εμετούς.
Το μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου, αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει την τοξίνη που παράγουν αν έχει προλάβει ήδη να εξαπλωθεί στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που δεν διατηρούνται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα και όσα καταναλώνονται ωμά, είναι συνήθως πιο επιρρεπή στον σταφυλόκοκκο.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, με αφορμή τα ευρήματα του ΕΟΔΥ για τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία και έπαθαν δηλητηρίαση, ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί, ενώ χρειάζεται πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων και διατήρησή τους στο ψυγείο.
- Αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για πολλή ώρα.
Τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν σε ευπαθή τρόφιμα αν αυτά παραμείνουν εκτός ψυγείου για 2 ή περισσότερες ώρες.
Αντίθετα, θα πρέπει να τοποθετούμε τα φαγητά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα ή εντός 1 ώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης μπορούμε να χωρίζουμε τις μεγάλες μερίδες φαγητού σε μικρότερα δοχεία, ώστε να κρυώσουν γρήγορα ή να τοποθετήσουμε ζεστό ή καυτό φαγητό στο ψυγείο, εφόσον είναι συσκευασμένο σε αρκετά μικρές ποσότητες που θα κρυώσουν γρήγορα.
- Απόψυξη τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου
Τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα τοποθετώντας τα στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο τρεχούμενο νερό
- Μη επαρκές μαγείρεμα, ειδικά όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αβγά
Το φαγητό είναι ασφαλές μόνο όταν έχει μαγειρευτεί σε θερμοκρασία τέτοια, ώστε να μην ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.
- Πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε
Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να προκαλέσει διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μιανθούν άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα.
- Τοποθετούμε το μαγειρεμένο κρέας σε σκεύος που βρισκόταν ωμό κρέας
Διατηρούμε σε ξεχωριστά σκεύη το ωμό από το μαγειρεμένο κρέας. Το ίδιο ισχύει για τα πουλερικά και τα θαλασσινά.
- Δεν έχουμε πλύνει τα χέρια μας
Τα μικρόβια που ενδεχομένως υπάρχουν στα χέρια μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα και να τα επιμολύνουν. Το σωστό είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων, πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά την αλλαγή της πάνας σε παιδιά.
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες.
H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.
Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.
Πώς μπορεί να "ξανανιώσει" το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων
Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.
99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.
Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).
Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.
Για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες.
Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..
Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".