Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 13-Μαϊ-2024 15:45

    Ξεκίνησε η αποστολή SMS για δωρεάν test Pap στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της Μήτρας

    Ξεκίνησε η αποστολή SMS για δωρεάν test Pap στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της Μήτρας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχες του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας από σήμερα ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα, τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-29 στον νόμο Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS θα έχει ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Μαΐου.

    Οι γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr)

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σχεδιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση "test Pap”(για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό. 

    Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

    Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Ο τελευταίος έχει  επεκταθεί και στα αγόρια, καλύπτεται ήδη για το 2024, θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια. 

    Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV και η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: "Συνεχίζονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS σε 119.800 δικαιούχες του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Ως Υπουργός Υγείας προτρέπω όλες τις γυναίκες που θα λάβουν αυτό το sms να μην το αμελήσουν και προσέλθουν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους για να εξεταστούν. Είναι καιρός πια να επενδύσουμε στην πρόληψη και να μην αφήνουμε τα θέματα υγείας στην τύχη τους. Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που μας παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης είμαστε πλέον σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή όλους τους δυνατούς μηχανισμούς προκειμένου να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε”.

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: "Με το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουμε την εξαιρετική συνεργασία, υλοποιώντας έργα και παρεμβάσεις που διευκολύνουν την  καθημερινότητα των πολιτών και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζουμε να υλοποιούμε μέσω της ΗΔΙΚΑ, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά, καινοτόμες λύσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου "ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”, αλλά και ευρύτερα για ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής υγείας. Από σήμερα οι γυναίκες δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν SMS στο κινητό τους ώστε να προχωρήσουν σε εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας άμεσα και δωρεάν. Θα τις προέτρεπα να μην το αγνοήσουν. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο μεγαλύτερος "εχθρός" και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γιατί σίγουρα μπορεί να σώσει ζωές”.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έχει σχεδιάσει και το πρόγραμμα, δήλωσε: "Σήμερα συμπληρώνονται 141 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε το γνωστό σε όλες και όλους μας Test-Pap χάρη στο οποίο σώζονται εδώ και χρόνια εκατομμύρια ζωές γυναικών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα λοιπόν είναι μια σημαντική ημέρα γιατί στέλνουμε τα πρώτα SMS στις γυναίκες δικαιούχους για δωρεάν test-Pap καθώς και άλλες προληπτικές εξετάσεις. Επιτέλους η χώρα μας αποκτά ένα σύγχρονο, οργανωμένο σύστημα Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, παρέχοντας στους πολίτες τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται”.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    12:53 15/10

    Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Εγκρίθηκαν οι προτάσεις για 4 AI Factory Antennas σε Κύπρο, Μάλτα, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία

    Δημιουργείται οικοσύστημα Tεχνητής Nοημοσύνης στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη με επίκεντρο την Ελλάδα.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    20:35 10/10

    ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων λόγω του shutdown

    Οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι δεν θα υποκύψουν στις πιεστικές τακτικές του Τραμπ.

    16:00 09/10

    Εντός του Οκτωβρίου τα εγκαίνια του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου - Ψηφίστηκε το ν/σ για την παραλαβή του έργου

    Υπέρ της αρχής τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. "Παρών" δήλωσαν οι εισηγητές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    14:49 09/10

    Καθολική πρόσβαση σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια - Ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κάλυψη των "Λευκών Περιοχών"

    Με στόχο να διασφαλιστεί ότι καμία περιοχή της χώρας δεν θα μένει χωρίς τηλεοπτικό σήμα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκηρύσσει Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό.

    12:02 09/10

    Δημιουργία νέου Υπερυπολογιστή ΤΝ στη Δυτική Μακεδονία με εθνικούς πόρους ύψους €30 εκατ.

    Η εγκατάσταση του νέου Υπερυπολογιστή στη Δυτική Μακεδονία με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και της Αγροδιατροφής, αποτελεί κομβική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή...

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.

    21:16 02/10

    Δ. Παπαστεργίου: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που θα ενσωματώσουν την προσέγγιση "age verification" στο Kids Wallet

    Με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Henna Virkkunen συναντήθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    18:37 02/10

    1566: Η πολυκαναλική απάντηση στην πολυφωνία της υγείας

    Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.