Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 11-Μαϊ-2024 13:38

    Χ. Δημοσθενόπουλος: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου 50% και με κάποιες μορφές καρκίνου

    Χ. Δημοσθενόπουλος: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου 50% και με κάποιες μορφές καρκίνου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η υπερκατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων από όλες τις ηλικιακές ομάδες μπορεί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "ΒΜJ" (British Medical Journal) να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου έως 50%, ενώ συνδέεται με την αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, άγχους, κατάθλιψης και γενικά ψυχικών διαταραχών. Οι δυσάρεστες επισημάνσεις ανήκουν στον κλινικό διαιτολόγο, βιολόγο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ Λαϊκό Χάρη Δημοσθενόπουλο, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου, αναφέρει παράλληλα ότι οι παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την υπερκατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να ξεπερνούν τις 30, μεταξύ των οποίων και κάποιες μορφές καρκίνου που αφορούν στομάχι και έντερο. "Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εν μέρει σχετίζονται και με καρκίνο παγκρέατος και ήπατος, που τα τελευταία χρόνια είναι οι πιο επιθετικές μορφές και ιδιαίτερα επικίνδυνες".

    Τέσσερις κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων

    Πώς όμως κατηγοριοποιούνται αυτά τα τρόφιμα; Μία επίσημη κατηγοριοποίηση κατατάσσει τα τρόφιμα που ονομάζονται επεξεργασμένα σε 4 ομάδες, απαντά ο κ. Δημοσθενόπουλος και εξηγεί: Στην πρώτη ανήκουν τα πολύ λίγο επεξεργασμένα, όπως κάποια κατεψυγμένα φρούτα, κάποιοι σπόροι, ή όσπρια, οι φακές ή ακόμα και το γάλα. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν αυτά στα οποία γίνεται μία λίγο μεγαλύτερη επεξεργασία, κυρίως για να παραταθεί παρουσία τους μέσα στη συσκευασία, όπως είναι το ελαιόλαδο, το βούτυρο, ή το μέλι. Στην τρίτη ομάδα η επεξεργασία είναι πιο έντονη και έχει να κάνει με κονσερβοποίηση για τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, ή την κομπόστα. Και η τέταρτη ομάδα, για την οποία γίνεται πολύς λόγος, είναι τα υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν χαμηλή διατροφική αξία και δυστυχώς υπάρχουν στη διατροφή μας σαν σνακ, σαν κεράσματα, ή βραδινή παραγγελία, με υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, ή πρόσθετα που ενισχύουν το χρώμα, ή τη γεύση". Τέτοια τρόφιμα σύμφωνα με τον γνωστό διαιτολόγο είναι μπέργκερ, πίτσες, χοτ ντογκ, τηγανητές πατάτες, ανθρακούχα ποτά, ενεργειακά ποτά, σοκολάτες, συσκευασμένα ψωμιά, μαργαρίνες, συσκευασμένα μπισκότα, δημητριακά πρωινού, αλλά και επιδόρπια που βρίσκονται, είτε στην ψύξη, ή στην κατάψυξη στα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει ότι δεν γίνεται να εξοστρακιστούν εντελώς από το διαιτολόγιο μας, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως είναι ανθυγιεινά. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι καλό να γίνεται μία λελογισμένη κατανάλωση, όσο το δυνατόν λιγότερο στο συνολικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας.

    Τι προσέχουμε στις ετικέτες

    Όσον αφορά τα επικίνδυνα Έψιλον για τα οποία γινόταν πολύς λόγος για πολλά χρόνια, ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την ΕΕ, δεν καταγράφεται το Έψιλον στις συσκευασίες, αλλά το όνομα της ουσίας, που όμως ένας καταναλωτής που δεν έχει σχέση με την επιστήμη της διατροφής, δεν θα καταλάβει εύκολα κάποια ονόματα. "Διαβάζοντας όμως την ετικέτα και αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει και στα σχολεία να υπάρχει για τα παιδιά, αν δούμε σε ένα προϊόν ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρα είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υδατανθράκων, ή αν το ποσοστό στις φυτικές ίνες είναι σχεδόν μηδενικό, ή η περιεκτικότητα του αλατιού να είναι υψηλή, ή η περιεκτικότητα στα κορεσμένα, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι αυτή η επιλογή είναι επιβαρυντική".

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ