Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 10-Μαϊ-2024 08:11

    Νέα μελέτη συνδέει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

    Νέα μελέτη συνδέει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Μια νέα μελέτη που διήρκησε τριάντα χρόνια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 115.000 ανθρώπων, συμπεραίνοντας ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

    Τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με τα τρόφιμα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, όμως το κρέας, τα πουλερικά και τα προϊόντα θαλασσινών "έτοιμα προς κατανάλωση" είχαν μεγαλύτερη συσχέτιση.

    "Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως χαμηλής διατροφικής ποιότητας αλλά έχουν πολλές θερμίδες, έχουν κυριαρχήσει και η κατανάλωσή τους αυξάνεται σημαντικά στις χώρες μεσαίου εισοδήματος", ανέφερε η μελέτη.

    Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πολύ λίγες φυτικές ίνες. Μπορεί επίσης να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου, κατάθλιψης, αλλά και καρκίνου του μαστού.

    Η μελέτη παρακολούθησε άτομα από το 1986 έως το 2018. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 4% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Τα αναψυκτικά, το παγωτό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρωινού είχαν υψηλή σχέση με τη θνησιμότητα.

    Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mingyang Song ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν περισσότερα δεδομένα, όπως οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα πρόσθετα τροφίμων, οι γαλακτωματοποιητές ή τα ενισχυτικά γεύσης. "Αν οι άνθρωποι ακολουθούν μια γενικά υγιεινή διατροφή, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να φοβούνται", είπε στο CNN. "Το συνολικό διατροφικό πρότυπο εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που καθορίζει την υγεία μας", πρόσθεσε.

    Το Song συνιστά να επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα πρόσθετων και να προσέχουμε τα θρεπτικά συστατικά των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

    Πρόσφατη έρευνα είχε δείξει επίσης πως τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, επιβαρυμένης ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.

    Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με:

    - 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο,

    - 48% έως 53% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών,

    - 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης,

    - 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και

    - 12% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

    Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων και σνακ, ανθρακούχων ποτών, δημητριακών με ζάχαρη και έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα γεύματα, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα. Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή/και αλάτι, αλλά είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    13:33 04/09

    Σουηδία: Η κυβέρνηση μειώνει στο μισό τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

    Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι προσωρινή και θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2026 έως τον Δεκέμβριο του 2027.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    20:00 27/08

    Ακρίβεια: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε 32 βασικά προϊόντα

    Μπροστά σε έναν δεύτερο γύρο ακρίβειας βρίσκονται τα νοικοκυριά, χωρίς μάλιστα να έχουν επουλωθεί οι "πληγές" εκείνου που προηγήθηκε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο ερώτημα "ποια είναι τα...

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ