Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 29-Απρ-2024 09:44

    Πώς θα δίνεται το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

    Πώς θα δίνεται το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:13

    Στην πρώτη γραμμή του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθεί σε λίγη ώρα από τώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θεσμοθετείται οριζοντίως στο Δημόσιο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων.

    Όπως επισημαίνεται, σκοπός της μεταρρύθμισης είναι η εισαγωγή υγιών κινήτρων για τους δημοσίους υπαλλήλους με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου Τομέα και την επιβράβευση των υπαλλήλων που επιτυγχάνουν σημαντικούς στόχους.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, το οποίο θα παρουσιάσουν η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, προκειμένου να ψηφισθεί από τη Βουλή και να ισχύσει από το έτος 2025:

    -Το bonus παραγωγικότητας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων.

    -Στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι από το σύνολο των στόχων που θα έχουν τεθεί καθώς και οι αρμόδιες οργανικές μονάδες για την υλοποίησή τους και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης (key performance indicators – KPIs) για κάθε στόχο.

    -Αφού ολοκληρωθεί το έτος, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτευχθήκαν.

    -Στη συνέχεια θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους Προϊσταμένους τους. Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του Προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου.

    -Αναβαθμίζεται έτσι ο ρόλος των Προϊσταμένων, στους οποίους δίνονται εφόδια προκειμένου να μετεξελιχθούν σε ουσιαστικούς managers των οργανικών τους μονάδων, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών όπως το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

    -Προβλέπεται κατώτατο όριο ανταμοιβής ανά υπάλληλο που λαμβάνει το bonus (άρα δεν θα γίνεται να επιμερίζεται το bonus σε όλους τους υπαλλήλους του τμήματος και έτσι να παίρνει επιδοματική μορφή) και ανώτατο όριο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου, ανά έτος.

    -Για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το bonus παραγωγικότητας, προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματικών ανταμοιβών (π.χ. κάποιες επιπλέον ημέρες άδειας με πλήρεις αποδοχές, δυνατότητα και προτεραιοποίηση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα).

    Όπως σημειώνεται, τα οφέλη του συστήματος είναι πολλαπλά. Για τους υπαλλήλους, αναγνωρίζονται ουσιαστικά οι κόποι τους και η σκληρή δουλειά που καταβάλλουν, μεταφέροντας μια καθιερωμένη πρακτική του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο. Για τους πολίτες, η καλύτερη επίτευξη των στόχων οδηγεί σε μια αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση και ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους και στην ποιότητα ζωής τους.

    Για την εφαρμογή και παρακολούθηση του συστήματος θα συσταθεί Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο υπουργείο Εσωτερικών και διυπουργική Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής με τη συμμετοχή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών. 

    Διαβάστε ακόμα:

    ΥΠΕΣ: Εννέα ερωτήσεις - απαντήσεις για το νέο σύστημα μπόνους στο Δημόσιο

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:44 11/11

    Θεσσαλία: Κόστος ζημιών €3 δισ. και σήμα συνέχειας από κυβέρνηση και εφοπλισμό

    Το κεντρικό διακύβευμα παραμένει η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, η ταχεία επαναφορά σε πλήρη σχολική λειτουργία και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε ακραία καιρικά...

    07:31 11/11

    Πόσο έχουν φτάσει οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες - Τα πιο πρόσφατα στοιχεία

    Τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ ειναι οι μεγάλοι... ασθενείς καθώς συγκεντρώνουν το υψηλότερο μέρος των χρεών.

    07:30 11/11

    Η αχαρτογράφητη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου "ναρκοθετεί" την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

    Αδήλωτα παραμένουν χιλιάδες ακίνητα Δήμων, Περιφερειών και άλλων φορέων.

    00:05 10/11

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη κηρύσσει πόλεμο στους υπαλλήλους - και δεν θα έχει καλή κατάληξη

    Η ιδέα ότι "η εκπαίδευση είναι η καλύτερη οικονομική πολιτική" βρισκόταν στο επίκεντρο της προοδευτικής διαπραγμάτευσης με την αγορά. Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι "η εποχή της πληροφορίας είναι, πρώτα...

    09:06 06/11

    Η καθημερινότητα του πολίτη στην προμετωπίδα της κυβερνητικής στρατηγικής

    Ο ρόλος των τετραψήφιων αριθμών και η μάχη με το βαθύ κράτος και τη γραφειοκρατία. Οι πρωτοβουλίες Χατζηδάκη.

    14:05 04/11

    Σπ. Θεοδωρόπουλος: Ευελπιστώ σε κυβερνητική απάντηση για το ενεργειακό κόστος εντός 2-3 εβδομάδων

    Ο ΣΕΒ έχει προτείνει το "ιταλικό μοντέλο" που έχει εγκριθεί και από την Κομισιόν.

    11:02 04/11

    Παραιτήθηκε ο CEO των ΕΛΤΑ Γρ. Σκλήκας με σαφείς προειδοποιήσεις: "Αν δεν εξυγιανθούν τα ΕΛΤΑ κινδυνεύει η μισθοδοσία των υπαλλήλων"

    Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων εντός της Κ.Ο. της ΝΔ για τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων. Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του.

    18:43 02/11

    Θ. Κοντογεώργης: Συνεχίζουμε τη δουλειά μας για την ελληνική περιφέρεια -

    Στη Δράμα την Τετάρτη για την παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής.

    13:32 01/11

    Π. Μαρινάκης: "Κανένας μόνιμος υπάλληλος των ΕΛΤΑ δεν θα χάσει τη δουλειά του"

    Ο Μαρινάκης υπογράμμισε πως κανένας μόνιμος υπάλληλος των ΕΛΤΑ δεν θα χάσει τη δουλειά του.

    12:42 01/11

    Α. Σαμαράς: Να επανεξεταστεί η απόφαση για το κλείσιμο 204 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ

    Την αντίθεσή του στο ξαφνικό κλείσιμο 204 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός.

    11:03 01/11

    Θ. Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση εκφράζει μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που επιθυμεί την πρόοδο

    Ερωτηθείς για το "13ωρο", απαντά ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία μεταβολή του νόμιμου ωραρίου.

    15:54 29/10

    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το μόνο πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη "αριστεύει", είναι στο μπάζωμα

    "Το θράσος, η αμετροέπεια, αλλά και η ανικανότητα δεν έχουν όριο".

    00:03 29/10

    Όταν η 4η εξουσία θεωρεί πως πρέπει να εξουσιάζει!

    Όταν η 4η εξουσία ξεχνά το ρόλο της και αποφασίζει να κυβερνήσει στη θέση εκλεγμένων, η Δημοκρατία αισθάνεται τα πόδια της σαθρά και τη ζωή της λίγη.

    12:36 26/10

    Π. Μαρινάκης: Οι σταθερές κυβερνήσεις είναι μονόδρομος για τη χώρα

    Αναφερόμενος στα fake news είπε ότι δεν είναι προβλήματα, αλλά μείζονες κρίσεις.

    08:00 26/10

    Οι λεπτές ισορροπίες στη σχέση Μαξίμου - Δένδια

    Οι "γαλάζιοι" μετασεισμοί από την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη.