Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Απρ-2024 12:08

    Κοντά στη θεραπεία καρκίνου του δέρματος με εμβόλιο mRNA

    170751772
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς πρώτου εξατομικευμένου εμβολίου mRNA για το μελάνωμα ξεκίνησαν στη Μεγάλη Βρετανία καθώς οι ειδικοί χαιρέτησαν τη δυνατότητά του να "αλλάζει το παιχνίδι" θεραπεύοντας μόνιμα τον καρκίνο.

    Το μελάνωμα επηρεάζει περίπου 132.000 ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως και αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος. Επί του παρόντος, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία, αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται επίσης ακτινοθεραπεία, φάρμακα και χημειοθεραπεία.

    Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν εμβόλια ειδικά κατασκευασμένα για κάθε ασθενή και "δίνουν την εντολή" στο σώμα του να κυνηγήσει καρκινικά κύτταρα για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.

    Σύμφωνα με τον Guardian, μια δοκιμή φάσης 2 διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα. Τώρα έχει ξεκινήσει μια τελική, φάση 3, δοκιμή και διευθύνεται από το University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

    Η Δρ Heather Shaw, η εθνική συντονίστρια για τη δοκιμή, είπε ότι τα εμβόλια είχαν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα και δοκιμάζονται σε άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

    "Αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό", είπε ο Shaw. "Αυτό είναι ένα πραγματικά λεπτεπίλεπτο εργαλείο.

    Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο στοχεύει νεοαντιγόνα όγκου, τα οποία εκφράζονται από όγκους σε συγκεκριμένο ασθενή. Αυτοί είναι δείκτες στον όγκο που μπορούν ενδεχομένως να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

    Για την εξατομίκευσή του, ένα δείγμα όγκου αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, ακολουθούμενο από αλληλουχία DNA και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο αντικαρκινικό έμβολο που είναι ειδικό για τον όγκο του ασθενούς.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ