Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 23-Απρ-2024 19:31

    ΣΦΕΕ: Επιτακτική ανάγκη η κάλυψη του εμβολιαστικού κενού που προκάλεσε η πανδημία

    ΣΦΕΕ: Επιτακτική ανάγκη η κάλυψη του εμβολιαστικού κενού που προκάλεσε η πανδημία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού, (τελευταία εβδομάδα του Απριλίου), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει τη σημαντική συμβολή των εμβολίων στην εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων απειλητικών για τη ζωή. Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού, καλεί τα κράτη μέλη να αναπτύξουν κατάλληλες στρατηγικές για ίση πρόσβαση του πληθυσμού στα εμβολιαστικά σχήματα και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

    Φέτος γιορτάζονται 50 χρόνια από την ανάπτυξη του Διευρυμένου Προγράμματος Ανοσοποίησης (Expanded Programme on Immunization), μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ξεκίνησε το 1974, με στόχο τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης του παγκόσμιου πληθυσμού στον εμβολιασμό ανεξάρτητα γεωγραφικής ή κοινωνικοοικονομικής θέσης. Η ανοσοποίηση αποτελεί βασική συνιστώσα του δικαιώματος στην υγεία αλλά και ατομική, κοινοτική και κυβερνητική ευθύνη. Στα πρώτα στάδια εφαρμογής το EPI επικεντρώθηκε στην προστασία των παιδιών έναντι της φυματίωσης, της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομελίτιδας και της ιλαράς. Ένα από τα σημαντικά ορόσημα της περιόδου αυτής είναι η εξάλειψη της ευλογιάς το 1980. Σήμερα, ο αριθμός των εμβολίων που διατίθενται έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ απευθύνονται σε όλες τις ηλιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες) ενισχύοντας το εύρος της ανοσίας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εμβόλια έναντι του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, του πνευμονιοκόκκου και της γρίπης. Ουσιαστικά, σε μόλις 5 δεκαετίες χτίστηκε ένας κόσμος όπου κάθε παιδί -μέσω του εμβολιασμού- έχει την ευκαιρία να επιβιώσει και να ευημερήσει.

    Ωστόσο, αναφέρει ο ΣΦΕΕ, οι προκλήσεις είναι πολλές και ο αγώνας έναντι των λοιμωδών νοσημάτων απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ευρείες συνεργασίες - εθνικές και διακρατικές όπως αναδείχθηκε στην πρόσφατη κρίση δημόσιας υγείας που οφείλεται στην πανδημία Covid - 19.

    "Ιδιαίτερα σήμερα, οι συλλογικές προσπάθειες με στόχο την κάλυψη των εμβολιαστικών κενών είναι επιτακτικές καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας σημειώθηκε ανησυχητική παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και κατά επέκταση της συλλογικής ανοσίας με κίνδυνο την αναζωπύρωση απειλητικών για τη ζωή λοιμωδών νοσημάτων όπως ιλαρά και κοκκύτη. Το μεγάλο δίδαγμα από την πανδημία είναι πως η υγειονομική φροντίδα θα πρέπει πλέον να εστιάζει στην πρόληψη και τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών. Η επένδυση στην πρόληψη, όπως ίσως είναι γνωστό, αποτελεί επένδυση στη δημόσια υγεία και την οικονομία", τονίζει ο ΣΦΕΕ. Πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC), των ΗΠΑ αναφέρει, ότι για κάθε δολάριο που δαπανάται για τον παιδικό εμβολιασμό, εξοικονομούνται 3 δολάρια όσον αφορά το άμεσο κόστος και 10 δολάρια όσον αφορά το συνολικό κόστος για την κοινωνία. Στην Ελλάδα, για κάθε ευρώ που επενδύεται στον παιδικό εμβολιασμό, υπολογίζεται ότι προκύπτει εξοικονόμηση 3.1 ευρώ άμεσα και 8.5 ευρώ συνολικά από έμμεσο κοινωνικό κόστος.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΦΕΕ κρίνει ιδιαίτερα σημαντική την τήρηση των εθνικών συστάσεων, τη θεσμοθέτηση εμβολιαστικών στόχων σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες, τη συνεχή ενημέρωση του πληθυσμού, την επένδυση σε καινοτόμα εμβόλια και την παρακολούθηση της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω συστημάτων καταγραφής. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί από το σύνολο της Πολιτείας στη διατήρηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε βρέφη και παιδιά και στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στους εφήβους και ενήλικες καθώς σημειώνονται εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

    "Ο εμβολιασμός είναι βασικός πυλώνας της Πολιτικής Υγείας. Η ανάπτυξη και υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων αποτελούν επένδυση στον άνθρωπο και την κοινωνία. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο, απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες με στόχο την ορθή τήρηση των εμβολιαστικών συστάσεων και τη διαμόρφωση κοινής αντίληψης σχετικά με τα οφέλη των πολιτικών πρόληψης και προαγωγής της υγείας", καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:01 26/01

    Στρογγυλό τραπέζι ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της Εθνικής Πολιτικής για τον καρκίνο

    Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποίησε, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, την Ετήσια Συνάντηση για την Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο.

    11:31 26/01

    Πνευμονιόκοκκος: Ο "αόρατος" εχθρός των πνευμόνων και το εμβόλιο που σώζει ζωές

    Ο πνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός δεν είναι απλά μια ιατρική σύσταση, αντιθέτως είναι μια στρατηγική που μειώνει τη νοσηρότητα και θνητότητα κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    07:30 26/01

    Πνευμονιόκοκκος: Πότε μπορεί να γίνει απειλητικός για την ζωή μας

    Παρότι σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλεί προβλήματα, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή λοίμωξη.

    08:00 24/01

    Πώς μετράμε σωστά την αρτηριακή πίεση

    Γιατί μια υψηλή ένδειξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα.

    17:07 23/01

    Όταν η "Οδυνηρή Ουρά" κρύβει Κύστη Κόκκυγα – Ασκήσεις & Θεραπεία

    Ασκήσεις & Θεραπεία για τον Πόνο στην Ουρά.

    12:57 23/01

    Olivia: Πολύτιμη Ψηφιακή Σύμμαχος για Γυναίκες με Καρκίνο των Ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca

    Στόχος του είναι να αποτελέσει έναν έγκυρο και φιλικό οδηγό, που υποστηρίζει τις ασθενείς σε κάθε στάδιο της διαδρομής τους με τη νόσο.

    07:58 23/01

    Μπορεί η βιταμίνη D να μας προστατέψει από τη γρίπη; Τι έδειξε νέα έρευνα

    Η βιταμίνη D, γνωστή και ως "βιταμίνη του ήλιου", παράγεται από τον οργανισμό μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως.

    07:30 22/01

    Έξι καθημερινές συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση από έναν κορυφαίο ειδικό του Χάρβαρντ

    Η πνευματική διαύγεια και η καλή γήρανση δεν είναι θέμα τύχης.

    07:37 19/01

    Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε τελικά; 3 ειδικοί απαντούν

    "Μέτρο" στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών.

    08:34 17/01

    Τα μικροπλαστικά είναι παντού. Είναι πράγματι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας ή μήπως υπερβάλλουμε;

    Μπορούν να μας σκοτώνουν τα πανταχού παρόντα θραύσματα τοξικού πλαστικού; Ή μήπως όχι;

    07:30 16/01

    Ο συνδυασμός για να ζήσουμε περισσότερο: Μόλις πέντε επιπλέον λεπτά άσκησης και μείωση του χρόνου που καθόμαστε κατά 30 λεπτά

    Σύμφωνα με νέα έρευνα που αναδεικνύει τα μεγάλα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας.

    11:19 15/01

    Η Seneca Medical Group ανατρέπει τα δεδομένα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: Καινοτομία και Ιατρικές Υπηρεσίες Υψηλών Προδιαγραφών

    Με όραμα, επιστημονική συνέπεια και συνεχείς επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνολογία, η Seneca Medical Group συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον της μεταμόσχευσης μαλλιών, θέτοντας νέα δεδομένα...

    07:30 15/01

    ΣΦΕΕ: Προκλήσεις και αβεβαιότητα στη φαρμακευτική αγορά και τη νέα χρονιά

    Αυξάνονται οι αναγκαστικές επιστροφές, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα.

    07:30 15/01

    Οι έξι νέες διατροφικές τάσεις που κυριαρχούν σήμερα σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Οι καταναλωτές στρέφονται προς πρότυπα που συνδυάζουν υγεία, βιωσιμότητα, ποιότητα.